Wednesday, June 8, 2011

«Αγαπητέ Γιώργο»...

«Αγαπητέ Γιώργο»...
Tuesday, 07 June 2011 00:27
του Γιάννη Βαρουφάκη* (αναδημοσίευση από το protagon.gr)
Λίγο μετά τις εκλογές του 2009 δήλωνες ότι "είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία". Η πλειοψηφία των υπουργών σου σε στραβοκοιτούσαν και οι αντίπαλοί σου σε χλεύαζαν. Ήσουν μόνος εκείνη την στιγμή. Όμως, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ήσουν αυθεντικός.
Από τότε κύλησε πολύ μολυσμένο νερό στο αυλάκι. Τις ουτοπικές δηλώσεις τις παρέσυρε η αγωνία για την διάσωση της χώρας. Σε ανάγκασε όχι μόνο να σφίξεις τα δόντια, πνίγοντας την ουτοπική σου πλευρά, αλλά και να αποκηρύξεις βασικές σου πεποιθήσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Πιστεύω, στον βαθμό που σε γνωρίζω, ότι τις αποφάσεις που έλαβες τις πήρες θεωρώντας ότι ήταν οι βέλτιστες μιας γκάμας απαίσιων εναλλακτικών. Και φαντάζομαι ότι ενέτειναν την μοναξιά σου.
Έτσι ήρθαμε στον Μάιο του 2010 όπου σε περίμενε η μεγαλύτερη απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει έλληνας πρωθυπουργός σε καιρό ειρήνης. Ξέρεις ότι διαφωνούμε για την ορθότητά της. Δεν έχει σημασία. Σου είπαν ότι ήταν ένα σωσίβιο που μας εξαγόραζε χρόνο ώστε να βρούμε τον δρόμο μας προς στέρεο έδαφος μετά από ένα συγκλονιστικό ναυάγιο. Θεώρησα ότι ήταν ένα τεράστιο βαρίδι που μας σπρώχνει, τόσο εμάς όσο και την υπόλοιπη ευρωζώνη, στον πάτο. Επέλεξες τις συμβουλές των ισχυρών και εκείνων που σε έπεισαν πως, αν μη τι άλλο, το Μνημόνιο αγοράζει πολύτιμο χρόνο. Στον βαθμό που σε γνωρίζω, ξέρω πόσο σε στενοχώρησε η επιλογή σου.
Μήνες τώρα γνωρίζω ότι ξέρεις πως, τελικά, η πορεία του Μνημονίου απέτυχε επειδή η αποτυχία βρισκόταν στο DNA του εγχειρήματος (κι όχι επειδή δεν εφαρμόστηκε όπως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί). Εμείς οι οικονομολόγοι, όπως γνωρίζεις εκ πείρας, διαφωνούμε σχεδόν για όλα. Όμως δύο πράγματα μας έχει διδάξει η ιστορία: (1) Τον πτωχευμένο δεν τον σώζεις δίνοντάς του ακριβά δάνεια, και (2) η βαριά λιτότητα δεν μπορεί ποτέ να μειώσει τα ελλείμματα μιας μακρο-οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της (ιδίως όταν το διεθνές περιβάλλον είναι υφεσιακό).
Μπορεί να ήλπιζες σε κάποιο θαύμα οικονομικό (π.χ. μιας γρήγορη ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας) ή πολιτικό (την επιφοίτηση της κας Μέρκελ από το άγιο πνεύμα) που θα απέτρεπε την σημερινή κατάληξη. Δεν έγινε όμως. Και τώρα καλείσαι, για δεύτερη φορά σε ένα μόλις χρόνο, να πας ακόμα πιο αντίθετα στα πιστεύω σου, στις γνώσεις σου, στο ένστικτό σου. Σου λένε, όπως και πριν ένα χρόνο: "Σκεφτείτε κ. πρωθυπουργέ τι θα γίνει αν δεν πάρουμε τα νέα δάνεια. Πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις;" Στον βαθμό που σε ξέρω, γνωρίζω πως δαγκώνεσαι.
Μήνες αρκετοί έχουν περάσει που έχεις λάβει γνώση μιας εναλλακτικής πρότασης (εκείνη που καταθέσαμε με τον Stuart Holland σε διάφορα fora). Από όσο γνωρίζω θεωρείς πως, τόσο από τεχνικής όσο και πολιτικής πλευράς, η πρόταση είναι άρτια: Σε τρία απλά βήματα, τα οποία δεν απαιτούν καμία ουσιαστική παρέμβαση στην Συνθήκη της Λισαβόνας, (α) αντιμετωπίζεται η τραπεζική κρίση της ευρωζώνης, (β) αποδυναμώνεται η κρίση δημόσιου χρέους και (γ) ξεκινά ένα νέο Σχέδιο Marshall για ολόκληρη της ευρωζώνη έτσι ώστε να γίνει πράξη η ανάπτυξη που θα 'δολοφονήσει' την Κρίση. Αν απλώς διαφωνούσες με αυτή την πρόταση, δεν θα αναφερόμουν σε αυτήν. Το κάνω επειδή φοβάμαι ότι... συμφωνείς.
Θα μου πεις: "Πώς μπορώ ως πρωθυπουργός μιας μικρής και καταπτωχευμένης χώρας να πάω στις Βρυξέλλες και να τους προτείνω μια πρόταση για την ανάπλαση της ευρωζώνης ολάκερης; Ιδίως όταν οι δικοί μου σύμβουλοι μου λένε να το ξεχάσω;"
Θα σου απαντήσω: Πώς μπορείς ως πρωθυπουργός μιας μικρής και καταπτωχευμένης χώρας να πάς στις Βρυξέλλες για να αποδεχθείς ένα νέο, ογκώδες δάνειο το οποίο σε καμία των περιπτώσεων (ακόμα κι αν αποδεχθούμε ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος) δεν πρόκειται ούτε καν να επιβραδύνει την εκρηκτική πορεία του δημόσιου χρέους; Πως θα αντιμετωπίσετε σε ένα χρόνο από σήμερα, εσύ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ, την κρίση νομιμοποίησης σε Βορρά και Νότο που αναπόφευκτα θα προκύψει καθώς οι εγγυήσεις και τα δάνεια των γερμανών και ολλανδών φορολογούμενων καταλήγουν (μέσω του Υπουργείου Οικονομικών μας) στις ημι-πτωχευμένες τράπεζες, την ώρα που το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, το ΑΕΠ μας να μειώνεται και οι έλληνες να εξαθλιώνονται χωρίς κανένα όφελος;
Θα με ρωτήσεις: "Και τι να κάνω τότε;"
Θα σου πω κάτι που θα ακουστεί ίσως ουτοπικό αλλά το οποίο πιστεύω είναι η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική που σου απομένει. Αν κάποιος μπορεί να εκτιμήσει τον ρεαλισμό αυτού που θα σου προτείνω, αυτός είσαι εσύ: Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο.
Πες τους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. Ότι, αν αναγκαστεί, η Ελλάδα θα πορευτεί, εντός μεν της ευρωζώνης, αλλά άνευ δανείων. Αν σε ρωτήσουν ποια είναι αυτή η λογική και βιώσιμη βάση, την απάντηση την ξέρεις. Την έχεις ήδη μελετήσει. Εξήγησέ την στον κόσμο. Και πες ότι μέχρι να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στις Βρυξέλλες, μια συζήτηση που έχουν προτείνει έτσι κι αλλιώς σοβαροί άνθρωποι όπως ο Tremonti και ο Yuncker, εσύ δεν θα δεχθείς ούτε ένα ευρώ από τους εταίρους μας. Απαίτησε μια συζήτηση επί της αρχής της ιδέας για το ευρωομόλογο και για την πρόταση ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (κάνοντας χρήση των ευρωομολόγων) στο πλαίσιο ενός νέου Σχεδίου Marshall. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι αυτή η συζήτηση να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια: Να ζει μετρημένα και εντός των ορίων των δυνατοτήτων της. Αν σε ρωτήσουν για τους μισθούς και τις συντάξεις απάντησε ότι, αν αναγκαστούμε, θα τους καταβάλουμε αφού μειώσουμε όλους τους ανώτερους μισθούς (υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων κλπ) στα €1000 και για όσο καιρό χρειάζεται. Θα αναστείλουμε όλες τις εξοπλιστικές δαπάνες. Θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε ένα ακόμα τοκογλυφικό δάνειο στο χρέος της χώρας.
Βροντοφώναξε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εγκαλείται επειδή ζούσε με δανεικά και, τώρα που πτώχευσε, να της επιβάλουν κι άλλα δανεικά τα οποία εκείνοι που της τα επιβάλουν γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε. Κλείσε λέγοντας ότι αυτό θυμίζει τις χειρότερες πρακτικές της Wall Street στην περίοδο των subprime στεγαστικών δανείων, τότε που οι τράπεζες πάσχιζαν να πείσουν πτωχευμένα νοικοκυριά να δανείζονται ποσά που δεν υπήρχε πιθανότητα να επιστρέψουν. Μόνο που τώρα το παιχνίδι αυτό αφορά μια ολόκληρη χώρα. Κι όχι μόνο. Πες ότι ως Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν δικαιούσαι να συνυπογράψεις άλλη μια δανειακή συμφωνία που απειλεί με κατάρρευση όχι απλώς μερικές τράπεζες ή μια μικρή μεσογειακή χώρα αλλά ακόμα και την ιδέα μιας ενωμένης, δημοκρατικής Ευρώπης.
Κάποια στιγμή, προς το τέλος της ομιλίας σου, κοίταξε κατευθείαν κάποια κάμερα της οποίας το βίντεο, να είσαι σίγουρος, θα αναρτηθεί αμέσως στο Διαδίκτυο και, απευθυνόμενος στον Γερμανό ψηφοφόρο, πες στα αγγλικά: "Είναι σκανδαλώδες εσείς οι σκληρά εργαζόμενοι Γερμανοί να πρέπει να δίνετε δάνεια στο κράτος μας, όχι για να τα επενδύουμε παραγωγικά, αλλά για να αποπληρώνουμε πτωχευμένες τράπεζες που, καθώς ξέρουν σε τι οικτρή κατάσταση είναι τα λογιστικά τους βιβλία, δεν δανείζουν και που, έτσι, λειτουργούν ως μαύρες τρύπες που καταπίνουν την οικονομική ενέργεια που παράγεις εσύ, ο γερμανός εργαζόμενος, την ώρα που ο έλληνας συνάδελφός σου υποφέρει χωρίς μέλλον."
Αμέσως μετά χαιρέτησε τον κόσμο και κινήσου προς το ποδήλατό σου. Και τότε, για πρώτη φορά μετά από καιρό, δεν θα νιώθεις μόνος σου. Ίσως για πρώτη φορά θα έχεις συμμετάσχει σε μια συγκλονιστική στιγμή της Συμμετοχικής Δημοκρατίας για την οποία έχουμε πασχίσει μαζί, ξοδεύοντας μελάνι και πολλές ώρες συνεδριάσεων. Στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες μπορεί να μην έχουμε Άμεση Δημοκρατία (κάτι που απαιτεί όχι μόνο συμμετοχικούς θεσμούς αλλά και άσκηση εκτελεστικής εξουσίας) όμως έχουμε μια αναβίωση της Αρχαίας Αγοράς στην οποία ο αντιεξουσιαστής Γιώργος θα ένιωθε σαν στο σπίτι του.
Σε περιμένουμε.

ΥΓ. Τώρα που το σκέπτομαι ίσως είναι καλύτερα να μην έρθεις μόνος σου. Πάρε μαζί σου τον συμφοιτητή σου από την Αμερική, τον Αντώνη - εφόσον θέλει να έρθει. Και πηγαίνετε μαζί. Να πείτε λίγο-πολύ τα ίδια. Στην ίδια συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος. Συναίνεση θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε αυτή την δύσκολη καμπή της Κρίσης; Συναίνεση να τους δώσουμε.

* Ο Γιάννης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προσποιούμενος έντεχνα τον οικονομολόγο. Έχοντας ζήσει είκοσι τρία χρόνια στην Αγγλία, στην Σκωτία, στο Βέλγιο και στην Αυστραλία, όπου και δίδασκε πριν την επιστροφή στα πάτρια, έχει δεθεί συναισθηματικά με την ιδιότητα του 'ξένου' - ιδίως τώρα που ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Γράφει περί οικονομικών, φιλοσοφίας, πολιτικής και... θεωρίας παιγνίων. Μεγαλύτερό του κατόρθωμα θεωρεί ότι το 2005 η Αυστραλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία από την Ομοσπονδιακή Βουλή ώστε να εξαναγκαστεί το κρατικό ραδιόφωνο να καταργήσει εβδομαδιαία του εκπομπή.

Το προσυπογράφω και έχω να προσθέσω μόνο το εξής: Πρόκειται για το τελευταίο ίσως δείγμα ανθρώπου που διαθέτει, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, βαθιά επιστημονική γνώση και ουσιαστικό όραμα, πρόταση, επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα και θέληση. Ας απαντήσουν οι βολεμένοι και πρόθυμοι (όσοι δηλαδή έψαχναν εδώ και χρόνια τρόπους για να αγνοήσουν την πραγματικότητα και να δικαιολογήσουν την διανοητική και φυσική τους αδράνεια) στον ανεξάρτητο κομματικά και «αριστεριστή» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ (και ας απαρνιέται με μετριοφροσύνη το έργο του). Είναι σίγουρο ότι η προσπάθεια και μόνο θα ξαναβάλει σε λειτουργία το μυαλό τους (έστω και μερικώς).
Δημήτρης Πανταζής

22 comments:

Νίκος said...

Διαφωνώ με τον κύριο Βαρουφάκη!!!Ο πρωθυπουργός είναι απλά ανίκανος!!!Ακόμα και αν ισχύουν ότι δεν ήθελε,δεν έχει τις πνευματικές δυνατότητες να βοηθήσει τη χώρα για να το πω κομψά.Επίσης όλα αυτά που λέει ο κύριος Βαρουφάκης μου ακούγονται ΠΑΡΑ πολύ εύκολα και όπου βλέπω εύκολο δρόμο κρατάω μικρό καλάθι!!Δεν λέω το να προσθέτεις νέα δάνεια είναι πράγματι λάθος.Όμως εν τέλει την σημερινή κρίση την προκάλεσε το μνημόνιο ή οι ίδιοι?!?!Εάν αφήναμε τον κύριο Παπανδρέου και τον θιάσο του να κυβερνούν όπως είχαν συνηθίσει και μας είχαν συνηθίσει απλά έπρεπε να βαρέσουμε διάλυση!!Κάθε σώφρων άνθρωπος γνωρίζει ότι για να σταθεί κάτι χρειάζεται τα έσοδα του να είναι περισσότερα από τα έξοδα ή τουλάχιστον ίσα!!Ο κ. Βαρουφάκης και πάρα πολλοί αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση ως εξή:η Ελλάδα πριν το Κραχ του 2008 ήταν μια χαρά,μια χώρα που όλα δούλευαν κανονικά,όπου δεν υπήρχε προστασία διάφορων επαγγελματικών ομάδων που είχαν πάρει τα προνόμια τους μέσα από ρουσφέτια,όπου το κράτος δεν είχε 6000 φορείς,οι περισσότεροι άχρηστοι,μια χώρα με ισχυρή παραγωγική βάση που δεν στηρίζεται σε αέρα και γενικά που έχει ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμο και που για όλα φταίει κάτι το εξωτερικό.Δεν ειναι όμως έτσι!!Τα θαλασσώσαμε και πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες!!!Όταν ο Οδυσσέας προσέβαλε τον Ποσειδώνα πέρασε 10 χρόνια στη θάλασσα ως τιμωρία για την ύβρι του!!Οι αρχαίοι μύθοι διδάσκουν!!Για άλλη μία φορά όμως κανείς δεν τους ακούει.Ο λαϊκισμός κυριαρχεί.Λυπάμαι που πρέπει να ξεκινήσω τη ζωή μου σε μια χώρα που ο λαϊκισμός έχει διαφθείρει ηθικά και πνευματικά τους ανθρώπους τόσο που κάτι μου λέει ότι είναι ανστρέψιμο.Ή μήπως όχι?Ψάχνω απεγνωσμένα γύρω μου για να το διαψεύσω!!Συγγνώμη για την πολυλογία μου!!

Θανασης Ξ. said...

Καλησπέρα Γυριστρούλα. Δεν έτυχε να το διαβάσω το κείμενο του Βαρουφάκη, τον οποίο κι εγώ εκτιμώ. Και δεν έχει καμιά σημασία εάν είναι 'όυτοπικό' το να κατεβεί ο πρωθυπουργός στο Σύνταγμα. Η υπέρβαση που του ζητά ο Βαρουφάκης είναι επιτέλους να έλθει με τη μεριά μας. Να πάψει να είναι απέναντι. Μια τέτοια υπέρβαση δεν χρειάζεται να γίνει στο Σύνταγμα, κάλλιστα μπορεί να γίνει με ένα διάγγελμα απο το ..MEGA (επίτηδες από το MEGA)...
Δυστυχώς δεν μ' αφήνουν οι πράξεις της κυβέρνησης να ελπίσω πως μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
H 'λύση' που φαίνεται πως επέλεξε είναι προς έναν πιο σκληρό καπιταλισμό, στον οποίο θα θυσιαστούν κυριολεκτικά ανθρώπινες ζωές. Η Ιστορία θα μελετήσει το γιατί....

δήμητρα♥♥♥q said...

Aναστασία, φοβάμαι πως έχουμε μπερδευτεί όλοι μας. Φοβάμαι πως ξεχνάμε τη θεωρία του χάους που δυστυχώς διέπει την εξέλιξη των κοινωνιών και των πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων.

Όμορφα τα λέει ο Βαρουφάκης. Μιλά για τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. Χαμένη ναι. Όμως σε καμία περίπτωση, κανένας πολιτικός, κοινωνιολόγος ή οικονομολόγος δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για την εξέλιξη τέτοιας κλίμακας κοινωνικών φαινομένων.

Το γεγονός είναι ένα. Παράγουμε εδώ και χρόνια λιγότερα από όσα ξοδεύουμε. Συνεπώς το ισοζύγιό μας είναι αρνητικό. Αυτό μας οδηγεί σε αύξηση του εξωτερικού χρέους.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως προκειμένου να βελτιώσουμε αυτό το ισοζύγιο, μειώνονται η μισθοί των "ρετιρέ" του δημοσίου και βάζουμε μία άνω πλατφόρμα στα 1000 ευρώ. Φοβάμαι πως τότε θα γίνει χαμός. Θα δεχτεί "αναίμακτα" η ΓΕΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κάτι τέτοιο? Μάλλον όχι.

Πολύ φοβάμαι πως σε πάρα πολλά θα πρέπει να συμφωνήσω με τον Νίκο που γράφει το προηγούμενο σχόλιο. Λέγονται πάρα πολλά όμορφα, που χαϊδεύουν αυτιά και που εμένα τουλάχιστον ακούγονται σα να απευθύνονται σε μια άλλη χώρα. Χρόνια τώρα στην χώρα αυτή συμβαίνει μιαςαπίστευτης κλίμακας δημοσιονομική σπατάλη η οποία βόλεψε αμφότερους πολίτες και πολιτικούς. Η κρίση που φάνηκε να μας χτυπάει το 2008 δεν είναι ουρανοκατέβατη. Είναι το προϊόν συσσωρευμένων επί δεκαετίες λαθών. Και δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον περιθώριο ανάκαμψης ή αν η ιστορία δεν μας έχει ήδη καταδικάσει.

Η Ελλάδα δεν χαίρει καμίας αξιοπιστίας στο εξωτερικό, και είναι απευθείας συνεπαγόμενη του γεγονότος αυτού η απίστευτη δυσκολία της να εισακουστεί έστω και αν φέρει στις διπλωματικές της αποσκευές την αξιοπρέπεια και την ειλικρινή "βούληση μεταμέλειας".

Αλήθεια, ποιος μπορεί να πείσει πλέον τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, πολλά από τα οποία σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το "μαύρο πρόβατο" της οικονομικής κακοδιαχείρισης, πως τα επιχειρήματα που θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα μας θα είναι ειλικρινή και εφαρμόσιμα και πως θα είμαστε στο μέλλον συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας, όταν ουδέποτε πράξαμε κάτι τέτοιο?

Έχουμε επιπλέον την ατυχία να βρισκόμαστε ο αδύναμος κρίκος στην δίνη της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης κι εν μέσω των Πανίσχυρων Διεθνών Αγορών. Είμαστε ανίσχυροι απέναντι σε οικονομικές δυνάμεις τρισεκατομμυρίων. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Νομίζω λοιπόν πως θα πρέπει να αφήσουμε τις ουτοπίες και να σκεφτούμε ρεαλιστικά. Δεν συνηθίζουμε να το πράττουμε. Αλλά έχει έρθει πια η ώρα.

gyristroula2 said...

Νίκο, κάθε άλλο παρά πολυλογία τα όσα λες. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να εκφέρω έγκυρη άποψη για το οικονομικό πρόβλημα, θεωρώ όμως την τακτική του Βαρουφάκη να απευθυνθεί στο Γιώργο και όχι στον πρωθυπουργό του μνημονίου επικοινωνιακά υψηλοτάτου επιπέδου. Εδώ πρέπει να καταλάβουν όλοι(ιδιαίτερα ο ΓΑΠ) ότι είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ υπεύθυνοι και να μην κινούνται σαν ζόμπι- εκτελεστικά όργανα αποφάσεων.
Τέλος,οι αλλαγές που θεωρείς αναγκαίες δεν μπορούν να γίνουν σε "νεκρή" χώρα, με μηδενική λαϊκή συναίνεση και τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

gyristroula2 said...

Θανάση, καλημέρα,
Δυστυχώς, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
Αλλά κράτα μια πισινή για αυτό το λαό που γεμίζει τις πλατείες.
Δεν θα θυσιαστεί τόσο εύκολα...

gyristroula2 said...

Πολύ φοβάμαι, Δήμητρα, ότι κι εσύ έπεσες στην παγίδα που είχα πέσει κι εγώ και όλοι σχεδόν οι Έλληνες: Ήμασταν κακά παιδιά, δεν παρήγαμε δεν δουλεύαμε, διοριζόμασταν αβέρτα, κλέβαμε το κράτος, οπότε καιρός να πληρώσουμε. Να συμμορφωθούμε, έστω και επώδυνα. Αμ δε! Όλα αυτά δεν γίνονται, Δήμητρα, για να σωθούμε, αλλά για να μας ξεπουλήσουν όσο περισσότερο μπορούν και μετά να μας πετάξουν στα σκουπίδια. Αυτό είναι το σχέδιο και κανείς πια σοβαρός οικονομολόγος ή πολιτικός δεν πιστεύει ότι όλα αυτά γίνονται για τη σωτηρία μας.

δήμητρα♥♥♥q said...

Αναστασία, δεν είπα ποτέ εγώ ότι γίνεται κάτι για τη σωτηρία μας.
Ουδέποτε. Ψάξε όσο θες.

Σωτήρες καλή μου δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν υπήρξαν. Ούτε και τώρα θα φανούν. Από καμία μεριά. Kι ας κραυγάζουν διάφοροι καλοβολεμένοι πως "συμπονούν" τον λαό που συμπιέζεται ανυπόφορα. Κι ας υπάρχουν και κάποιοι και ειλικρινείς ιδεολόγοι ανάμεσά τους. Είναι πάρα πολύ μικροί μπροστά στον τεράστιο όγκο της παγκοσμιοποίησης.

Αυτό που λέω είναι ότι μέσα στις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν συμβάλαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε στον κατήφορό μας. Και ξυπνήσαμε πάρα πολύ αργά. Αν ξυπνήσαμε.

Όμως, διάβασε τι γράφει παραπάνω ο Νίκος. Όταν διαπράττει κάποιος ύβρι, πληρώνει.

Κι εμείς αυτή τη στιγμή πληρώνουμε την ύβρι που κατ' εξακολούθηση διαπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια κλείνοντας τα μάτια στο θηρίο του Καπιταλισμού που νομίζαμε πως το κοροϊδεύουμε.

Το ότι περιγράφω μια κατάσταση δε σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί της. Το επισημαίνω αυτό προς αποφυγήν παρεξήγησης. Απλά την περιγράφω.

gyristroula2 said...

Ξέρεις όμως, Δήμητρα; Αν δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη σωτηρία μας γιατί τόση πρεμούρα να μας δανείσουν ξανά; Επομένως δεν είμαστε τελειωμένοι, κάτι προσδοκούν από μας. Αυτό λέει ο Βαρουφάκης κι άλλοι (πχ Ανδρουλάκης), να μην σπεύσουμε να τείνουμε το σβέρκο στο μαχαίρι, έτσι αφελώς, όπως κάνουμε. Να τους δυσκολέψουμε το παιχνίδι, έστω και την ύστατη ώρα. Τώρα δεν είναι ώρα δυστυχώς για αλληλομαστίγωμα, ας μαστιγωθούμε μόνο όταν αυτό θα φέρει καποιου είδους προοπτική.

δήμητρα♥♥♥q said...

Αναστασία, στο ένα σχόλιο μου λες πως ότι κάνουν δεν το κάνουν για τη σωτηρία μας αλλά για να μας ξεπουλήσουν, στο δεύτερο επιχειρηματολογείς περί του ενδιαφέροντός τους για τη σωτηρία μας.

Καταλαβαίνεις ότι αυτά τα δύο είναι αντιφατικά? Φυσικά και υπάρχουν πράγματα στην Ελλάδα τα οποία θα σπεύσουν να αρπάξουν ξένοι επενδυτές όταν το οικονομικό περιβάλλον γίνει ευνοϊκό, όπως για παράδειγμα όταν η Ελλάδα θα περιέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας. Δεν είμαστε εμείς που τους ενδιαφέρουμε αλλά οι οικονομικές απολαβές που μπορούν να έχουν. Γι αυτό και συνιστώ διαρκώς ψυχραιμία και λέω πως τα επόμενα βήματά μας πρέπει να είναι σωστά ζυγισμένα. Γιατί ίσως να είναι τα τελευταία.

Εμάς χεσμένους μας έχουν. Αυτό πιστεύω. Και από μια μεριά με το δίκιο τους. Όπως σοφά λέει ο Βαρουφάκης, γιατί είναι υποχρεωμένος ο Γερμανός φορολογούμενος πολίτης να συνδράμει τον Έλληνα απατεώνα? Από πού κι ως πού? Απλά προσπαθούν να αποφύγουν ισχυρούς κραδασμούς και βούλιαγμα της ευρωζώνης και μας βάζουν το αγγουράκι μαλακά.

Ούτε είναι ώρα για αυτομαστίγωση ούτε όμως ώρα να ζητάμε να κηρυχθεί το χρέος απεχθές. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτό μπορεί να γίνει όταν το χρέος προέρχεται από δικτατορία (βλέπε Ιράκ) είτε όταν σε μία χώρα υπάρχει ξένη κατοχή. Εδώ δεν υφίσταται ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Εξάλλου, αν υποθέσουμε πως η Ελλάδα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με περικομμένο το χρέος της και με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, ή ακόμη καλύτερα έχοντας καταφέρει να το κηρύξει ως απεχθές, είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα γίνει εις βάρος της εθνικής της κυριαρχίας? Και εδώ ξαναδείχνω το Ιράκ στο οποίο τα χρέη που αφορούσαν στην περίοδο διακυβέρνησης του Σαντάμ διεγράφησαν ως απεχθή. Χαίρει τώρα το Ιράκ ειρήνη και ανεξαρτησία?

Μήπως ξεχνάμε πόσο ακριβά πληρώσαμε τη δεκαετία του '40 στους "συμμάχους" μας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του δανείου που αδυνατούσε να εξυπηρετήσει ο Ιωάννης Μεταξάς, το 1936?

Είναι ώρα τώρα να μιλάμε για άμεση συμμετοχική δημοκρατία σε μία χώρα 12,000,000 ανθρώπων από τα οποία τα 2,000,000 είναι αλλοδαποί?

Ζητάμε αλληλεγγύη από ποιους? Από τους ηγέτες του Παγκόσμιου Καπιταλιστικού συστήματος? Μα είναι γελοίο. Το γράφω στην ανάρτησή μου. Το Παγκόσμιο Καπιταλιστικό Σύστημα δεν έχει πατρίδα. Δεν έχει εθνικότητα. Δεν έχει θρησκεία. Δεν έχει θεό. Δεν έχει οίκτο για κανέναν.

Κι εμείς... αχ εμείς... ζητάμε τις πολεμικές αποζημιώσεις τώρα ακριβώς. 70 χρόνια σχεδόν μετά το τέλος του πολέμου. Στην πιο δεινή στιγμή της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Αναξιοπρεπείς για άλλη μια φορά, ζητώντας τώρα που βουλιάζουμε να εξαργυρώσουμε το αίμα των προγόνων μας που το κάναμε γαργάρα, μοναδικό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα??? Τώρα που το μόνο που θα συμβεί αν το αξιώσουμε θα είναι να μας λοιδορήσουν?? Και να μας θυμίσουν τα τεράστια πακέτα επιδοτήσεων που πήρε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από τα οποία δεν αξιοποίησε παραγωγικά σχεδόν τίποτε.

Κι επειδή λέμε μεγάλες κουβέντες. Στο ζυγό δεν θα σκύψουμε τώρα. Στον ζυγό είμαστε ζεμένοι από το 1828, από το πρώτο δάνειο που πήρε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Και για αυτό σερνόμαστε από πόλεμο σε δικτατορία κι από δικτατορία σε πόλεμο, νομίζοντας ελευθερία κάτι αναιμικά μεσοδιαστήματα επισφαλούς ειρήνης...

Νίκος said...

Το να απευθύνεσαι στον κλέφτη ζητόντας του να σε σώσει από τις κλεψιές δεν νομίζω ότι είναι το ενδεδειγμένο!!!Είναι λογική συνέπεια ότι δεν γίνεται να σε σώσει!!!!!Και ο οποισδήποτε πρωθυπουργός σε αυτήν την περίπτωση το ίδιο θα έκανε!!!Η διπλωματία και οι σχέσεις των κρατών είναι τυφλές!!!!Είναι όλα θέμα ισχύος!!!Ο ισχυρός υποτάσσει τον αδύναμο!!!!Βρεθήκαμε με δική μας ευθύνη σε αυτή τη θέση και απλά οι ισχυρότεροι σπεύδουν να εκμετταλευτούν την ευκαιρία!!!Το ζήτημα δεν είναι ένας πρωθυπουργός να κάνει τον ψευτοπαλικαρά στους ξένους όταν η χώρα του είναι με την πλάτη στον τοίχο και απειλείται με διάλυση!!Θεωρώ οτι πρέπει να κάνει τα πάντα και γρήγορα ώστε να μεταβάλλει ο ισοζύγιο της ισχύος για να μπορέσει να το κάνει αυτό που λέτε!!!Ακόμα και μυστικά,ακόμα και αν πρέπει να πάρει μέτρα που πληττουν καθιερωμένα συμφέροντα!!Βέβαια δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαλύει μια κοινωνία όπως κάνει ο ΓΑΠ αλλά θα μπορούσα να δεχτώ κάτι τέτοιο στην ακραία περίπτωση ότι διέλυες την τωρινή κοινωνία με σκοπό να φτιάξεις μια καινούργια καλύτερη!!!Αλλά και πάλι δεν μπορείς να το κάνεις απότομα!!!Όσο για τελευταία συμφωνώ έχοντας μόνο μία διαφωνιά ή καλύτερα αντίρρηση!!Στην Ελλάδα πρέπει για να έχεις λαϊκη συναίνεση να μοιράζεις λεφτά και θέσεις στο δημόσιο!!Τεκμήριο αποτελεί το σύνθημα του σημερινού πρωθυπουργού με το οποίο κέρδισε τις εκλογές "λεφτά υπάρχουν"!!Ποιος σώφρων άνθρωπος που δεν θα λιγουρευόταν λεφτά και θέσεις θα ψήφιζε τον ΓΑΠ όταν έβλεπε ότι ούτε ελληνικά δεν μπορουσε να μιλήσει ενώ είναι πάνω από 30 χρόνια εδώ και με μετανάστες που ήρθαν πριν 15 χρόνια να μην τους ξεχωρίζεις από τους γηγενείς σε επίπεδο γλώσσας!!Τα όρια της γλώσσα μου είναι τα όρια της σκέψης μου λένε!!Δυστυχώς του ΓΑΠ δεν φτάνουν ούτε μέχρι το σαλόνι της έπαυλης του!!

loyk said...

καλησπερα....
ωχ γυριστρουλα,ανεδαφικα και ουτοπικα οσα λεει ο κυριος Γαρουφης..
ας το παρουμε αποφαση,ο καπιταλισμος αποφασισε να γινει πιο σκληρος,με πειραματοζωο εμας στην ευρωπη..
το φαντασμα του κομμουνισμου δεν πλανιεται πια στην Ευρωπη,το διωξαμε μονοι μας,εδω στο τοπο μας,οι δικοι μας διασπασμενοι και αβουλοι,τα παιδια στην πλατεια το παλευουν γερα,αλλα ακομη ψαχνονται,η ελπιδα αργει γυριστρουλα,μακαρι να βρισκεται μεσα σε ολους αυτους τους ανθρωπους που κατεβαινουν καθε βραδυ στην πλατεια,μακαρι να βρεθουν ανθρωποι που θα μπορουν να οδηγησουν αυτο το τοπο μπροστα,γιατι οι σημερινοι κυβερνωντες;;τους θεωρω οπως τους θεωρει ο πολυς ο κοσμος,βλακες η πουλημενους..
οσο για τον κακο ελληνα,τον σπαταλο ελληνα το κακο δημοσιο..τα ειπαν κι αλλου βρε γυριστρουλα,το ιδιο παραμυθι λεει παντου οπου παει το ΔΝΤ,αυτο θελουν ολοι αυτοι,να μας εχουν διασπασμενους κι ενας να παιζει ξυλο με τον αλλον..

gyristroula2 said...

Πολύ ωραία ανάλυση, Δήμητρα, δεν διαφωνώ σε τίποτα, μόνο στο ότι δεν είπα ότι ενδιαφέρονται για τη σωτηρία μας, αλλά στην εξασφάλιση των δανειστών και των μελλοντικών αγοραστών μας.
Αυτό το σκηνικό που άριστα περιγράφεις διαμορφώνεται και στην περίπτωσή μας και διεθνώς, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας.
Σε λαούς που έζησαν σε ευημερία, έστω επίπλαστη, δεν μπορείς να τα πάρεις όλα, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις και ανατροπές παγκοσμίως. Ο καπιταλισμός επιβίωσε επειδή ακριβώς κατανόησε αυτό το στοιχείο (βλέπε σχέδιο Μάρσαλ), ενώ τώρα που έχασε το αντίπαλο δέος το αγνόησε και δεν θα του βγει σε καλό.

gyristroula2 said...

Νίκο, εγώ δεν έχω ειδικές γνώσεις στα οικονομικά, αλλά διαβάζω απόψεις ανθρώπων που θεωρώ ειδήμονες και έχω πλέον πειστεί ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα πολύ καλύτερες λύσεις από αυτές που εφαρμόζονται. Ποτέ μου δεν πίστεψα ιστορίες συνωμοσίας, αλλά τώρα τελευταία δεν είμαι σίγουρη. Ειδικά, όταν έμαθα ότι συνομιλούσε ο ΓΑΠ με το ΔΝΤ σε ανύποπτο χρόνο, όταν όλοι κοιμόμασταν και περιμέναμε να εφαρμοστεί το προεκλογικό του πρόγραμμα. Ίσως αυτή καταγραφεί ως η μεγαλύτερη εξαπάτηση από δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (η προηγούμενη έφερε τη Μικρασιατική καταστροφή, παρεμπιπτόντως).

gyristroula2 said...

Λουκά, έχεις πολύ δίκιο, αλλά βλέπεις ακόμα η αριστερά, μέσα σ΄αυτή τη λαίλαπα ανεβαίνει με το σταγονόμετρο. Ό,τι έλεγε το ΚΚΕ εδώ και 20 χρόνια επαληθεύτηκε κι όμως...οι περισσότεροι προτιμούν τον καπιταλισμό, έστω και με κρίση και χρεοκοπία.
Τυχαίο;
Για μένα αυτή η κατάσταση πρέπει να ταρακουνήσει συθθέμελα την "ορθόδοξη" αριστερά και να δει γιατί αυτή τη στιγμή δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων όσων πλήττονται και κυρίως γιατί αυτό το θεωρεί φυσικό και αναπόφευκτο.

Νίκος said...

Εάν το δούμε πρακτικά εκ των πραγμάτων τον Απρίλιο του 2011 δεν υπήρχαν εκτός από χρεοκοπία!!Και το γεγονός ότι δεν έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν μισθοί-συντάξεις!!!Το να λες δεν αναγνωρίζω το χρέος δεν το έκανα εγώ είναι ηλίθιο!!Όταν το δανεικό χρήμα ερχόταν στην τσέπη σου ήταν γλυκό και δεν σε ένοιαζε Νεόελληνα τώρα που σου ζητάνε τα δανείκα λες δεν έχω και δεν ότι το χρέος που μου ζηταν είναι παράνομο!!Η απόλυτη παραφροσύνη!!!Όσο για την αριστερά και ειδικά το ΚΚΕ καλύτερα να μην πω τίποτα διότι όλο το κόμμα είναι μια αρτιοσκληρωτική οργάνωση επαγγελματιών δημαγωγών,λαϊκιστών,υποκριτών,ψευτών,κλεφτών και γενικά απατεώνων με όλη τη σημασία τς λέξης!!
Όσο για τη Μικρασιατική Καταστροφή ναι μεν ήταν τρομερό,αλλά μετά όμως τα πράγματα πήγαν πλύ καλύτερα!!Όχι ότι δεν αναγνρίζω τα βάσανα των ανθρώπων,αλλά από το 1925 και μέχρι το 1939 τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά!!!Μια πιο λίγο αισιόδοξη ματιά μιας και μετά από κάθε καταστροφή τείνω να πιστεύω ότι πάντα βγαίνει ο ήλιο!!

δήμητρα♥♥♥q said...

Ναι, κατάλαβα αργότερα τι ήθελες να πεις, αλλά είχα ήδη στείλει το σχόλιο. Συγγνώμη λοιπόν για την παρανόηση.

gyristroula2 said...

Τότε, Νίκο, υποτιμήσαμε το νόμισμά μας, αξιοποιήσαμε τον εθνικό μας πλούτο, δεν ξεπουλήσαμε όσο όσο, όπως τώρα. Μόνο ο ΓΑΠ, δείχνει να πιστεύει σ' αυτά τα μέτρα, ούτε καν η κυβέρνησή του. Αυτό κάτι δεν σου λέει;

Νίκος said...

Ακούστε!!Τότε υπήρχε δημόσια διοίκηση!!Τώρα δεν υπάρχει ούτε κατ' όνομα!!!!!Επιπλέον δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι είχαμε να περιθάλψουμε 1.500.000 πρόσφυγες που δεν είχαν που την κεφαλή κλίνε!!!Το κρατος χρεοκοπημένο(τελικά ποιο εύκολα χρεοκοπεί η Ελλάδα παρά έχει σωστά οικονομικά) και τα λοιπά που είναι γνωστά!!Δεν θεωρώ ότι το να πουληθεί δημόσια περιουσία είναι κακό!!Ο ΟΠΑΠ γιατί να είναι κρατικός δηλαδή!!Και δεν θα το πάρω όπως συνήθως!!Ας το πάρω πιο φιλοσοφικά!!!Το κράτος έχει σαν βασική αποστολή να οδηγεί τους πολίτες στο Αγαθό ή στο καλό με σημερινούς όρους!!Ο ΟΠΑΠ έχει λαχεία ας πούμε!!!Δηλαδή το κράτος μαθαίνει με αυτό το τρόπο στους πολίτες ότι πρέπει να τζογάρουν!!Έλα μου ντε που όλοι το θεωρούν κακό αυτό!!Και όταν λέω κακό εννοώ το πολύ!!Ο ΟΠΑΠ όμως τα κέρδη τα βγάζει από τους κακομοίρηδες που είναι εξαρτημένοι από το τζόγο!!Άρα το ίδιο το κράτος αποτυχγάνει στην βασική του αποστολή!!!Αυτό είναι παράδειγμα!!Έχω δεκάδες παραδείγματα δημόσιας περιουσίας που πρέπει να φύγει με κάθε κόστος!!Για να μην παρεξηγηθώ!!Δεν εννοώ όλα,αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να φύγουν!!!Και ο ΓΑΠ και η κυβέρνηση του δεν πιστεύουν σε αυτά!!Θα προτιμούσαν να κάνουν ότι εχουν συνηθίσει,δηλαδή να κλέβουν και να δίνουν και κανένα ξεροκόμματο στους υπόλοιπους!!!Αυτά από εμένα!!!!Συγγνώμη που έχω γεμίσει το ιστολόγιο με τεράστια σχόλια!!χα χα!!!!

dimitris said...

Ανεστασια καλησπερα.
Μου αρεσεις που σου αρεσουν οι ειδημωνες, καλα ολοι αυτοι οι αστερες της οικονομολογιας δεν ειχαν παρει χαμπαρι την λαιλαπα που ερχοτανε, μυρωδια, η οπως ο βαρουφακης, ειχαν ''αλλες'' δυσκολιες, οπως ας πουμε να γραφει τους λογους του γαπ απο το 2005 αν θυμαμαι καλα και μετα λογω ''συγκρουσης'' οικονομικων δυναμεων εντος του πασοκ βρεθηκε απο την απεξω.
Σπαιδαιοι επιστημονες, αγνοι πατριωτες, που ''φωναζουν'' οταν χασουν την.....................................κουταλα.

Χαιρετισματα στο ψαροκτονο μυστακιοφορο...

gyristroula2 said...

Νίκο, δεν πουλιέται απλώς δημόσια περιουσία. Υποθηκεύεται και ξεπουλιέται όσο όσο σε νευραλγικούς τομείς για την ανάπτυξη. Δεν είμαι ειδική για να μπω σε στοιχεία και λεπτομέρειες, αλλά κανείς πια δεν πιστεύει ότι με το νέο μνημόνιο υπάρχει ελπίδα για τη χώρα. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σε λίγα χρόνια θα χρεοκοπήσουμε, μόνο που τότε δεν θα έχουμε τίποτε για να βασιστούμε ως χώρα. Αυτό που έκανε τότε ο Βενιζέλος είναι να αξιοποιήσει το δημόσιο πλούτο για να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες, να κάνει δημόσια έργα αναπτυξιακά, εμείς τι θα κάνουμε, θα αγοράζουμε ομόλογα;

gyristroula2 said...

Αρκετοί είχαν πάρει χαμπάρι, αλλά ποιος τους άκουγε, Δημήτρη; Όλοι φωνάζανε για παροχές και διορισμούς. Ας πούμε ο πρώην σύντροφός μας ο Μίμης τα έχει γράψει εδώ και 10 χρόνια και τον θεωρούσαμε λωλό.
Άντε ελάτε καμιά βόλτα να σας δούμε και να τα πούμε από κοντά.

Νίκος said...

Για να μην παρεξηγηθώ δεν υποστηρίζω ούτε το μνημόνιο ούτε και τον ΓΑΠ!!!Αλλά υπάρχουν σωστά πράγματα!!Προσωπικα είμαι αντίθετος ως προς το να πωληθεί δημόσια γη με κάποιες εξαιρέσεις!!!Δεν θεωρώ ότι είναι ξεπούλημα όμως!!!Έπρεπε να τα έχουμε πουλήσει όταν έπρεπε για να πιάσουν καλύτερη τιμή!!!!Τέτοια ώρα τέτοια λόγια!!!Και εξάλλου το κράτος με τι λεφτά θα αξιοποιήσει τόση περιουσία??Και επιπλέον βασική αρχή στην Ελλάδα είναι η μικροιδιοκτησία!!!Πώς επιτρέπουν οι πολίτες το κράτος να είναι τσιφλικάς??Απλά τους βολεύει όλους διότι όλοι μπορούν να κλέβουν από το μεγάλο ασθενή!!!!Τώρα το χρέος είναι άλλη συζήτηση!!!!Πάντως θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη!!!Πολλοί "διανούμενοι" που φωνάζουν εναντίο του μνημονίου το κάνουν επειδή έχασαν τις θέσούλες τους και τώρα προσπαθούν να ξαναμπούν στα πράγματα και εκμετταλεύονται την άθλια κατάσταση του ελληνικού λαού και κυρίως την αμορφωσιά του!!!

Με τον Μάνο Λοΐζο, το 1979

  Στον Άη Γιώργη στου Φαράλη, είδα το Μάνο Λοΐζο, τον Απρίλιο του 1979. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα και είχε έρθει με την παρέα του Γιώργου του Δ...