Monday, June 6, 2011

Για ξένες γλώσσες θα μιλάμε τώρα;


Είναι πια σίγουρο και για τους πιο εύπιστους και ευήθεις, όπως η υπογράφουσα, πως βρισκόμαστε χωμένοι στη λάσπη κι όσο προσπαθούμε να βγούμε, άλλο τόσο πιο βαθιά χωνόμαστε. Μόνο που τις κινήσεις δεν τις κάνουμε μόνοι μας, μας τις επιβάλλουν οι "σωτήρες" μας, με ακρίβεια και επινοητικότητα που ξεπερνάει την καθιερωμένη αβελτηρία των κρατούντων. Υψηλή παραγωγικότητα σε μέτρα βύθισης, οικονομικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής.
Το τελευταίο μας ήρθε σήμερα και μας τάραξε. Καταργείται η επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας. Τώρα θα επιλέγεις γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο σχολείο, αλλιώς δεν θα διδάσκεσαι δεύτερη ξένη γλώσσα, αν έχεις ήδη ξεκινήσει διαφορετική από αυτήν που θα προτιμήσει η πλειοψηφία των συμμαθητών σου. Α, ναι, μπορείς και να αλλάξεις σχολείο. Ε, δεν αξίζουν τα γαλλικά μια τέτοια θυσία; Τι είναι, τώρα, η μεγάλη απόσταση από το σπίτι, η απώλεια συμμαθητών και φίλων, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπροστά στην αγάπη για τα γερμανικά;
Α, όλα κι όλα, πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για να μη χρεοκοπήσουμε, με ξένες γλώσσες θα ασχολούμαστε; Τι, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί ως γλωσσομαθείς και να απειλήσουμε την εύρωστη ευρωζώνη;
Άλλωστε, η πολυγλωσσία είναι περιττή πολυτέλεια,κάτι σαν τις πισίνες, τα σκάφη και τις τζιπάρες, που οσονούπω τα καταργούμε και επιστρέφουμε ολοταχώς στην έντιμη πενία.
Παρεμπιπτόντως, όσοι ξενόγλωσσοι καθηγητές βρεθούν χωρίς οργανική θέση και αντικείμενο διδασκαλίας, μπορεί, αν έχουν τα προσόντα, να μεταταχθούν σε υπηρεσίες συμβατές με την ειδικότητά τους, πχ να εξυπηρετούν υψηλόβαθμα στελέχη παγκοσμίων οργανισμών. Μην πάνε και χαμένοι...
Α, και όποιος αμφισβητεί τις προθέσεις των εισηγητών αυτής της σοφής απόφασης δεν έχει παρά να μεταφράσει στα γαλλικά και στα γερμανικά το "Πρώτα ο μαθητής" και να το φωνάξει σε όποια πλατεία βρει πρόχειρη.

14 comments:

giorgos_st said...

Αυτό για τα υψηλόβαθμα στελέχη πως ακριβώς το εννοείς;

Θανασης Ξ. said...

Ξεκίνησε Γυριστρούλα μου με εγκύκλιο στις 29 Μαίου με τα Δημοτικά. Και εκεί κόπηκε η δεύτερη ξένη γλώσσα ! Κόπηκε με τον ίδιο τρόπο. Σε κάθε Δημοτικό τα παιδάκια θα κάνουν την γλώσσα της αρεσκείας της ..πλειοψηφίας ! Τώρα εάν εσύ έκανες πχ στην Πέμπτη Γερμανικά, στην Έκτη μπορεί και να αναγκαστείς να κάνεις Γαλλικά με το στανιό ! Και εκεί μιλάμε για την τρομακτική δαπάνη των ..δύο ωρών την βδομάδα !!Όλα αυτά βέβαια 'για παιδαγωγικούς λόγους' ! Για τί άλλο;;.....

Anonymous said...

Καλησπέρα
Παντως εμεις αν θυμαστε στο 5ο στου Ζωγραφου ούτε πριν πεντε χρόνια ειχαμε την πολυτελεια να επιλέξουμε γλώσσα. Όλοι καναμε υποχρεωτικά γαλλικά ενώ πολλοί είχαν ήδη ξεκινήσει γερμανικά σε φροντιστήρια...

gyristroula2 said...

Γιώργο; Γιατί ανησυχείς τόσο; Τι γυρεύουν οι γεωπόνοι στα υψηλά κλιμάκια της...γλωσσομάθειας;

gyristroula2 said...

Πραγματικά, Θανάση, είναι τόσο "αμελέτητο" αυτό το μέτρο, που απορώ αν το κόστος πχ για τη μεταφορά των μαθητών που θα επιλέξουν σχολείο με βάση την ξένη γλώσσα, δεν θα υπερβεί κατά πολύ την όποια εξοικονόμηση χρημάτων για το μισθό ενός ή μισού καθηγητή. Για να μην αναφερθούμε στα αυτονόητα περί της παιδείας ως ατμομηχανής για την έξοδο από την κρίση.

gyristroula2 said...

Πραγματικά το θυμάμαι, φίλε ανώνυμε, μα είχε νομίζω να κάνει με εσωτερικά θέματα του σχολείου και όχι όπως τώρα με άνωθεν επιβολή.
Μα γράψε μου από κάτω ένα ονοματάκι, ποιος είσαι από τους παλιούς μου (και αξέχαστους) μαθητές;

Εύη Κουσίδου said...

Μ' αρέσουν οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις για την ανάγκη της γλωσσομάθειας στα δημόσια σχολεία, που πρέπει να την πιστοποιούν, ώστε να μην ξοδεύονται οι γονείς στα φροντιστήρια και άλλα τέτοια πομπώδη και ανούσια. Δυστυχώς η ντροπή δεν περισσεύει στο Δια Βίου που απ' ότι φαίνεται απ' το Σεπτέμβριο θα μας κάνει το βίο αβίωτο. Από το γραφείο της Δια Βίου δήθεν εμπιστευτικά, διατείνονται: "μην ασχολείστε με τις ξένες γλώσσες. Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα. Από το Σεπτέμβριο θα έρθουν τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση". Κρίση ειλικρίνειας ή τάχα καλυμμένος εκβιασμός; Θα δούμε.

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Μου έρχονται στο νου οι στίχοι...
"Και διηγώντας τα να κλαίς!!!".
Αχ!!!
Για όλα Αχ!!!

Anonymous said...

Η Αθανασία Ν.Κ. ειμαι! Χαιρετισματα από Αθήνα :)

gyristroula2 said...

Εύη, όλοι πια περιμένουμε τα χειρότερα, δεν έχουμε ούτε το ελάχιστο δείγμα γραφής για να ελπίσουμε σε οποιαδήποτε βελτίωση.

gyristroula2 said...

Δημήτρη, "κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει..."

gyristroula2 said...

Αθανασία μου, καλή επιτυχία στις εξετάσεις και πολλά χαιρετίσματα κι από μένα!

Nemo said...

Ωραίοι σαν Έλληνες ή σαν τον κύριο Βαρουφάκη θα επιλέγουμε δεύτερη ξένη γλώσσα (γιατί όχι και τρίτη ή τέταρτη?)και θα έχουμε την απαίτηση να μας την πληρώνει ο Πορτογάλος ή Βέλγος ή Φιλανδός φορολογούμενος. ΝΤΡΟΠΗ !!!!

gyristroula2 said...

Όχι, nemo, δεν τα ζητάμε από αυτούς εμείς. Τα ζητάμε από τους φοροφυγάδες, τους καταθέτες ξένων τραπεζών, τους μιζαδόρους και φακελάκηδες, τους τοκογλύφους, τις τράπεζες, τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τα κάθε είδους τρωκτικά του δημοσίου χρήματος κι αν δεν φθάσουν, να κόψουμε και τη δεύτερη και την πρώτη ξένη γλώσσα και το λαιμό μας, αν χρειαστεί.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...