Monday, December 13, 2010

Hμερολόγιο Γυναικών Κορθίου 2011: Πανηγύρια




Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του συλλόγου μας για το 2011, αφιερωμένο στα πανηγύρια.
Έχω πολλούς λόγους να χαίρομαι ιδιαιτέρως γι' αυτό.
Ως γνήσιο παιδί των πανηγυριών από μικρή ηλικία, έχω υποστεί τα πάνδεινα από κουλτουριάρηδες και πολιτικοποιημένους φίλους στα νιάτα μου, όταν αντί να τρέχω στις παραλίες να τραγουδάω Θεοδωράκη και αντάρτικα με τις κιθάρες, το έσκαγα για να πάω να χορέψω στο πανηγύρι. Άσε πια τη μουσική παιδεία που απέκτησα από αυτά, που μερικοί κακόπιστοι τη θεωρούν χαμηλοτάτου επιπέδου και προσπάθησαν κατά καιρούς να με αναμορφώσουν, με συναυλίες και όπερες, επί ματαίω. Α, μην ξεχάσω τις απειλές των οικείων μου για δολιοφθορά των συλλογών μου με τραγούδια των πανηγυριών και απαγορεύσεις δικτατορικού τύπου, όταν θέλω να τις απολαύσω με παρέα.
Ε, όσο να 'ναι, δικαιώνομαι τώρα που θα βλέπουν όλες τις μέρες του χρόνου εικόνες από πανηγύρια να τους θυμίζουν ωραίες στιγμές. Να είχαν και ήχο μαζί, θα ήταν το τέλειο δώρο.
Ο δεύτερος λόγος που νιώθω υπερήφανη είναι που το ημερολόγιο περιλαμβάνει την εργασία μιας ομάδας μαθητών μου από την Γ' Γυμνασίου, που είχε θέμα της τα τοπικά πανηγύρια, χωρίς να έχουμε ιδέα για το ημερολόγιο, όταν την οργανώναμε. Ευτυχής σύμπτωση.
Ο κυριότερος όμως λόγος που χαίρομαι είναι γιατί αυτό το ημερολόγιο για δεύτερη συνεχή χρονιά αποτυπώνει την επιτυχημένη δράση του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου και θα γίνει πάλι για τους συγχωριανούς μου αφορμή για ψάξιμο στις παλιές φωτογραφίες και ανταλλαγή αναμνήσεων.
Δεν ξέρω πώς τα έχει καταφέρει αυτός ο Σύλλογος να κάνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο διάστημα και να συγκεντρώσει γύρω του τόσους ανθρώπους με αγάπη για τον τόπο και όρεξη για προσφορά σ'αυτόν. Ένας από αυτούς, ο εκδότης μας, Παναγιώτης Αναστασόπουλος, ο αγαπημένος των Γυναικών Κορθίου, που όχι μόνο μας πρόσφερε την έκδοση, μα έβαλε το μεράκι του σε κάθε τυπωμένη σελίδα αυτού του μικρού λευκώματος.
Αξίζει όμως να σας θυμίσω το όνομα του ανθρώπου που είναι η ψυχή αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Είναι η Βάσω Μπενά,η πρόεδρός μας, επιτυχημένη "μεταγραφή" εξ Ηπείρου και πολιτογραφημένη Κορθιανή εξ αγχιστείας.
Τέλος, πριν σας πω τον τελευταίο λόγο που χαίρομαι με αυτό το ημερολόγιο, κοιτάξτε την τελευταία φωτογραφία προσεκτικά: Ο δεύτερος νεαρός από τα δεξιά, με την τραγιάσκα και το σκούρο σακάκι είναι ο πατέρας μου, πίσω από τον πρώτο νεαρό διακρίνεται ένα μαυράκι, που είναι η μάνα μου, ο βιολιτζής είναι ο αδερφός του παππού μου, μπαρμπα- Χρήστος Βουραζέρης, μεγάλη φυσιογνωμία (αυτοσυστήνοταν αγρότης,μουσικός και λίγα κουνέλια), δίπλα του ο παππούς μου,ο μέλλων πεθερός του νεαρού με το σακάκι δίπλα του.
Ε, πώς να ξεφύγεις από τα πανηγύρια με τέτοιες ρίζες;







8 comments:

Λορελάη said...

Κάτι μου λέει ότι αυτά τα ημερολόγιά σας θα γράψουν ιστορία! Φαίνεται ότι και αυτό, όπως το περσινό, θα είναι πολύ ωραίο. Και η έκδοση μοιάζει πολύ προσεγμένη και καλόγουστη. Αλλά και για το θέμα μπαράβο σας! Πρωτότυπο, ενδιαφέον και ανακαλεί ωραίες μνήμες. Πιο πολύ όμως αυτό που μ' αρέσει σ' αυτά τα ημερολόγια είναι που δημιουργούν μια ωραία ταραχή στο χωριό. Φαντάζομαι τις κυράδες και τις κοπέλες να ανοίγουν κιτρινισμένα κουτιά, συρτάρια και μπαουλάκια, να ψάχουν, να χαμογελούν, να στέκονται δείχνοντας πρόσωπα, ιστορώντας στιγμές, ζωές κι ανθρώπους, νιώθω αυτή τη διάχυτη συγκίνηση και το βρίσκω πολύ όμορφο αυτό που καταφέρνετε...Μπράβο κορίτσια!

gyristroula2 said...

Αγγέλα, να δεις που καθόλου δεν απέχει αυτό που περιγράφεις από την πραγματικότητα. Πέρυσι βρεθήκαμε όλοι μαζί στην παρουσίαση του ημερολογίου και είδα αυτό που λες. Παρέες παρέες να φυλλομετρούν τις σελίδες και να προσπαθούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα και να θυμηθούν γεγονότα. Το ωραίο είναι ότι αυτή η τόσο...οικογενειακή υπόθεση έπεσε στα χέρια ενός καλού επαγγελματία και λάτρη του τόπου και της ιστορίας του. Πραγματική τύχη είχαμε.

NdN said...

Γυριστρούλα καλησπέρα,

Αξιόλογη προσπάθεια για ακόμα μία φορά. Τα έχεις παινέψει πολύ τα πανυγήρια της Ανδρου και κάποια στιγμή θα καταφέρω να βρεθώ σε ένα από αυτά. Για χορό δε σου υπόσχομαι, αλλά θα είμαι καλή παρέα!

meril said...

Καλημέρα πανηγυρτζού μου....
Με πρόλαβε η Αγγέλα
γιατί και γω τα ίδια θα λεγα....
πολύ χαίρομαι για σας

Πάντα τέτοια όμορφα!

gyristroula2 said...

Ndn, και μόνο που θα δεις τις κοπέλες μας να χορεύουν...θα ξανάρθεις!

gyristroula2 said...

Ναι μεριλάκι, ήμουνα, μα όλο και ξεγίνομαι, μωρέ:((

dimitris said...

Ανεστασια καλημερα, τι λες ωρε και ποια ητανε στην αγια κατερινα και τραγουδουσε και γελουσε τα καλοκαιρια εκεινα τα ''παλια'', να σου ''θυμισω'' οτι κιθαρα επαιζαν, ο Γιαννης ο Β., της Βικης, ο δημαρχος--τοτε--Γιαννακης, ο Μητσαρας ο Π., ωρε μας ειχες ξεκουφανει, ασε τις δηλωσεις μετανοιας και οπως ειπε ο Καλογεροπουλος, στην ταινια, ''ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ'', την αληθεια ρε!!!

gyristroula2 said...

Χαχαχαχα! Κρύβε λόγια, Μήτσοοο!

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...