Saturday, December 29, 2007

Η βασιλόπιτα της γιαγιάς της Ανεζιώς

Μια και κάποιοι στην μπλογκοπαρέα μας μοιράζουν "φέτες ουρανό", ζήλεψα κι εγώ και λέω να σας μοιράσω φέτες από βασιλόπιτα. Τώρα που περιμένω να "ανεβεί", θα αποκαλύψω το μυστικό της οικογενειακής βασιλόπιτας, φερμένης από τα "ξένα" που δούλευαν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας, προσαρμοσμένο λίγο στα σύγχρονα δεδομένα:
Πρώτα πιάνουμε το προζύμι με 2 φακελάκια μαγιά, 1 φλ. χλιαρό γάλα και αλεύρι όσο σηκώσει, για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνουμε σκεπασμένο με ένα αντρικό ρούχο (κρίσιμη λεπτομέρεια) να ανεβεί για περίπου μισή και παραπάνω ώρα. Θα το καταλάβουμε αν έχει κάνει τρυπούλες. Εντωμεταξύ δουλεύουμε στο μίξερ 1 βιτάμ, λίγο ελαιόλαδο (1 φλ του καφέ περίπου), 3 ποτήρια ζάχαρη, 8 αυγά, 1/2 φλ γάλα, ξύσμα λεμόνι πορτοκάλι μανταρίνι, ΦΡΕΣΚΑ, λίγο ρακάκι, μαχλέπι κοπανισμένο. Όταν δουλευτούν καλά, τα ανακατεύουμε με το ανεβασμένο προζύμι και ρίχνουμε αλεύρι λίγο λίγο (παίρνει συνολικά περίπου 1 κιλό από το κίτρινο, αυτό που είναι για τσουρέκια, μπορεί όμως να πάρει και λίγο περισσότερο), μέχρι να γίνει ένα μίγμα σαν του κέικ και λίγο πιο σφικτό. Ρίχνουμε εκεί μέσα ένα πιάτο βαθύ αλευρωμένες σταφίδες, ένα νόμισμα και το αδειάζουμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί, κανονικό σε μέγεθος. Ανάβουμε το φούρνο (όχι τον αερόθερμο) σε θερμοκρασία περίπου 50 βαθμούς, να είναι ευχάριστα χλιαρός και βάζουμε μέσα το ταψί μας. Τώρα θέλει υπομονή, είναι βαρύ το μίγμα και αργεί να ανεβεί . Μπορεί και 2 ώρες και παραπάνω να κάνει. Θα το καταλάβουμε από την όψη ότι ανέβηκε, μην περιμένουμε και να χυθεί από το ταψί. Θα το τραβήξουμε έξω, θα το αλείψουμε ΓΡΗΓΟΡΑ με κτυπημένο αυγό, θα του ρίξουμε σουσάμι και θα γράψουμε ΓΡΗΓΟΡΑ με ασπρισμένα αμύγδαλα το έτος (εδώ συνήθως τα κάνω θάλασσα, όλοι αυτό περιμένουν για να τους φτιάξει τη μέρα, το απροσδιόριστο έτος της πίτας μου). Μετά θα το κλείσουμε στο φούρνο και θα βάλουμε τη θερμοκρασία στους 180 να ψηθεί. Θέλει καμιά ώρα, αλλά μόλις πάρει το χρώμα που θέλουμε, το ανοίγουμε, κάνουμε το κόλπο με το μαχαίρι κι αν είναι ακόμα υγρό, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να βγει στεγνή η λάμα. Όταν κρυώσει το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το κόβουμε όταν πρέπει. ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΑΜΕ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑΚΙΑ, giorgo, OYTE ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ! Καλή πρωτοχρονιά, φίλοι μου!

10 comments:

Λορελάη said...

Μμμμμμμ μου τρέχουν από τώρα τα σάλια γυριστρούλα!
Αλλά δεν μας είπες την κρισιμότερη λεπτομέρεια της κρίσιμης λεπτομέρειας: με ποιο αντρικό ρούχο θα σκεπάσουμε το ζυμάρι για να φουσκώσει;;;;
καλή επιτυχία στην πίτα σου!
(και θυμίσου φέτος το έτος έχει πολλά κυκλάκια και δύο μόνο γραμμούλες...)

Grammateas said...

Καλή χρονιά gyristroula και καλή δύναμη να συνεχίζεις να ομορφαίνεις το blog μου με τα σχόλια σου!

meril said...

Mμμμμ κι από δω....
Γυριστρούλα, γλυκιά μου, τη γλύκα της πάντα να κρατάς (γιατί την έχεις δεν το συζητώ....)

giorgos_st said...

Με ποιό αντρικό ρούχο άραγε ε?
Αντε πες΄ολόκληρη τη συνταγή και σταμάτα να κρατάς τα μυστικά της γιαγιάς Ανέζιώς, η γνώση πρέπει να μοιράζεται και ακόμα τι να μας κάνουν λίγα μυγδαλάκια,ένα καλό κομμάτι και κατά προτίμηση αυτό με το φλουρί θα ήθελα, άντε και του χρόνου γερή και δυνατή να φτιάχνεις και μεις να σε πειράζουμε...

gyristroula2 said...

Εντάξει, πέτυχε! Και στα δικά σας...άντε ανασκουμπωθείτε, πολύ στο σερφάρισμα το ρίξατε! λορελάη, εύστοχη ερώτηση, λοιπόν η γιαγιά Ανεζιώ δεν ζει να τη ρωτήσω, μα υποθέτω ότι εξαρτάται...από τον άνδρα, σε άλλους θα αρκεί κι ένα κασκολάκι, σε άλλους ούτε με φράκο!
Το έτος κατά κοινή ομολογία μοιάζει με...2007,5. grammatea, καλή χρονιά και πάντα περιεκτική σε πολιτική σκέψη, meril, εσύ με τον άρτο σου ήσουν η έμπνευση.
giorgo, υπόσχομαι στην πρώτη συνάντηση της παρέας να σας τη φτιάξω, ακόμα κι αν είναι πάσχα!
Και...προβλέπω να σου "πέφτει" και το φλουρί, αν μπορούμε ας κάνουμε κι αλλιώς οι οπαδοί σου...

meril said...

Στην πρώτη συνάντηση; Έεεφτασααααα,......

Λορελάη said...

Αυτό το έτος μόνο εσύ θα μπορούσες να το πετύχεις! Υποκλίνομαι!!!

Αλήθεια;;;;;;;; Θα φτιάξεις αυτή την 4ωρη πίτα για πάρτη μας;
Είσαι άπαιχτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

καλοφάγωτη! Και με το φλουρί! (να ζηλεύει ο Γιώργος)

giorgos_st said...

Θέλουμε φώτο για να πειστούμε πως όντως η πίττα έγινε και ακτινογραφία (μόνο σε μένα για το που είναι το φλουρί) μιλάω για την πίττα που θα φτιάξεις για μας gyristroula,οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους ετσι δεν είναι?

gyristroula2 said...

meril, από το giorgo κι εσένα εξαρτάται, εσείς είστε οι μακρινοί. Πάντως, κάποια στιγμή επιβάλλεται να βρεθούμε εμείς και εκτός διαδικτύου, τα είπες εσύ πολύ ωραία στις "μπλογκοφιλίες" σου άλλωστε!

gyristroula2 said...

λορελάη, τώρα μπορείς να δεις πόσο χάλια μπορεί να γραφτεί ένα έτος με αμύγδαλα. Και είναι καλύτερο από το περσινό. Χαρά μου να τη φτιάξω για σας, μου έχετε ομορφύνει τις μέρες.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...