Friday, January 28, 2011

Για ποια αλληλεγγύη σας μιλάνε;



Για ποια αλληλεγγύη σας μιλάνε;

Αυτοί που δεν έχουν πεινάσει ποτέ περιμένουν από σας να πεθάνετε από την πείνα, για να δικαιώσετε την ανέξοδη επαναστατικότητά τους.
Αυτοί που δεν έχουν φτύσει αίμα ποτέ για ένα κομμάτι ψωμί, σας βάζουν να παλέψετε για το "παντεσπάνι" που θα τρέφει τις επαναστατικές ονειρώξεις τους.
Σας πήγαν σε ένα χώρο, άπιαστο όνειρο για σας, που αυτοί μπορούν εδώ και χρόνια να χρησιμοποιούν ως γήπεδο επαναστατικών ασκήσεων, και σας άφησαν εκεί βορά στα θηρία που για τους ίδιους έχουν αποδειχθεί εδώ και χρόνια συμπαίχτες στον ίδιο κλεφτοπόλεμο.
Δεν τους νοιάζει που στρέφουν εναντίον σας το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Αυτοί δεν περιμένουν από αυτήν δουλειά, ψωμί, ανοχή, ανθρωπιά.
Σας βλέπουν ως συντρόφους τους, μόνο μέσα στο πολιτικό τους νεφέλωμα. Πόσοι από αυτούς γνωρίζουν το όνομά σας, αν έχετε γυναίκα και παιδιά, αν ζουν οι γονείς σας. Πόσοι θα δέχονταν να περάσετε μια βραδιά στα σπίτια τους, να μοιραστούν μαζί σας το φαΐ τους;
Δεν ξέρουν τι θα πει μια μέρα δουλειάς στα χωράφια, στην οικοδομή, στη φροντίδα ενός γέρου ή ενός αρρώστου. Έχουν μάθει μόνο να διεκδικούν, να απαιτούν, να καταχρώνται δικαιώματα. Ξέρουν καλά να καταλαμβάνουν χώρους, να τα "σπάνε", να πετάνε πέτρες, να καίνε και να ρημάζουν. Ζουν μια άγρια εφηβεία, ακόμα κι αν οι περισσότεροι έχουν περάσει προ πολλού αυτή την ηλικία. Ζείτε σαν άνδρες από τα μικράτα σας,κανείς δεν σας αναγνώρισε ποτέ κανένα δικαίωμα εκτόνωσης.
Σπουδάζουν αιωνίως και μάλιστα οι περισσότεροι με μπαμπούλα τον πολιτικό ακτιβισμό, εκβιάζουν βαθμούς, θέσεις, διευκολύνσεις, παροχές, εξουσία.
Αφήσατε τα θρανία πριν καλά καλά μάθετε να διαβάζετε και να γράφετε κι όμως οι πανεπιστημιακοί χώροι θα είχαν σίγουρα στα χέρια σας καλύτερη μεταχείριση από αυτή που τους επιφυλάσσουν οι αυτόκλητοι προστάτες σας.
Μην τους εμπιστεύεστε, δεν είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν. Εσείς, αντίθετα, θα είχατε πολλά να τους μάθετε: Για το ψωμί, τη δουλειά, το σχολειό, τον πόνο, την αλληλεγγύη. Στηριχθείτε στους αληθινούς ανθρώπους αυτής της χώρας που δεν σας βλέπουν σαν υλικό ανάφλεξης. Αν κερδίσετε κάτι, θα το κερδίσετε δίπλα τους, όχι απέναντι. Εκεί, στο χωράφι, στο γιαπί, στη γειτονιά. Όπως κάποιοι παλιότεροί σας που γίνονται ολοένα και πιο δικοί μας. Που τα παιδιά τους πια δεν ξεχωρίζουν από τα παιδιά μας κι έχουμε μοιραστεί και το φαΐ και το κρασί μας μαζί τους. Μόνο έτσι κερδίζεται η αλληλεγγύη, όχι με ολοκαυτώματα και πυροτεχνήματα.
Από πότε άλλωστε η δύναμη των αληθινά απελπισμένων είχε ανάγκη την κάλπικη αλληλεγγύη των χορτάτων;

31 comments:

sgouro said...

Νομίζω είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ τόσο μαζί σου Γυριστρούλα.
Τί ζούμε θεέ μου , τι παραλογισμός και σουρεάλ σκηνικό είναι αυτό;;;
Πες μου πότε σκοτώσαμε ως έθνος τα σύμβολα και τα ιδανικά μας;

loyk said...

ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟΣ ΟΛΟΙ....

Δεν μιλαει κανεις για αλλλεγυη...
μια κοινωνια ολοκληρη μιλαει με υποκρισια ..για ανθρωπους..που το ξεχαρβαλωτο κρατος μας τους εφερε εδω..μιλανε με υποκρισια..οι ιδιοι ανθρωποι που στην πρωτη ευκαιρια τους περνουν με μεροκαματο 15 ευρω και μετα βγαινουν και τσιριζουν στα καναλια..
ας αποφασισουμε τι θελουμε..
να φυγουν ..ας κανουμε οι ιδιοι τις δουλειες μας..
δεν θα περνουμε τον αλβανο η τον πολωνο να βαφει και να μαζευει ελιες καιι πορτοκαλια..
ας μαζευτουμε παλι οικογενειακα να κανουμε ολες τις αγροτικες δουλειες..
ας κανουμε τα μερεμετια μονοι μας.ας περνουμε ελληνες μαστορους και εργατες...
ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΟΛΟΙ...
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ Η ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ..

ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΔΩ...
ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ....

συγνωμη γυριστρουλα για το υφος μου....

Θερσίτης said...

Φαρδιά πλατιά προλαβαίνω να θέσω την υπογραφή μου κάτω από το κείμενό σου και να δηλώσω περήφανος που με θεωρείς φίλο σου, συν-αδέλφισσα. Και η δική μου οργή ξεχειλίζει με τους επαγγελματίες αριστερούς. Με την επιφύλαξη ότι ίσως δεν είναι αλήθεια, σου μεταφέρω την πληροφορία (από ραδιόφωνο το μεσημέρι) ότι ο εισαγγελέας που πήγε να μιλήσει με τους ματανάστες δεν το κατόρθωσε, γιατί οι ...αλληλέγγυοι (Θε μου, σχώρα με!) του δήλωσαν ότι δεν ξέρουν καλά τα ελληνικά και δεν θα καταφέρουν να συνεννοηθούν. Οϋτε όταν παρενέβησαν αραβόφωνοι, για να μεταφράζουν, έγινε αυτό κατορθωτό. Έλεος! Έμποροι του ανθρώπινου πόνου, ελεεινοί και κατάπτυστοι!

gyristroula2 said...

Σγουρό, καλημέρα,
Δυστυχώς, καθόλου παράλογο δεν είναι. Αυτοί που δήθεν προστατεύουν τους μετανάστες τους χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο που καταγγέλλουν.

gyristroula2 said...

Λουκά, καλώς ή κακώς σ' αυτή την καπιταλιστική κοινωνία, αν ο εργαζόμενος δουλέψει με το κατώτατο μεροκάματο, όλοι θα σπεύσουν να επωφεληθούν. Γι' αυτό άλλωστε εκείνοι που διαμαρτύρονται περισσότερο είναι οι παλιότεροι μετανάστες που χάνουν τη δουλειά τους από τους καινούριους. Το θέμα είναι πως αρμόδιοι να δώσουν λύσεις σ' αυτά δεν είναι σίγουρα όσοι ονειρεύονται ξύπνιοι επαναστάσεις και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

gyristroula2 said...

Θερσίτη μου, καλημέρα,
Αυτό που αναφέρεις το είχα πληροφορηθεί λίγο πριν γράψω αυτό το κείμενο. Αμοιβαία η εκτίμηση και η αγάπη.

Θανασης Ξ. said...

Παρά την οργή του, Γυριστρούλα, το κείμενό σου κατορθώνει και επιζεί στο ναρκοπέδιο του κομματικού μας τοπίου. Δυστυχώς κανείς απ' τους 'αλληλέγγυους' δεν θα σου απαντήσει προφανώς. Απάντησε κανείς άλλωστε από δαύτους ποτέ σε καμιά πραγματική 'ερώτηση';;
Τέλος πάντων, άσχετα με τις αυτοκτονικές τάσεις της αριστεράς, πρέπει να μην ξεχνάμε πως την κύρια ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν πέντε, δέκα και παραπάνω χρόνια στην Ελλάδα, και το κράτος τους κορόϊδευε, σήμερα, αύριο, ποτέ. Όσο για τους 'αληθινούς ανθρώπους' που αναφέρεις, αυτοί δεν τους εκμεταλλεύτηκαν τάχα;; Δεν τους έδεσαν πίσω απ' τα μηχανάκια; Άστα. Από παντού βρωμάει...

gazakas said...

Λυπάμαι πολύ που με περισσή ευκολία και ελάχιστη πληροφόρηση έπλασες την εικόνα του "καημένου" μετανάστη απεργού πείνας, που δεν έχει καμία πολιτική σκέψη και βούληση και είναι έρμαιο κάποιων "επαγγελματιών επαναστατών" που τον έβαλαν να ρισκάρει ό,τι πολυτιμότερο έχει. Δεν είναι δυνατόν εκπαιδευτικοί να υποπίπτουν σε τόσα πολλά λογικά σφάλματα και να υιοθετούν τόσα στερεότυπα. Πού είναι η κριτική σκέψη την οποία ζητάμε από τους μαθητές μας;
Μάλλον χάθηκε κάπου ανάμεσα στην άγνοιά μας για τα πραγματικά γεγονότα (πόσο έψαξες πώς έγινε όλη αυτή η κίνηση και ποιο είναι το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης που την ξεκίνησε) και στο μίσος για τον "χορτάτο ακτιβιστή" που βρίσκεται υποτίθεται πίσω από την απεργία πείνας, αλλά στην πραγματικότητα κατοικεί μάλλον στο συλλογικό φαντασιακό του καθωσπρεπισμού...

Κρίμα.

gyristroula2 said...

Θανάση, καλημέρα,
Το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλευρο και δεν φιλοδοξώ να το αναπτύξω ολοκληρωμένα στα πλαίσια μιας ανάρτησης εν θερμώ. Με ενόχλησε η ένταξη των μεταναστών στο εδώ και 30 χρόνια "ρυπαρό" τοπίο του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Πανεπιστήμια. Δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερη εκδοχή για τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων. Όλα τα φοβικά σύνδρομα της κοινωνίας σε έξαρση και οι πιο καλόπιστοι δεν ξέρουν πώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ούτε η Χρυσή Αυγή να τους πλήρωνε δεν θα έκαναν τέτοια χοντράδα.

gyristroula2 said...

Συνάδελφε, gazaka,
Συ είπας. Αν οι κατά τεκμήριο σύμμαχοι και υποστηρικτές των ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, λένε ότι αυτή η κίνηση είναι λάθος, πρέπει να αρχίσετε να αναρωτιέστε μήπως πράγματι κάτι δεν πάει καλά. Αν μη τι άλλο. Αν μας λείπει η ενημέρωση εμάς που έχουμε λογικά τη μεγαλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες, θα πει ότι στείλανε κάποιους ανθρώπους στη σφαγή, χωρίς στοιχειωδώς να έχουν κερδίσει ενημερωτικά το (εν δυνάμει) πιο αλληλέγγυο κομμάτι της κοινωνίας.
Όσο για την κριτική σκέψη και τα λοιπά, από φοιτήτρια ακόμη θυμάμαι την αλλεργία που εκδήλωνε ο χώρος των αριστεριστών σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Τα μαθαίνω και τώρα μέσω της φοιτήτριας κόρης μου και των συμφοιτητών της. Αναστενάζουν τα αμφιθέατρα από τον πλουραλισμό, την ανοχή σε αντίθετες απόψεις, την αδογμάτιστη σκέψη.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεως, δεν τα βάζω με τα παιδιά, που έχουν την ορμή και την αδιαλλαξία της ηλικίας τους. Με τους "επαγγελματίες επαναστάτες" τα βάζω, που κινούν τους ανθρώπους σαν πιόνια σε σκακιέρα και μόλις μυρίσει μπαρούτι, μην τους είδατε. Βλέπε πχ τις αποστάσεις που έσπευσε να πάρει ο Σύριζα, μόλις αγρίεψαν τα πράγματα.

Γκιωνης said...

. Απρόσμενη η σφοδρότητα τής αντίδρασής σου, σε σχέση με δεκάδες αναρτήσεις σου που έχω διαβάσει και που βρίσκονται σε άλλο κλίμα.
. Δεν μπορώ όμως να σε κατηγορήσω ούτε για μιά πρόταση. Μιά λέξη. Μιά συλλαβή. Ούτε και για την αγανάκτησή σου !
. Πού είναι και αγανάκτησή μου, κι έτσι θα γίνει η πρώτη σημείωσή μου στο Fb, μετά από μιά βδομαδα σιωπής λόγω νοσηλείας σε χώρο χωρίς Δίκτυο.
. Kαι μη μασάς από κατηγορίες. Η καθημερινή σου δουλειά και η ευαισθησία σου, απαντούν μόνα τους...

Aurora said...

Γυριστρούλα, αν και υποστήριζα αυτήν την κίνηση, έχω στενοχωρηθεί πολύ από τα άσχημα που προκαλέσαμε, άθελά μας, στους μετανάστες. Όμως είσαι πολύ σκληρή. Η κίνηση αυτή ήταν πρωτοβουλία αριστερών νέων, που, έχεις δίκιο, δεν έχουμε πεινάσει ποτέ, και που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς την απεργία πείνας, αν ήμασταν αληθινοί επαναστάτες. Σε βεβαιώνω όμως, κανένας "επαγγελματίας επαναστάτης" δεν οργάνωσε την κατάληψη (μόνη σου είπες για τις αποστάσεις που πήρε ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., δεν τις πήρε, τις είχε εξαρχής). Και ακόμη περισσότερο σε βεβαιώνω ότι κανείς από εμάς δεν εξασφάλισε ποτέ βαθμό ή θέση από τον πολιτικό ακτιβισμό, το αντίθετο θα ήταν πιο πιθανό. Μάλλον επικρατεί μια σύγχυση σε σχέση με την ταυτότητα όσων ξεκίνησαν τα πράγματα στη Νομική.

giorgos_st said...

Γυριστρούλα καλησπέρα,βάλε σε αναζήτηση την έκφραση:"φόρουμ μεταναστών Κρήτης" δεν το λέω από τοπικιστική διάθεση, αλλά εκεί στα Χανιά κάτι σημαντικό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι κανένας συνασπισμός πίσω από αυτή την κινητοποίηση,ούτε χορτάτοι και εκ του ασφαλούς όπως λές...δεν γράφω περισσότερα αλλά δες μερικά από τα αποτελέσματα της αναζήτησης...και την χρονική διάρκεια τους. Φιλιά.

gazakas said...

"Εγώ είπα" τι; Οι "κατά τεκμήριον σύμμαχοι" των μεταναστών είχαν διαφορετικές αντιλήψεις για αυτή την κίνηση σε σχέση με τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά οι μετανάστες (ναι, αυτοί που επιμένεις ότι τους έστειλαν κάποιοι και τους κινούν ως πιόνια) είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην απεργία πείνας έτσι ή αλλιώς. Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις, ακριβώς επειδή δεν ήθελαν να καπελώσουν τη βούληση των μεταναστών και να τους αποτρέψουν από κάτι τέτοιο, αποφάσισαν να στηρίξουν αυτή την απόφαση και να μην οδηγηθούν οι άνθρωποι μόνοι τους ως πρόβατα επί σφαγήν. Όσο για το "παιχνίδι της ενημέρωσης", πόσες ανακοινώσεις των ίδιων των μεταναστών και των αλληλέγγυων διάβασες πριν γράψεις -εν θερμώ, όπως ομολογείς- το κείμενό σου;


Και επιτέλους, έλεος με την καραμέλα των "αριστεριστών" (μπράβο στο ΚΚΕ πάντως που τόσα χρόνια τώρα κατάφερε να σας κάνει να χρησιμοποιείτε για ό,τι βρίσκεται αριστερότερά του αυτή την κομμουνιστική "βρισιά"). Ωραία όμως η συλλογιστική σου: αφού οι αριστεριστές δεν έχουν κριτική σκέψη κτλ. δικαιούσαι κι εσύ να μην έχεις!

Θανάση Ξ., την ώρα που έγραφες με μπόλικη βεβαιότητα ότι κανείς αλληλέγγυος δε θα απαντήσει στη γυριστρούλα, εγώ έκανα αυτό ακριβώς, αν θεωρούμαι τέλος πάντων "αλληλέγγυος". Οι περισσότεροι πάντως αλληλέγγυοι είναι ακόμη και τώρα -με βάρδιες- δίπλα στους ανθρώπους αυτούς που αντιμετωπίστηκαν από ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας σαν τρομοκράτες καμικάζι, οπότε είναι μάλλον δύσκολο να απαντήσουν ξεχωριστά σε καθετί ανεβαίνει στο διαδίκτυο εναντίον τους. Κείμενα πάντως που απαντούν στον εμετό της προπαγάνδας που χύθηκε αυτές τις μέρες έχουν βγάλει...

gyristroula2 said...

Γκιώνη, τα σχόλιά σου πάντα με εκπλήσσουν ευχάριστα. Λες πως εκφράζομαι με σφοδρότητα σ' αυτή την ανάρτηση. Δεν ξέρω. Ομολογώ ότι τρόμαξα. Θυμήθηκα κάτι παλιές ιστορίες με θυσιασμένους νέους ανθρώπους για να "βιώσουν την επανάσταση" κάποιοι που την άλλη μέρα πίνανε καφέ, φαντασιώνοντας τις "μεγάλες στιγμές" της προηγούμενης νύχτας. Πολύ απλά, αν στέλνεις ανθρώπους στο θάνατο, την άλλη μέρα ή είσαι στα κρατητήρια ή στην παρανομία ή έχει πέσει η χούντα. Καφέ δεν πίνεις πάντως.

gyristroula2 said...

Μαράκι μου, καθόλου δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους σαν κι εσένα, πίστεψέ με.
Εσύ ακόμα και το χειρότερο λάθος να κάνεις έχεις το ακαταλόγιστο της αγνότητάς σου και της νιότης σου.
Θα έχεις όμως δει εκεί στο πανεπιστήμιο κάποιους επαγγελματίες επαναστάτες, που είναι η μόνη πραγματική εξουσία εκεί μέσα εδώ και 30 χρόνια και ευθύνονται για την κατάντια του περισσότερο από όλες μαζί τις κυβερνήσεις. Αποκλείεται να μην έχουν άμεση σχέση με ό,τι έγινε. Τα γεγονότα έχουν τη σφραγίδα τους.

gyristroula2 said...

Οι μετανάστες, gazaka, είχαν και έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν απεργία πείνας, εννοείται. Από μόνη της αυτή η πράξη δεν χρειάζεται ούτε πανεπιστημιακή στέγη,ούτε πολιτική προστασία.
Δεν είναι δυνατόν να μην τους αφήνουν ούτε να διαπραγματευθούν, ούτε μέσω διερμηνέως, και να μιλάνε εξ ονόματός τους ως αυτόκλητοιδικηγόροι. Τι είδους κηδεμονία είναι αυτή;
Δεν βρέθηκε ένας έξυπνος άνθρωπος να τους πει ότι αν μπουν σε έναν πανεπιστημιακό χώρο, θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη εναντίον τους, ενώ αυτοί θέλουν την συμπαράστασή της;
Μα τόσο ξεκομμένοι είναι αυτοί οι διαμεσολαβητές από την ελληνική πραγματικότητα, που τους παίρνουν έτσι στο λαιμό τους τους ανθρώπους;
Όσο για τους αριστεριστές (ή αντιεξουσιαστές αν προτιμάς) και το ΚΚΕ έχουν κάτι κοινό: αλλεργία στην αντίθετη άποψη. Προς τιμήν του όμως το ΚΚΕ αν και δεν ήταν με το μέρος τους από την αρχή, τους υπερασπίστηκε καλύτερα από όλους.

gyristroula2 said...

Γιώργο μου, το έψαξα λίγο εδώ και μέρες, αλλά δεν είδα κάτι πέρα από τα γνωστά χωρικά ύδατα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μπορεί να κάνω λάθος και να μην είναι "αυτό που φαίνεται". Αλλά δεν φταίω εγώ, όλη η Ελλάδα τους μπέρδεψε με τους "επαναστάτες" των πανεπιστημίων. Φταίνε οι κακές παρέες;

gazakas said...

Για να μην τρελαθούμε τελείως αναδημοσιεύω την είδηση της 25/01/2011 από το tvxs:

"Συνεχίζουν την απεργία πείνας τους οι πρόσφυγες σε Προπύλαια και Πολυτεχνείο, με αίτημα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Την Τρίτη, ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή(ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο μεταφέροντας αίτημα των επιτροπών Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστίνιων προσφύγων.

Το αίτημα, που προσυπέγραψε ο Θεοδόσιος Πελεγρίνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητά «την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για την άμεση συγκρότηση επιτροπών ασύλου που θα εξετάσουν τα αιτήματα των Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστίνιων Προσφύγων που βρίσκονται στο χώρο των Προπυλαίων και του Πολυτεχνείου. Η ζωή των απεργών πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα προωθήσει άμεσα το αίτημα στον αρμόδιο υπουργό μαζί με το φάκελο που επέδωσαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστίνιων προσφύγων.

Η ΚΕΕΡΦΑ και οι Επιτροπές Αφγανών, Ιρανών και Παλαιστίνιων Προσφύγων ζητούν άμεση συνάντηση με τον Χρήστο Παπουτσή. Στη συνάντηση αυτή έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συμμετέχει και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Πελεγρίνης. Παράλληλα, με τη στήριξη συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων καλούν σε συναυλία αλληλεγγύης την Παρασκευή 28/01, στις 18:00 στα Προπύλαια."

Τι μας λέει η παραπάνω είδηση; Ότι στις 25 του μηνός στα Προπύλαια και στο Πολυτεχνείο, σε χώρους πανεπιστημιακού ασύλου δηλαδή, είχαν συμπληρώσει ήδη 28 μέρες απεργίας πείνας Αφγανοί, Ιρανοί και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες χωρίς να προκαλείται, όπως θεώρησες ότι ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε, η "κοινή γνώμη εναντίον τους" (και χωρίς να τους έχει πει τίποτα κανένας έξυπνος άνθρωπος). Ίσα-ίσα που ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου προσυπέγραψε τα δίκαι αιτήματά τους. Τι άλλαξε δηλαδή τόσο πολύ με τους 250; Ότι δεν είναι πρόσφυγες (ως μετανάστες προερχόμενοι από τις μαγκρεμπιανές "δημοκρατίες" (χαχαχα) δε δικαιούνται πολιτικό άσυλο εξάλλου); Τόσο μεγάλη διαφορά κάνει αυτό για να ξεσηκωθεί τέτοια λυσσαλέα αντίδραση εναντίον τους;

Και να πω και κάτι τελευταίο: οι συγκεκριμένοι μετανάστες έκαναν πολλά για να διεκδικήσουν το δίκιο τους πριν φτάσουν σ' αυτή την κίνηση. Κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Με την έναρξη της απεργίας τους στη Νομική, ο αγώνας τους βρέθηκε ξαφνικά στο κέντρο του ενδιαφέροντος και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει απαντήσεις είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Έπεσαν λοιπόν οι μάσκες. Αυτό είναι μια νίκη ήδη. Δυστυχώς ή ευτυχώς τις μάσκες τις φορούσαν αδιανόητα περισσότεροι από ό,τι πίστευαν οι ίδιοι και οι αλληλέγγυοί τους. Αντί να ασχοληθούμε για την άνευ προηγουμένου κατασυκοφάντησή τους και τα απίστευτης δυσωδίας εμέσματα εναντίον τους πανταχόθεν, αντί να μας καίει που σύσσωμη σχεδόν η ελληνική κοινωνία, που έχει καρπωθεί λίγο ή πολύ τον ιδρώτα μεταναστών εδώ και μια εκοσαετία, με τη βοήθεια των ΜΜΕ έπεσε να τους κατασπαράξει, σπεκουλάρουμε επάνω στις υποτιθέμενες προθέσεις κάποιων δήθεν αυτόκλητων υπερασπιστών τους! Αυτό κι αν είναι υποκρισία!

gazakas said...

Α, και κάτι ακόμη: θα ήθελα πολύ να σε βλέπω από μια μεριά να αποκαλείς κατά πρόσωπο κάποιον αντιεξουσιαστή "αριστεριστή" -καμία σχέση όμως!

gyristroula2 said...

gazaka,
Ειλικρινά, είμαι η πλέον ακατάλληλη να δώσω γραμμή στις διεκδικήσεις των μεταναστών και στην κλιμάκωση των αγώνων τους. Πιστεύω, φυσικά, απόλυτα στο δίκιο τους να υπάρχουν ως άνθρωποι με αξιοπρέπεια εδώ ή αλλού. Αν με ρωτούσαν λοιπόν τι δεν έπρεπε να κάνουν, θα μπορούσα να τους πω με βεβαιότητα, να μην προκαλέσουν την κοινή γνώμη με κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων. Αυτή η ενέργεια φέρνει αντίθετους και τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους.
Εσύ όμως που από τη μια βρίσκεις μια τέτοια ενέργεια σωστή κι από την άλλη θεωρείς συλλήβδην την ελληνική κοινωνία εκμεταλλεύτρια των μεταναστών, ποιους τελικά θεωρείς αποδέκτες της;
ΥΣ
Αντιεξουσιαστές, αντιεξουσιαστές, αλλά δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους ε;:)

gazakas said...

Εξήγησα ήδη ότι "κατάληψη" πανεπιστημιακών χώρων από απεργούς πείνας ήταν σε εξέλιξη στο Πολυτεχνείο και στα Προπύλαια χωρίς καμιά σχεδόν αντίδραση -αφήνω κατά μέρος ότι στην περίπτωση των 250 υπήρξε πρόσκληση για φιλοξενία από το φοιτητικό σύλλογο της Νομικής, σε ένα κτίριο το οποίο δε στέγαζε εκείνη τη στιγμή ούτε επρόκειτο να στεγάσει σύντομα ούτε μαθήματα ούτε άλλες δραστηριότητες, άρα ο όρος "κατάληψη" είναι μάλλον καταχρηστικός. Τώρα βέβαια πώς αυτό περιέγραψα μόλις φέρνει αυτομάτως "αντίθετους και τους πιο καλοπροαίρετους ανθρώπους", ε, αυτό πραγματικά είναι πέρα από την αντιληπτική μου ικανότητα. Φυσικά, αυτοί οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν για τους Έλληνες συμπολίτες τους που απασχολούν για ένα κομμάτι ψωμί, ανασφάλιστους, μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Δεν είπα "συλλήβδην" είπα "σύσσωμη σχεδόν", αλλά και πάλι η αντίδραση ήταν ασύμμετρη και ειλικρινά δεν την περίμενα. Ούτε βέβαια πήρα θέση για την ορθότητά της ενέργειάς τους: είμαι πολύ λίγος για να κρίνω την "ορθότητα" μιας απεργίας πείνας. Στέκομαι με δέος, σεβασμό και αλληλεγγύη απέναντί της.

Είμαι σίγουρος πως κατάλαβες ότι με το σχόλιό μου για τους αντιεξουσιαστές ήθελα να σου πω ότι έχεις μπερδέψει πολύ -μα πάρα πολύ- τους όρους :)

gyristroula2 said...

Αυτό είναι, gazaka, το ανησυχητικό. Αυτή η αδυναμία να αντιληφθεί η μια όχθη τα αυτονόητα της άλλης, ενώ δεν μας χωρίζει και η άβυσσος των συμφερόντων.
Να σου πω λοιπόν πώς το καταλαβαίνω εγώ με το μικρό μου το μυαλό; Άλλο Προπύλαια, άλλο εγκατάσταση σε κτίριο και μάλιστα υπό ανακαίνιση.
Σκέψου το αυτό γενικευμένο να δεις τι αντανακλαστικά ξυπνάει. "Δεν μας φτάνανε οι αναρχικοί που καίνε τα πανεπιστήμια και την Αθήνα, πλακώσανε τώρα κι οι μετανάστες."
Πόσο θέλει ο μέσος άνθρωπος να σκεφθεί έτσι; Τι δείγματα γραφής έχει δώσει μέχρι τώρα ο αντιεξουσιαστικός χώρος μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια; Ένας λοστός κι ένα κράνος τα σύμβολά του στην κοινή συνείδηση. Μόνο αυτό έλειπε από τους κακόμοιρους τους μετανάστες, για να τους "αγαπήσουν" όλοι οι δύσπιστοι!
Τώρα όσο για τον Πρύτανη είναι γνωστό ότι "τρέμει" μη δεν τον εγκρίνουν οι αντιεξουσιαστές κι αυτός και πολλοί άλλοι καθηγητές. Οι ίδιοι τα λένε πια και τα υπογράφουν. Όλοι μίσθαρνα όργανα του κατεστημένου είναι; Ο σύλλογος φοιτητών τώρα τι σόι άδεια έδωσε που ούτε ο ίδιος δεν το παραδέχεται;
Μη με παρεξηγείς, δεν είμαι με το θηρίο, μωρέ. Και...αλήθεια, νιώθω πολύ πιο ασφαλής με τους μετανάστες, από όσο με τους αντιεξουσιαστές:)

Unknown said...

"δύστυχοι","κακόμοιροι"!!!Γιατί εμένα τώρα οι συγκεκριμένες εκφράσεις μου φέρνουν σηκωμένο φρυδάκι -α λα Τρέμη;Αν τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας,μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος ο κόσμος που εκφράζουν,ελιτίστικος μικροαστισμός.Εκπλήσσομαι,γιατί γενικά μου αρέσει πολύ ο λόγος σου.

gazakas said...

Ανακοίνωση προς την κοινωνία

Εμείς οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας, που ζητάμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, δηλώνουμε τα εξής:

– Εμείς οι 300 πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μορφή αγώνα, χωρίς τη μεσολάβηση κομμάτων, οργανώσεων και προσώπων.

– Θεωρούμε ότι η χώρα που ζούμε έχει δημοκρατία και πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμφωνίες.

– Είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε την απεργία πείνας, παρά τις πιέσεις και τις κακές συνθήκες του χώρου που αναγκαστήκαμε να δεχτούμε.

– Καλούμε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σταθεί αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

29 Ιανουαρίου 2011

5η μέρα απεργίας πείνας

gyristroula2 said...

Αχ, Άννα, δεν θέλω να διαφοροποιηθώ από αυτό που φαντάζεσαι, το μικροαστικό...φρυδάκι. Με τι κότσια...
Αλλά πρέπει κάπως να βρεθεί μια κοινή γλώσσα, αλλιώς ο ελιτισμός της αντίπερα όχθης από εμένα, θα γίνεται όλο και πιο αυτιστικός και αδιέξοδος.
Και μη φοβάσαι τις λέξεις. Καμιά φορά κρύβουν αληθινή συμπόνια. Ούτε αυτή να τη φοβάσαι. Καμιά φορά είναι πιο αποτελεσματική από την εξ ύψους αλληλεγγύη.
Και να ξέρεις εγώ έχω απόλυτη ανάγκη από φωνές σαν τη δική σου και του gazaka, για να ταρακουνάω λιγάκι τις βεβαιότητές μου, έστω και εκ του ασφαλούς.

gazakas said...

http://dosepasa.wordpress.com/2011/02/06/bx97/

Γκιωνης said...

gazakas 2:52
- Για να μην τρελλαθούμε πραγματικά !
"... -Εμείς οι 300 πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μορφή αγώνα, χωρίς τη μεσολάβηση κομμάτων, οργανώσεων και προσώπων."

- Μετά από αυτό το χοντρό ΨΕΜΜΑ, πού να συνεχίζεις να διαβάζεις ; Ποιόν από όλους αυτούς τους "απεργούς" και τού περί αυτούς "αγωνιστές" να πιστέψεις ;

( ...και ναί ! όταν μπούν εισαγωγικά στούς χλωρούς αγωνιστές, πάνε και στούς ξερούς απεργούς, όσο δίκηο κι αν θέλεις να τούς δώσεις. Το σκέφτονται αυτό οι χλωροί-άγουροι "αγωνιστές" ; ).

- Ποιός λοιπόν έβγαλε το ομαδικό εισιτήριο ;

. Δεν πρόκειται να συνεχίσω, από σεβασμό στο ιστολόγιο αυτό. Όμως " ΔΕΝ είναι έτσι αν έτσι νομίζετε" κε gazaka !

gazakas said...

Κύριε Γκιώνη (επιστρέφω ανέπαφη την ειρωνεία του "κε gazaka", για να μην πω τίποτα και για τα θαυμαστικά που μου τα κουνάτε μπρος μου σαν δασκαλίστικα δάχτυλα -μου αρέσει που λέτε ότι σέβεστε και το ιστολόγιο αυτό), προσωπικά δε νομίζω τίποτα, αλλά εσείς θα έπρεπε να διαβάσετε καλύτερα το κείμενο που παρέθεσα πριν αρχίσετε να μιλάτε για "ΨΕΜΜΑ" (sic!): οι ίδιοι οι 300 απεργοί πείνας μιλούν για "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ γι’ αυτή τη μορφή αγώνα" (το γράφω με κεφαλαία γιατί φαίνεται ότι τα θεωρείτε ισχυρότατο μέσο πειθούς). Στα ελληνικά "πρωτοβουλία" σημαίνει "ενέργεια που οφείλεται στην προσωπική κρίση και βούληση αυτού που ενεργεί και που δεν είναι αποτέλεσμα επηρεασμού ή καταναγκασμού" και αυτό ακριβώς έγινε εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω: η απόφαση ήταν των ίδιων των μεταναστών και έπειτα ζήτησαν τη συνδρομή αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων για να την υλοποιήσουν, εξ ου π.χ. και το ομαδικό εισιτήριο, που το αναφέρετε ως ατράνταχτο επιχείρημα για το ότι "υποκινήθηκαν" ή ποιος ξέρει τι...
Για να τελειώνουμε, αυτούς τους ανθρώπους δεν τους "έβαλε" κανείς να κάνουν απεργία πείνας και μάλλον υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες των αντιρατσιστικών οργανώσεων ή όποιου άλλου πολιτικού χώρου, αν νομίζετε ότι μπορούν να πείσουν 300 ανθρώπους να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κατ' αυτόν τον τρόπο. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι υποτιμάτε με περισσή ευκολία και μια δόση λανθάνοντος ρατσισμού τους ίδιους τους απεργούς πείνας που δεν τους θεωρείτε ούτε ικανούς για ελεύθερη βούληση ούτε άξιους να τιμούν την υπογραφή τους.
Προφανώς, εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω, αφού προσβάλλετε την υπογραφή 300 ανθρώπων με ένα ξερό "ΨΕΜΜΑ" και ένα επιχείρημα που συγχέει το "υποκινώ" με το "βοηθώ"...

ΥΓ. Έχετε μπερδέψει μάλλον τα χλωρά με τα ξερά στο ευφυολόγημα με το οποίο κλείνετε το σχόλιό σας. Κακό πράγμα η φούρκα.

gazakas said...

εγώ=gazakas

Γκιωνης said...

. φλυαρίες πολλές !
. αντεπιχείρημα ένα : δεν μπορούσαν να κόψουν εισιτήριο και "ζήτησαν τη συνδρομή αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων" ! ! ! Αυτό ή είναι αστείο, ή είναι γελοίο. Και στις δυό περιπτώσεις για γέλια !
. Ουσία καμμία !

ΥΓ Καταφέρατε ωστόσο να μού επιστρέψετε "ανέπαφη" ( ! ) την ειρωνία ! ! ! Ας είστε λοιπόν περήφανος.-

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...