Sunday, December 5, 2010

Εξαιρετικό δείγμα δημοσιογραφικού λόγου

Εγρήγορση ενώπιον της παρακμής

Του Nικου Γ. Ξυδακη

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα γίνεται ολοένα δυσκολότερη, κοπιαστική, σχεδόν εξουθενωτική. Στοιχειώδεις ενέργειες, όπως λ.χ. η πεζοπορία στον αστικό ιστό ή η μετακίνηση με λεωφορείο ή ταξί, μετατρέπονται σε περιπέτειες με άγνωστη χρονική κατάληξη και ανυπολόγιστο κόστος, ψυχικό και οικονομικό.

Τα Ι.Χ. παρκάρουν θρασύτατα πάνω σε στροφές και φανάρια, σε κεντρικές αρτηρίες, μπροστά σε στάσεις τρόλεϊ και κλινικές. Για να γλιτώσουν το πεντάευρω του πάρκινγκ, προκαλούν έμφραγμα σε ολόκληρα τετράγωνα, παραλύουν την εμπορική και κοινωνική ζωή. Ουδείς ελέγχεται, ουδείς τιμωρείται, η Τροχαία έχει καταργηθεί, έχει εξαφανιστεί, όλοι κυκλοφορούν ασύδοτα, κάνοντας τον βίο όλων αβίωτο και την πόλη ένα απέραντο κολαστήριο. Σκουπίδια χυμένα παντού, στίφη ζητιάνων μικροπωλητών σε δρόμους και πλατείες, πεζόδρομοι κατειλημμένοι αυθαίρετα...

Η πόλη φαίνεται να ’χει παραδοθεί στην ύφεση, ύφεση θυμικού, ύφεση ψυχική, σαν να παραιτούνται οι άνθρωποι από τα φυσικά δικαιώματά τους, σαν να εγκαταλείπουν την αξιοπρέπειά τους, να παρατάνε την ανθρωπιά τους σε βρώμικα στενά πεζοδρόμια με σπασμένα ρείθρα. Η αθυμία των απειλούμενων, πληττόμενων ή ήδη πεπτωκότων ανθρώπων καθρεφτίζεται ολοζώντανα πάνω στο παρατημένο σώμα της πόλης, που μετά βίας πια επιτελεί βασικές λειτουργίες – ή δεν τις επιτελεί καν.

Η ύφεση μπορεί να επιφέρει ποικίλα τραύματα στο κοινωνικό σώμα. Και το κάνει. Μπορεί να δικαιολογήσει όμως τέτοια εγκατάλειψη, τέτοια παρακμή του δημόσιου χώρου; Οχι. Χρειάζεται εγρήγορση: η προάσπιση του δημόσιου χώρου, η διατήρησή του σε λειτουργική επάρκεια, είναι προάσπιση της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας, είναι προάσπιση της δημοκρατίας, της φυσικής της υπόστασης, της υλικότητάς της. Η δημοκρατία δεν είναι αφηρημένη ιδέα· είναι σχέση ανθρώπων, κοινωνία, και είναι ο βιωμένος χώρος ο κοινός, ο κοινωνούμενος – αυτά καλούμαστε να διατηρήσουμε. Η ύφεση φέρνει θλίψη και αδράνεια, αμέλεια· ας μη φέρει και καταστροφή των κοινών κεκτημένων.
Από την Καθημερινή της 5-12-10

31 comments:

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Εξαιρετικό άρθρο καλή μου συναδέλφισσα. "Αμφιμονοσήμαντη" απεικόνιση μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Την καλημέρα μου εκεί σε σας.

gyristroula2 said...

Δημήτρη, καλημέρα,
Αυτή η γραφή, που είναι συγχρόνως και ουσιαστική ματιά πάνω στα συμβαίνοντα μας λείπει πολύ μέσα στον ορυμαγδό του αγοραίου λόγου, που συναγωνίζεται σε κραυγές και αφορισμούς. Μακάρι να υπήρχε πίσω του κάτι πιο συλλογικό.

Χαρ. Αλβερτος said...

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΓΑΠΗΤΗ ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ, ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ!

ΠΟΙΟΣ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ;
ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.
ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ... Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ Η ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΥΣΕΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ.
ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

gyristroula2 said...

Καλημέρα, Ταξιδευτή,
Έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού διαπιστώνεται και στο άρθρο, αλλά δεν είναι ανάγκη να κραυγάζουμε πάντα και να δείχνουμε με το δάχτυλο για να ακουγόμαστε και να πείθουμε. Ειδικά τώρα που ο λαός μας θα γίνεται όλο και πιο απελπισμένος, η παιδεία που εκπέμπεται από το δημόσιο λόγο είναι πιο αναγκαία κι από τα χρήματα. Αλλιώς η απελπισία θα μετατρέψει την κοινωνία μας σε ζούγκλα και οι πρώτοι που θα υποφέρουν είναι οι πιο αδύναμοι.

Χαρ. Αλβερτος said...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΠΗΡΑ!

Η ΑΠΟ-ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑ-ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙ-ΓΝΩΣΗ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΘΕΤΟΝΤΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΑΝ ΚΡΑΥΓΑΖΟΝΤΕΣ!
Η ΑΠΟ-ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΞΥΔΑΚΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΛΟΓΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ-ΓΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ(ΒΡΕΣ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ) ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ(ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΟΡΙΣΜΟ) ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΚΑΙ ΔΙΑ-ΓΝΩΣΗ(ΣΕΙΣ) ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΑΚΡΙΒΩΣ, ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ Ν' ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ - ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΕΠΙ-ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΠΟΥ ΔΕΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ!

sgouro said...

Καλησπέρα Γυριστρούλα.
Για μας στην Αθήνα που τα βιώνουμε κάθε μέρα αυτά δεν υπάρχει παρηγοριά...
Πάντως δεν θεωρώ ότι είναι θέμα ύφεσης , όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Απλά γίναμε πολλοί στο λεκανοπέδιο και γίναμε και ασύδοτοι. Η ελευθερία μετατράπηκε σε ελευθεριότητα και αυθαιρεσία

Θερσίτης said...

Ο Νίκος Ξυδάκης είναι μια ενοχλητική γραφίδα που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και δεν μασάει τα λόγια του. Είναι αληθινός δημοσιογράφος.
Όμως ξέρεις τι μου έλεγαν σήμερα το πρωί δυο παιδιά, μαθητές μου αξιόλογοι;
-Εμείς ό,τι και να μας πείτε, δεν μπορούμε να διαβάσουμε εφημερίδα.
Κι έπειτα πήγαν να ξεδώσουν λίγο στο φάρμβιλ. Αξίζει να προσπαθούμε, αλήθεια;

Χαρ. Αλβερτος said...

@sgouro
ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! Ο ΞΥΔΑΚΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΣ/ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΨΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΘΗΝΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ 1 ΠΕΝΤΟΕΥΡΩ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ, ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ. ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Η ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΡΟΥΣ Η ΟΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ.
συνεχιζεται

Χαρ. Αλβερτος said...

ΕΙΧΑΝ ΗΣΥΧΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΟΣΟΙ ΑΦ' ΥΨΗΛΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΙ ΕΝΤΟΠΙΖΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ. ΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ.
ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ, ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ Ν' ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΖΗΤΙΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ.

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή, καλημέρα,
Ο Ξυδάκης γράφει ένα άρθρο ο άνθρωπος για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη του και δεν μένει στην επιφάνεια των διαπιστώσεων. Με τον περιεκτικό του λόγο μιλάει για την έκπτωση του δημόσιου αγαθού στις συρρικνωμένες ψυχές των ανθρώπων της πόλης. Δεν γράφει πραγματεία ή μελέτη για τα αίτια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτά τα ζητάμε στο πόδι μόνο από τους μαθητές μας, που αρχίζουν να αραδιάζουν αίτια σε περίπλοκα και πολυσύνθετα φαινόμενα, δίκην κοινωνιολόγων και ανθρωπολόγων μαζί: Η έλλειψη παιδείας, ο υδροκεφαλισμός των πόλεων, ο τρόπος ζωής, η αναποτελεσματικότητα του κράτους, το πολιτικοοικονομικό σύστημα και πάει λέγοντας. Για μας τους πιο υποψιασμένους αυτά δεν απαντώνται τόσο απλουστευτικά και κατηγορηματικά. Σημασία έχει όμως ότι, αν αυτοί οι "κάφροι" που οδηγούν και παρκάρουν έτσι, βρεθούν για ένα διάστημα σε μια ευνομούμενη ξένη χώρα, όσα προβλήματα και να έχουν και όποια παιδεία, συμπεριφέρονται κανονικά και ως οδηγοί και ως πολιτισμένοι άνθρωποι. Επομένως, αντί να μιλήσουμε για τις αιτίες, που είναι πολλές και σύνθετες, ας εστιάσουμε στο πώς θα αλλάξει αυτό, χωρίς να χρειαστεί να αναμορφωθεί το σύμπαν, για να μπορούμε πχ να περνάμε με ασφάλεια τη διάβαση.

gyristroula2 said...

Σγουρό, έχετε αγριέψει στην Αθήνα και όχι πρόσφατα λόγω ύφεσης. Φαντάζομαι ότι τώρα θα χειροτερεύει περισσότερο. Η Αθήνα του '77, όταν πρωτοήρθα να ζήσω ως φοιτήτρια, ήταν μεγάλη και τσιμεντένια, με πολύ καυσαέριο, με πολλά από τα σημερινά προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι ήταν αλλιώς. Σου έδιναν χρόνο να περάσεις ένα φανάρι, σταματούσαν αν σε έβλεπαν στο δρόμο τους και σε έβριζαν με χιούμορ. Το 2004 που ξαναήρθα να ζήσω εκεί είχε αλλάξει τόσο πολύ που έμοιαζε με πραγματική ζούγκλα. Πέρα από οτιδήποτε άλλο όμως, σγουράκι, η Αθήνα είναι η πόλη με τους περισσότερους "κατ' ανάγκη" κατοίκους. Με τους περισσότερους κατοίκους που δεν αγαπάνε την πόλη τους, δεν την προσέχουν, δεν τη χαίρονται. Τους λες γιατί δεν φεύγετε αν δεν σας αρέσει και ενώ έχουν εναλλακτικές λύσεις, επιμένουν μαζοχιστικά να ζουν σ΄αυτή. Ίσως είναι τελικά ψυχολογικό το πρόβλημά της...

gyristroula2 said...

θερσίτη μου, μην απογοητεύεσαι. Είναι λογικό να ξεδίνουν τα παιδιά με κάτι που δεν θέλει σκέψη και προβληματισμό. Για να πούμε την αλήθεια, πρέπει να τα προτρέπουμε να παίζουν και κανένα παιχνιδάκι εντός και εκτός υπολογιστή, να εκτονώνουν λίγη από την αφόρητη πίεση που δέχονται. Η εφημερίδα είναι γι' αυτούς διάβασμα και τα έχουμε "πρήξει" με το καταναγκαστικό και εν πολλοίς ανούσιο διάβασμα λόγω εξετάσεων. Αν δεν καταφέρουμε να τους σκοτώσουμε εντελώς την απόλαυση της ανάγνωσης, θα διαβάσουν και εφημερίδα και βιβλία. Γι΄αυτό τώρα άφησέ τα να διαβάζουν στον ελεύθερο χρόνο τους μόνο ό,τι τα ευχαριστεί, έτσι θα γίνουν αναγνώστες και μετά μπορεί να πάνε και στα καλύτερα αναγνώσματα.

dimitris said...

Aνεστασια καλημερα, κοιτα να δεις πραγματα που μας λεει η ''καλη'' εφημεριδα των εφοπλιστων και ο ''καλος'' αναλυτης, δηλαδη τα σκουπιδια που ειναι γυρω-γυρω στους καδους ειναι θεμα παιδιας και οχι απεργιας των οδοκαθαριστων, οι επαιτες--παρμπριτζοκαθαριστες--ειναι θεμα παιδιας και οχι πολιτικης βουλησης, η ψυχολογια του κοσμου ειναι θεμα παιδιας και οχι ανεργιας, ανασφαλειας, ανεχειας, ακομα καποιοι εχετε την ''πολυτελεια'' να μας ''λετε'' για τα ''ωραια'' των εφημεριδων του συστηματος, αυτο μας ''μαρανε'' τις ημερες που περναμε και αυτες που ερχονται, ο λογος του κυριου ταδε.
Πειναει ο λαος, ας φαει παντεσπανι.
Ανεστασια αυτα ειναι φρου-φρου και αρωματα η στο πιο ''αγροτικο'' χεστηκε η φοραδα στ'αλωνι, μαλλον ψαχνεις σωσιβιο στις ''ωραιες'' λεξεις των ''κονδυλοφορων'', περιμενε να δεις τι σου εχουν--μας εχουν--για μετα...

Χαρ. Αλβερτος said...

ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ, ΕΧΩ ΓΥΡΙΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ Β. ΑΦΡΙΚΗ. ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ. ΚΙ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ 2-3 ΧΩΡΕΣ ΑΠ' ΑΥΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΕΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ. ΚΙ' ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ '61 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2002. ΕΚΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΦΕΡΩ ΓΝΩΜΗ. ΜΟΝΟ ΣΕ 2 ΧΩΡΕΣ ΕΙΔΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΝ. ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ! ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ Σ' ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΑ.
συνεχιζεται

Χαρ. Αλβερτος said...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΡΣΙΤΗ ΟΤΙ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΕΙ ΛΙΝΚΣ Η ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ.
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ!
ΑΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΖΩ. Μ' ΑΡΕΣΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΣΙΤΗ!
ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΩ ΑΚΟΜΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ. ΠΟΥΘΕΝΑ, ΜΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ, ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 10 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ ΚΑΙ 1 ΕΥΡΩ/ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ! ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΑΡΚΕΙ!
συνεχιζεται

Χαρ. Αλβερτος said...

ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΜΟΝΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΕΝ ΕΧΩ. ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ... ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΩΩΡΟΣ, ΟΣΟΣ ΘΕΛΕΙΣ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΩ ΑΘΗΝΑ, ΑΦΗΝΩ Τ' ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ(ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΤΟΥ '85 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ '94) ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΙ ΑΠ' ΕΚΕΙ ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΜΜΜ.
ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ! ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΓΙΑΤΙ Μ' ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ, ΝΑ ΧΑΖΕΥΩ ΚΑΙ Ν' ΑΚΟΥΩ. ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ... ΠΕΝΤΟΕΥΡΩ...

gyristroula2 said...

Δημητρό μου, οι σύντροφοί μας (μη μου θυμώσεις για το μας, της παλιοκαπιτάλας) σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς, πολέμους, κατοχές, εξορίες, διέσωσαν με μόχθο και αίμα έναν πολιτισμό πνευματικό και ηθικό ανεκτίμητο. Ποίηση, μουσική, θέατρο, έγνοια για τη γλώσσα, για τα γράμματα, ακόμα κι όταν δεν έφτανε το ψωμί. Πάλεψαν να χτίσουν κι όχι να γκρεμίσουν υλικά και άυλα δημόσια αγαθά. Σεβάστηκαν το δημόσιο χώρο, ακόμα κι αν ήταν ένα ξερονήσι, που το ομόρφυναν με το μόχθο τους. Αυτές οι αξίες θα σώσουν την ψυχή του λαού μας και σ' αυτή τη μαύρη εποχή, αλλιώς ακόμα κι αν ξεσηκωθούμε εναντίον των εκμεταλλευτών μας και τους γκρεμίσουμε από τους "θρόνους", δεν θα έχουμε τι να βάλουμε στη θέση τους, μόνο βία, αίμα,μίσος και χαλασμό.

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή,
Δεν μιλάω για ειδυλλιακές εικόνες. Για στοιχειώδη σεβασμό σε βασικούς κανόνες συνύπαρξης στις μεγαλουπόλεις, μιλάω. Πέρυσι ένας φίλος μου πήγε στη Βαρκελώνη και τρελάθηκε. Μόλις πήγαινε να βγάλει το πόδι από το πεζοδρόμιο, ακόμα κι αν ήταν πράσινο για τα αυτοκίνητα, σταμάταγαν αμέσως και περίμεναν υπομονετικά να περάσουν οι πεζοί. Στις πόλεις της Ιταλίας που έχω πάει πουθενά δεν είδα το μπάχαλο της Αθήνας. Δεν είμαι πολυταξιδεμένη, αλλά έχω τέτοιους φίλους πολλούς και όλοι θα διαφωνούσαν μαζί σου.

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή,
Κι εγώ το ίδιο έκανα όσο ήμουν στην Αθήνα,περπατούσα και έπαιρνα τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας. Στο περπάτημα όμως δεινοπαθούσα και είχα κάνει και σχετική ανάρτηση, θα τη βρω να σε παραπέμψω.

gyristroula2 said...

http://anemomylos2.blogspot.com/search/label/%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9

dimitris said...

Ανεστασια παλιοκαπιταλα, με το αρχαιο lada και τις παπιοχηνες, δεν σου θυμωνω, αλλα ποτε ολοι αυτοι οι διανοουμενοι, εδω και πολλα ΠΡΑΣΙΝΟΓΑΛΑΖΑ χρονια δεν μπορουν να ''δουν'' τις αιτιες.
Ο σχεδιασμος της Αθηνας αντε το πολυ-πολυ να ''σηκωνει'' 400.000 αυτοκινητα και βεβαια θα πρεπει να θυμηθεις οτι μαντρωσανε την μιση Ελλαδα στην Αθηνα, για να εχουν τον ελεγχο και τα εχουν καταφερει, δεν παραγουμε ουτε πατατες και αυγα για το πιατο μας, ας γραψουν οι διανοουμενοι για τουτα και ας αφησουν τα παρκαρισμενα αυτοκινητα στα πεζοδρομια, με ανεργεια δεν ζεις...

Χαρ. Αλβερτος said...

ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΙ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΕΠΙΣΗΣ. ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ, ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΙΝΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ. ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΗΤΑΝ ΤΥΧΕΡΟΣ.
ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ... ΕΧΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΚΑΙ ΣΥ ΤΥΧΕΡΗ ΗΣΟΥΝ.
ΒΕΒΑΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΔΑΡΟΔΡΟΜΟ.
ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ.
Π.Χ. ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ... ΒΡΙΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ.
συνεχιζεται

Χαρ. Αλβερτος said...

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΞ' ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΟ ΣΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ... ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ ΛΕΞΗ... "ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΙ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΗ... ΛΑΜΠΡΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΜΕΛΗ... ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ.
συνεχιζεται

Χαρ. Αλβερτος said...

ΕΖΗΣΑ ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟ '62, ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ( ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΡΚΛΕΥ) ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΜΑΗ, ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΣΤΗΜΙΩΝ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ, ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ Σ' ΑΥΤΕΣ. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΛΟΓΙΟΛΑ. ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ. ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ. ΗΜΟΥΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΟΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ - ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ.
ΑΣ ΠΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Δ/ΝΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ. ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΟΕΥΡΑ. ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΙ ΑΛΛΟΥ.
ΚΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.

gyristroula2 said...

Δημητρό, καλημέρα,
(Χθες είχαμε μια πολύ ωραία βραδιά με την κινηματογραφική λέσχη.)
Δεν φταίνε μόνο αυτοί για το χάλι της Αθήνας. Μη κάνεις το ίδιο μεθοδολογικό λάθος που κάνουν αυτοί, όταν αποδίδουν τα πάντα στον ατομικό παράγοντα και παραγνωρίζουν τις γενικότερες και βαθύτερες αιτίες. Κι ο ατομικός παράγοντας φταίει. Κι εσύ που "σλοκάθεσαι" εκεί να βράζεις στο ζουμί σου και δεν τα μαζεύεις να έρθεις,που λέει κι ο ψηλός.

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή,
Πού να σε προλάβει κάποιος; Είσαι ζωντανή ιστορία. "Respect" που λένε τα πιτσιρίκια.
Μην τον λιθοβολείς όμως τον Ξυδάκη. Από καταγγέλοντες άλλο τίποτα, από καλές πένες μεγάλη έλλειψη. Και ο καλός λόγος, έστω και ερήμην του γράφοντος, παράγει παιδεία και ήθος.
(Μου έδωσες θέμα για τη σημερινή έκθεση της Τρίτης λυκείου με τα γραφόμενά σου. Σε ευχαριστώ.)

Χαρ. Αλβερτος said...

ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ,
ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!
ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.
ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΠΗΞΕΙ ΣΤΗ... ΜΑΛ... ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. Ν' ΑΚΟΥΩ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΕΝΑ - ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΟΥ - ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, ΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΕΚΕΙΝΟ ΤΩΝ ΤΙΓΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΤΟΝ ΠΑΡΑΑΛΛΟ, ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ, ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ, ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, ΕΝΑΝ ΧΑΖΟ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕ 7000000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ(ΟΣΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΣΧΕΤΟ, ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ(ΤΟΥ ΜΗ ΕΘΝΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΠΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ.
συνεχιζεται

Χαρ. Αλβερτος said...

ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΟΧΙ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ. ΚΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ, ΠΕΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΝΤΟΚΤΟΡΑ, ΠΑΝ/ΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ Η ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΙ, ΨΕΥΤΟΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ(ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΟ, ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ) Κ.ΛΠ., ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ Α-ΜΟΡΦΩΤΟΙ... ΔΕΙΛΟΙ, ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ, ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑ...
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; ... ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ-ΣΟΥ, ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, Μ' ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΣΟΥ ΤΗΣ ΛΟΡΕΛΑΗΣ!

ΩΣ ΠΟΤΕ;

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή, κάποιος είπε το μέσον είναι το μήνυμα. Αυτό που προσπάθησα να πω με αυτή την ανάρτηση είναι ότι μετράει η ποιότητα του λόγου, καθορίζει την πειστικότητα των επιχειρημάτων, "διδάκει" αφ' εαυτής αυτό που δεν μπορούν να διδάξουν σεντόνια ξύλινων αναλύσεων.

Διονύσης Μάνεσης said...

Γεια σου, Αναστασία, καιρούς και χρόνια,
Ωραίο άρθρο. Πάντα μ' ενδιαφέρον τα άρθρα του στην Καθημερινή.
Η ανησυχία του τέλους, περί κινδύνου απωλείας των κοινών κεκτημένων με βάζει σε σκέψη..
Άρα, λέω, για να το λέει, για να ανησυχεί, θα υπάρχουνε..Μακάρι να είμαι εγώ που δεν μπορώ να τα δω και το πρόβλημα να είναι σε μένα.

( Η απαισιοδοξία, πάντως, δεν απαγορεύεται να συνυπάρχει με το πείσμα και την προσπάθεια, ε;)

Πολλά φιλιά.

gyristroula2 said...

Διονύση μου καλέ,ξέρω πως αγαπάς τις ιστορίες. Να μια αληθινή: Ένα κορίτσι (τότε που το ήξερες) μια φορά περπατώντας στην πόλη σκοτισμένο από κάτι εξετάσεις στη Φιλοσοφική, πήγε να περάσει τη διάβαση, μόλις άναψε το πράσινο για τα αυτοκίνητα. Μέχρι τότε περίμενε να σβήσει το πράσινο για τους πεζούς. Τα φρένα στριγκλίζουν, το αυτοκίνητο σταματάει λίγα εκατοστά μπροστά της, ο οδηγός βγαίνει τρελαμένος και της φωνάζει: "Τι έπαθες κοπέλα μου και θέλεις να μου κλείσεις το σπίτι;" Πιο πολύ με ενδιαφέρον, παρά με θυμό.
Αυτό ήταν πάντα το μόνο αληθινό κεκτημένο μας, η ανθρωπιά. Ούτε η αγωγή, ούτε η δημοκρατική συνείδηση, ούτε η γαλατική ευγένεια. Αυτό κινδυνεύουμε να χάσουμε και πάμε χαμένοι.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...