Wednesday, December 1, 2010

Σκαντζοχοιρο-γατο-φιλοσοφίες






Μπορείς σ' αυτή τη ζωή να βρεις δυο βασικές κατηγορίες πλασμάτων. Τα "σκαντζοχοιράκια" και τα "γατιά". Τα πρώτα με το αγκαθωτό τους περίβλημα αποθαρρύνουν όποιον προσπαθήσει να τα αγγίξει, να τα χαϊδέψει, να έχει πολλά πάρε δώσε μαζί τους. Είναι όμως μέσα στη μοναχικότητά τους τα γλυκύτερα, τα αθωότερα πλάσματα που μπορείς να συναντήσεις. Σαν να είναι η πανοπλία το απαραίτητο εξάρτημα κάθε τρυφερού και ευάλωτου "πυρήνα".
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, από την ανάποδη όμως, με τα γατιά. Εδώ, το δεκτικό σε χάδια κι αγκαλιές απαλό εξωτερικό περίβλημα κρύβει την πιο σκληρή, άγρια και αδίστακτη φύση. Όπου γη πατρίδα, όπου καλό φαΐ σπίτι, όπου καλό κυνήγι, ξεχνάμε κι αγκαλιές κι αγάπες.







Ομολογώ ότι αυτό το μικρό "σκονάκι" σοφίας της φύσης έχει επαληθευθεί μερικές φορές και με τους ανθρώπους. Έχω βρει τη μεγαλύτερη τρυφερότητα κι ευαισθησία σε ορισμένους εξωτερικά σκληρούς κι απλησίαστους ανθρώπους και έχω τρομάξει με τη σκληρότητα κάποιων άλλων, που εξωτερικά δείχνουν ευάλωτοι και αδύναμοι.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις: Αυτοί που και είναι και φαίνονται καλοί και δυνατοί κι όμως αφήνουν όλους τους "αδύναμους" να τους παίρνουν την μπουκιά από το στόμα, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν τη χρειάζονται οι ίδιοι!


6 comments:

Λορελάη said...

πολύ εύστοχες οι αναλογίες.
Μπορούμε να μάθουμε πάρα πολλά χρήσιμα από τους γλυκύτατους συγκατοίκους μας επί γης, αρκεί να αφήσουμε την υπεροψία της... κορωνίδας της δημιουργίας

gyristroula2 said...

Καλημέρα,Αγγέλα,
Μας βοηθούν να καταλάβουμε πολλά για τους εαυτούς μας και για τους άλλους, παρατηρώντας τα.
Δεν είναι γλύκα το σκαντζοχοιράκι; Εδώ κάνει το ψόφιο, αλλά πριν με δει έτρεχε στο χωράφι με πολύ αστείο τρόπο.

giorgos_st said...

Καλά δεν έχει κουίζ αυτή τη φορά; Αρχαίο ρητό με γάτες και σκατζοχοίρους; "Γαλές και ακανθόχοιροι κοσμούν την οικίαν και τον βίον υμών"

gyristroula2 said...

Α, Γιώργο, τώρα που τελείωσες το μεταπτυχιακό, θέλεις δουλίτσα; Να πες μας το νόημα του ηρακλείτειου: "Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί"

meril said...

Γεια σας καμάρια μου....
γλυκό το θέμα της φιλενάδας
Και κοιτάτε τώρα μια σύμπτωση...
Απ' τη μια η αυλή μου γατοκρατείται κι απ' την άλλη ο σκαντζόχοιρος ...ας μην πω...
μάλλον τον ξέρω καλά

φιλιά σ' όλους σας

gyristroula2 said...

μεριλάκι, έχεις κι εσύ σκαντζόχοιρο στην αυλή σου; Και τον προτιμάς από τα γατιά; Δεν είσαι και τόσο μικρή τελικά...

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...