Thursday, November 18, 2010

Βραδιά φουρτάλιας στο Κόρθι της Άνδρου



Θυμάστε ένα παλιό παιχνίδι: Αν ήσουν λουλούδι, τι λουλούδι θα ήσουν; Αν ήσουν δέντρο, ποιο δέντρο θα ήσουν; Αν ήσουν φαγητό, ποιο φαγητό θα ήσουν;
Αν λοιπόν η Άνδρος ήταν λουλούδι, θα ήταν ανεμώνα. Πουθενά δεν έχω βρει πιο όμορφες και πιο άφθονες. Αν ήταν δέντρο, θα ήταν πρίνος, πουθενά αλλού δεν τον λένε έτσι με το παλιό του όνομα, παντού πουρνάρι τον λένε. Αν ήταν φαγητό, θα ήταν φουρτάλια. Το πιο κλασικό ανδριώτικο πιάτο και το πιο...παρεξηγημένο.
Πολλά υποσχόμενο όνομα, αλλά μόλις εξηγήσεις τι περιέχει, ακούς: "Σιγά, αυτό είναι ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα." Μέχρι να το δοκιμάσουν. Γιατί καμιά σχέση δεν έχει μια κοινή ομελέτα με τη φουρτάλια, ακόμα κι αν έχουν τα ίδια συστατικά.
Είναι ο τρόπος μαγειρέματος, το αργό, "σκεπαστό" ψήσιμο, σε αντίθεση με το... βάρβαρο τηγάνισμα της ομελέτας; Είναι τα ντόπια υλικά; Γλύνα, λουκάνικα, λούζες, χερνά (όχι ευτυχώς αυτά πια δεν τα βάζουμε), πατάτες, αυγά, ντόπιο τυρί; Είναι το βαρύ τηγάνι, το μουτζωμένο; Πάντως ό,τι κι αν είναι, ένας που έχει φάει φουρτάλια κανονική, δεν θα πει ποτέ ότι είναι μια απλή ομελέτα. Ακόμα και κάτι επήλυδες- άπιστοι θωμάδες- που χρειάστηκε να φάνε φουρτάλιες επί μια εικοσαετία, αμφισβητώντας τις, στο τέλος έχουν πια πεισθεί, μετά από τόσο συστηματική εκπαίδευση γεύσης, για τη μοναδικότητά της.
Σιγά σιγά η γεύση εκπαιδεύεται, όχι μόνο τρώγοντας ή μάλλον και χωρίς να χρειαστεί να φας. Σιγά σιγά απλώνεται στο χρόνο, γύρω από τραπέζια απλά, σε καπνισμένα κουζινάκια, με γιαγιάδες που μοσχομυρίζουν θυμάρι και ρίγανη και ξενυχτάει στις βεγγέρες που γίνονται γλέντια, με μεζέ "από τα βρισκούμενα". Και η φουρτάλια πάντα εκεί, με τις απαραίτητες ανεκαπνιές για ενισχυτικό γεύσης.
Αυτή τη φουρτάλια θα τιμήσουμε κι εμείς οι Γυναίκες του Κορθίου με το Σύλλογό μας, μεθαύριο Σάββατο, στις 8 το βράδυ, στην πιτσαρία του Γιαλού. Σας περιμένουμε όλους για να σας κεράσουμε. (Είσοδος 5 ευρώ, που θα διατεθούν για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας:μαθήματα χορού, γυμναστικής, ταεκβοντό κλπ.)

ΥΓ :Υπάρχουν και ενδιαφέρουσες παραλλαγές της, ανάλογα με την εποχή και τα διαθέσιμα υλικά, κουκιοφουρτάλια, ξινάδες φουρτάλια, κολοκυθοφουρτάλια, κρεμμυδοφουρτάλια και μελιτζανοφουρτάλια (αυτή θα τη φτιάξω μεθαύριο με μελιτζάνες δικής μας παραγωγής).

17 comments:

Χαρ. Αλβερτος said...

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΠΑΕΙ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ Η ΜΕ ΤΙΣ ... ΝΕΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ; :)

ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΕΣ ΟΙ ΦΟΥΡΤΑΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΦΟΥΡΤΑΛΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ... ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ :)

meril said...

Ε, όχι να ξεπετάς έτσι το έδεσμα που λεξικό άνοιξα για χάρη του!
Για ... λεπτομέρειες λοιπόν!

ως γνωστόν εμένα καλύτερα να με ντύνεις παρά να με ταϊζεις....
και τώρα που το σκέφτομαι... μήπως και στην επόμενη πανελλαδική έφερνες να δοκιμάσουμε;
όχι τίποτε άλλο...για του λόγου το αληθές που λένε....

meril said...

καλέ! πού είναι το δικό μου το σχόλιο;
Ε;;;;

τεσπα
επίσης αν ήμουν λουλούδι και γω ανεμώνα θα ήμουν
Τελεία.

Θερσίτης said...

Ούτε να μην πω δεν μπορώ. Από πού το όνομα; Επίσης ποιο είναι το χαρακτηριστικό τυρί της Άνδρου που μου παίνευε ένας μαθητής χωρις να το θυμάται;

dimitris said...

Καλημερα ωρε Ανεστασια, Μπιλαουλας, το λουκανικο!!!!!!
Λουζα με φασολακια, απλα υλικα με γευση!!!!!!
Παω να ''κτυπησω'' μια φουρταλιτσα για τον δρομο...

Διονύσης Μάνεσης said...

Μαζί με τη ανεπανάληπτη φουρτάλια σας να προσφέρετε στους επισκέπτες σας και κανονικά φρουτάκια, μπας και στανιάρουν από το βάρος ( της ιστορίας τε του φαγητού αλλά και του στομάχου ωσαύτως!)

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή καλημέρα!
Αμέσως να με κατηγορήσεις για αντικυβερνητική προπαγάνδα! Χαχαχαχα!
Με όλα πάει ο Μπρεχτ ως γνωστόν.
Ορίστε, να σε κεράσουμε!

gyristroula2 said...

Α, μεριλού, αυτή δεν είναι πίτα, γίνεται και τρώγεται επιτόπου.
Τι λεπτομέρειες θες, δεν έχει μυστικά πέρα από αυτά που αναφέρω.
Εσύ έχεις ανοικτή πρόσκληση για κατ' οίκον δοκιμή.
Την καλημέρα μου!

gyristroula2 said...

Όχι, μεριλού, κυκλαμινάκι θα ήσουν, γιατί είναι μικρό.:)

gyristroula2 said...

Από πού το όνομα, θερσίτη μου; Έλα ντε! Πιθανότατα το οφείλουμε στο ενετικό παρελθόν μας, όπως και πολλά άλλα. Πάντα πίστευα πως είναι παραλλαγή της ιταλικής φριτάτα.
Το τυρί που της πάει είναι το βολάκι το ξερό. Αυτό άκουσες; Άλλα τυριά, η αρμεξιά και η κοπανιστή (εμείς τη λέμε τυρί της μπουρνιάς).

gyristroula2 said...

Μήτσο, Μπουλάολας είπαμε λέγεται ο άνθρωπος.
Χαχαχαχα! Καλύτερα να τρως,παρά να λες ονόματα!
Φιλιά και χαιρετίσματα!

gyristroula2 said...

Διονύση μου, μη στενοχωριέσαι, κάτι θα κάνουμε για το βάρος.Αυτά τα φαγιά προορίζονται για χειρωνακτική εργασία κι από αυτό το χωνευτικό έχουμε μπόλικο εδώ. Θα πας για ελιές, για χοιροσφάγια, για χόρτα και θα ξαναφάς κι άλλο!

Χαρ. Αλβερτος said...

ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΕΤΟΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΑΠ' ΤΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ!
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ, Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΗΣ(Η ΘΕΙΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΟΤΑΝ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ 2 ΜΗΝΕΣ - ΝΑ ΜΕ... ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ... ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕΙ, ΚΙ ΕΜΕΙΝΕ Σ' ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ, ΠΟΥ ΤΗΣ ΒΡΗΚΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΑΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΔΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ. ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΚΑΙ, ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ al dente((ΝΑ ΤΑ ΜΑΣΑΣ) ΚΙ ΟΧΙ ΜΑΛΑΚΑ, ΤΙΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ... ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΔΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΦΑΓΗΤΑ:))
Η ΔΕ ΛΕΞΗ frittata ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ friggere=ΤΗΓΑΝΙΖΩ, ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ=il friggere, ΤΗΓΑΝΙΣΜΟΣ=frittura, ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ=fritto, ΤΗΓΑΝΗΤΑ=frittella, ΟΜΕΛΕΤΑ=frittata

ΕΛΑ, ΓΕΙΑ ΣΟΥ!

gyristroula2 said...

Καλημέρα, Ταξιδευτή
Τελικά, εσύ το τεκμηρίωσες πολύ καλά το όνομα,αλλάεμείς χθες βράδυ το αποθεώσαμε. Πήγε πολύ καλά η βραδιά,μεγάλη συμμετοχή,άφθονες φουρτάλιες,πολύς κόσμος.

Χαρ. Αλβερτος said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ!

ΥΓ. ΕΓΩ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ, ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΩ ΦΡ ΟΥΤΑΛΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΦΟΥ ΡΤΑΛΙΑ.
ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΜΕ frittella(e)=ΤΗΓΑΝΙΤΑ(ΕΣ), ΠΟΥ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΧΡΟΝΩΝ, ΕΠΟΧΗ ΙΣΧΝΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΡΩΓΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΕΛΙ(ΓΙΑΤΙ, TOTE, ΗΤΑΝ ΑΚΡΙΒΟ... ΦΑΡΜΑΚΟ... ) :)

kimon said...

Κρίμα, δεν κατάφερα να είμαι στη γιορτή φουρτάλιας! Τη τελευταία στιγμή έπρεπε να πάω στο λιμάνι να παραλάβω μουσαφίρηδες οι οποίοι θέλανε να κάτσουμε σπίτι να φάμε μακαρονάδα.
Ευελπιστώ όμως ότι θα μας φέρεις κάποια μέρα στο σχολείο. Κυκλοφόρησε ότι κάνεις υπέροχη φουρτάλια. Αυτό το επιβεβαιώνει η τελευταία εξέταση χολιστερίνης του Κώστα. χεχε!

kimon said...

τελικά είναι φουρτάλια ή φρουτάλια; Ο ταξιδευτής το φέρνει πιο κοντά σε φρουτάλια.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...