Monday, November 15, 2010

Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Άνδρου




Στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν η φοιτητική ζωή στην Αθήνα ήταν ένας παράδεισος γεμάτος πάρτι, συναυλίες, εκδρομές,πορείες και διαδηλώσεις, τον ακούσαμε να λέει, πριν καλά καλά πάρει πτυχίο: "Εγώ θα πάω στην Άντρο". Βρε, καλέ μας, βρε χρυσέ μας, τι θα κάνεις εκεί στις ερημιές με τους αιτούλους θα μιλάς; Ανένδοτος, απροσκύνητος, άφησε σε μας την Αθήνα να τη χαιρόμαστε και γύρισε στον τόπο μας. Δεν έλειψε ούτε μια μέρα είτε είχε τυπική συμμετοχή στα κοινά είτε όχι, από το προσκλητήριο αυτού του τόπου. Πάντα για κάτι σημαντικό πάλευε, πάντα αγωνιούσε για τις τύχες των ανθρώπων του.
Όταν επιστρέψαμε κάποτε, τον βρήκαμε εκεί να μας έχει στρώσει το χαλί της αγάπης του, της έγνοιας του. Συμπορευτήκαμε, μεγαλώσαμε παιδιά, διδάξαμε παιδιά, μοιραστήκαμε αγωνίες και χαρές. Από τότε που ανέλαβε δήμαρχος, αμφιβάλλω αν μπορέσαμε να σταυρώσουμε δυο κουβέντες, χωρίς να γυρνάμε συνεχώς γύρω από τα προβλήματα του τόπου και τα σχέδια για το μέλλον του.
Κάποτε που είπα να φύγω κι εγώ από το νησί, για τους δικούς μου λόγους, αντιμετώπισα εκτός από την αποδοκιμασία του και τη μόνιμη επωδό κάθε φορά που τον έβλεπα: "Μάζευτα κι έλα". Κανέναν δεν αφήνει να "αλλαξοπιστήσει", κανέναν δεν θέλει να χαρίσει στην Αθήνα, ντόπιο ή "ξένο", μόνιμο κάτοικο ή προσωρινό επισκέπτη. Νομίζω ότι αυτός είναι ο βαθύτερος καημός του, να τους κρατήσει όλους εδώ, ακόμη και κλειδώνοντας την "πόρτα", για την οποία λέει ότι θα είναι ο τελευταίος που θα την κλείσει.
Χθες αυτός ο ορκισμένος Αντριώτης, ανταμείφθηκε για την αγάπη του για τον τόπο και τα έργα αυτής της αγάπης, βγαίνοντας δήμαρχος όλου του νησιού.
Χθες βράδυ, στο Κόρθι, ζήσαμε την πάνδημη χαρά, όπως είχαμε ζήσει προ μηνών τον πάνδημο θρήνο. Όλα τα μάτια δακρύσανε από χαρά, ακόμα κι εκείνης που δεν έχουν σταματήσει να δακρύζουν από πόνο εδώ και τέσσερις μήνες.
Μόνο που πια ο Γιάννης δεν είναι "δικός μας". Το ένιωσα χθες βράδυ που τον συνοδέψαμε στη Χώρα, ένα ποτάμι αυτοκίνητα, και τον παραδώσαμε σαν γαμπρό, με τα βιολιά, στο ψηλό κτίριο της Πλατείας Γηροκομείου. Ο Γιάννης ο Γλυνός είναι πια ο Δήμαρχος όλων μας, μας το είπε καθαρά: "Οι εκλογές τελείωσαν. Τώρα είμαστε όλοι μαζί". Μαζί κι ο γιατρός ο Θεοδόσης ο Σουσούδης κι ο έπαρχος ο Γιάννης ο Μαλταμπές, μαζί κι όλοι οι "χαμένοι". Το μισό νησί, δεν μπορεί ποτέ να είναι χαμένο, χωρίς να χαθεί όλο.
Και είναι καιρός αυτό το νησί, που πάντα ήταν χωρισμένο σε τρία μικρότερα, πιο κοντά στην Αθήνα το καθένα τους, παρά στα άλλα δύο, να ενωθεί κοινωνικά, οικονομικά, ακόμα και ψυχικά και να παλέψει για το παρόν και για το μέλλον του, στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.
ΥΓ
Εδώ θα πάρετε μια γεύση από τα γεγονότα της χθεσινής βραδιάς δια χειρός vanglouk

26 comments:

Χαρ. Αλβερτος said...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!

ΚΑΛΟΤΥΧΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ι ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΘΙ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟ!

ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2... ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ :)

gyristroula2 said...

Καλημέρα, Ταξιδευτή, σε ευχαριστούμε εκ μέρους του. Και λάβε υπόψη σου την προτροπή "μάζευτα κι έλα" δεν αφορά μόνο εμένα.

E.A.X. said...

Τασία καλημερα. Το ήθος, η ευγένεια, η σοβαρότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός προς τους άλλους και, το σπουδαιότερο, η αποδοχή του λάθους, οδήγησαν το Γιάννη στο υψηλότερο αξίωμα του τόπου μας. Κάποτε όλα επιβραβεύονται... Θερμά συγχαρητήρια!! Να του ευχηθούμε δύναμη, πίστη και κουράγιο για τις μεγάλες μάχες που θα κληθεί να δώσει.

sgouro said...

Χάρηκα βλέποντας έναν Κορθιανό να μπαίνει στα σαλόνια της Χώρας.
Το μικρό , αγροτικό Κόρθι μπήκε με φόρα στη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα.
Εύχομαι και ελπίζω ο νέος δήμαρχος να φανεί αντάξιος των προσδοκιών όλων όσων του εμπιστεύθηκαν αυτήν την θέση. Το χρειάζεται η Άνδρος...
ΥΓ: Η Πέρλα βγήκε δημοτική σύμβουλος;;;

loyk said...

καλως σε βρηκα γυριστρουλα...
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ....
δεν τον ξερω τον κυριο...απλα σου γραφω γιατι διαβαζοντας τη δημοσιευση σου..με εντυπωσιασε..
Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ...
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ...

παντως δεν ξεφυγατε κι εσεις,απο αυτη τη γαγραινα της αποχης..ετσι την λεω εγω..αλλοι την λενε κουφη διαμαρτυρια..

Βραχονησίδα said...

Μπράβο! Καλορίζικος και καλό του κουράγιο!
Καλά τα λέει ο ταξιδευτής,ευτυχώς που πήραμε γεύση της γιορτής απο το βιντεάκι της λέσχης. Αργησες. Μεχρι τι ώρα πανηγύριζες;;Φιλιά

NdN said...

Καλή επιτυχία να έχει Γυριστρούλα μου. Εγώ εκτιμώ αφάνταστα τους ανθρώπους που αγαπάνε με πάθος τη πόλη που μεγάλωσαν, όπως εκριβώς εγώ τη δική μου.

Αννα Γλυνου said...

Τασούλα συγχαρητήρια στους Ανδριώτες που διάλεξαν το Γλυνό ηγέτη. Εύχομαι στον νέο Δήμαρχο νάναι γερός και δυνατός και να πετύχει τα καλύτερα για το νησί μας. Ξέρω ότι αγαπάει το νησί μας άλλα και όλους μας.Εσείς οι φίλοι του ξέρω ότι είστε δίπλα του, να τον εμψυχώνετε και να τον συμβουλεύετε. φιλάκια

gyristroula2 said...

Ε.Α.Χ.
Τι σημαίνουν τώρα αυτά τα αρχικά; Στείλε μου ιμέιλ.
Πραγματικά, θα δώσει δύσκολες μάχες και γι' αυτό πρέπει να είμαστε κοντά του, ακόμα και για να του ασκήσουμε αρνητική κριτική, αν χρειαστεί.

gyristroula2 said...

σγουρό, ωραία το έθεσες! Παλιότερα τους Κορθιανούς μας λέγανε τυριά οι Χωραΐτες, γιατί ήμασταν αγροτική περιοχή κατά βάση. Τώρα όλοι ίδιοι είμαστε κι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι, αν πάμε καλά θα είναι επειδή το συνειδητοποιήσαμε αυτό. Αν το συνειδητοποιήσουμε.
(Η Πέρλα διατηρεί το δικαίωμα στην...περιπλάνηση, όπως βλέπεις στη φωτ., γιατί οι άλλοι...τα κεφάλια μέσα σε λίγο.)

gyristroula2 said...

loyk, σε ευχαριστούμε εκ μέρους του.
Η αποχή σε μας δεν είναι ίδια με των πόλεων. Οι περισσότεροι δημότες μας ζουν στην Αθήνα και τα ταξίδια δεν είναι εύκολα για όλους.

meril said...

Άντε...άντε καλορίζικος!

(τελικά η πισίνα;)

gyristroula2 said...

Βραχονησίδα μου, σε ευχαριστούμε. Συγχαρητήρια και σε σας για τη θαυμάσια επιλογή σας. Καταχαρήκαμε.
Τα γλέντια εδώ ως το πρωί, αλλά δεν έμεινα τόσο.
Φιλιά!

gyristroula2 said...

Ndn, σ' αυτό μοιάζεις με το Γλυνό,μόνο που εκείνος δεν φεύγει με τίποτα από δω. Εσύ μπορείς να αγαπάς κι από μακριά. Για σένα ισχύουν αυτά που έγραψα στη Σαλονικιά Βραχονησίδα παραπάνω.

gyristroula2 said...

Άννα, εσύ με ξέρεις! Στείλε μου ιμέιλ, αν και υποπτεύομαι ότι ήπιαμε καφέ πριν από λίγο καιρό στη Λιθοδομή, αλλά προχθές δεν προλάβαμε να τα πούμε.
Τι ωραία που μπήκες εδώ!
Ευχαριστώ!

gyristroula2 said...

μεριλάκι μου, η πισίνα μου θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα έκανε, ακόμα κι αν είχε λεφτά. Τι, να πουν πως κάνει ρουσφέτια στους φίλους του;
Άσε που μας έχει σίγουρους:))

Λορελάη said...

Ωραία! Ωραία! Παρήγορο και ελπιδοφόρο να εκλέγονται οι άξιοι! Το ίδιο συνέβη και εδώ στην Ηλιούπολη! Λες κάτι ν' αλλάζει; Λες το χαστούκι της κρίσης ν' αρχίζει να μας συνεφέρνει; Για να δούμε... για να δούμε... Πάντως κι εγώ είχα καιρό να πάρω χαρά, να νιώσω αισιόδοξη. Σε καταλαβαίνω απολύτως!
Άντε. Καλορίζικος και καλή του δύναμη! Κι εσείς να μείνετε κοντά του, γιατί είμαι σίγουρη πως σας χρειάζεται.

Boul_boul said...

gyristroula2 να χαιρόμαστε τον Δήμαρχο μας!!! Φιλιά!

dimitris said...

Ανεστασια καλησπερα, το ρακι σου δυνατο, και που δεν πινεις, αυτο την κανει την ζημια του με το αρωμα του, η πολιτικη δεν εχει σχεση με το συναισθημα, εκει ησουν, κρατησε τα ''ωραια'' και το προσωπο μεσα στα κλαμματα του φιλου μας, οσο για την ενοτητα και το αυριο του νησιου......Το ''κλειδι'' εχει μπει στην κλειδαρια της ''εξωπορτας''.

Στο ''χαλαω'', οπως το ''χαλασα'' και της ''δικιας'' μου ''τρελλης'', ειμαστε πολυ μεγαλoi για happy end, απο την ψηφο εως τις απολυσεις ειναι ενα ''τιποτα'', οι φωτογραφιες θα μεινουν απο το ''γλεντι'' της ψυχης μας, για την χαρα του ''παιδικου'' μας φιλου.
Ες αυριον τα σπουδαια...

gyristroula2 said...

Λορελάη, αν δεν κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία, κάτι διακρίνω να αλλάζει. Δεν είναι τυχαίες οι "απείθειες" σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο κόσμος δεν ακολουθεί τη γραμμή ή όλα ή τίποτα, όλοι ίδιοι είναι. Κανένας δεν θα με πείσει, ακόμα κι αν με κρεμάσει ανάποδα, πως ο Μπουτάρης κι ο Γκιουλέκας είναι ίδιοι, γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι τα ίδια.
Αν κλείσουν όλοι οι δρόμοι για κάποιους ανθρώπους που έχουν οράματα και αξία, από πού θα έρθει η αλλαγή; Από τους "τουρίστες", τους γκαζάκηδες ή καμιά χούντα;
Τουλάχιστον τώρα έχουμε μια όρεξη να παλέψουμε, να βοηθήσουμε, όσο μπορεί ο καθένας, όπου μπορεί.
Την αγάπη μου...

gyristroula2 said...

Επιτέλους, Αννούλα, ανήκουμε στον ίδιο δήμο! Να το δω αυτό στην πράξη! Να μειώσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας. Σε περιμένω την επόμενη φορά που θα έρθεις Άνδρο. Έτσι να δω αν θα επιδείξεις πνεύμα ενότητας! Χαχαχαχα!

gyristroula2 said...

Δημήτρη, να την ακούς την "τρελή" σου. Εμείς οι γυναίκες έχουμε μια προσέγγιση ίσως λιγότερο ορθολογική, αλλά τα είδαμε και τα χαΐρια σας των ορθολογιστών. Ας το πάρουμε και λίγο αλλιώς.
(Το κέικ εξαιρετικό, πες της)

E.A.X. said...

Τασία θέλω να σου στείλω τα στοιχεία μου, αλλά δυστυχώς δεν είμαι αστέρι της πληροφορικής!!!Στείλε μου λοιπόν το mail σου. Καλό απογευμα.

gyristroula2 said...

outis60@yahoo.gr
Είναι το ιμέιλ του μπλογκ.
Καλό βράδυ!

Θερσίτης said...

Το δικό μου σχόλιο το λογόκρινες; Έγραφα λοιπόν εκεί πως για πρώτη φορά χαίρομαι που εκλέγεται ένας άνθρωπος με τον οποίο διαφωνώ ιδεολογικά, γιατί ξέρω από σένα και από άσχετους με την Άνδρο την ποιότητα του ανθρώπου. Κι όταν τα χωριά βγάζουν δήμαρχο στην Άνδρο, αυτό λέει πολλά.

gyristroula2 said...

θερσίτη μου,καλημέρα!
Είναι δυνατόν να λογόκρινα σχόλιό σου; Δεν στάλθηκε τίποτα δικό σου εδώ και καιρό. Μη μου πεις ότι χάθηκαν κι άλλα!
Δεν διαφωνείς πολιτικά με το Γλυνό, στο εγγυώμαι. Τώρα πώς τον καταχώρησαν μπλε, ένας θεός ξέρει. Ούτε χρίσμα έχει από τη ΝΔ ούτε ποτέ υπήρξε δεξιός. Ο ΣΥΝ τον υποστήριξε ανοιχτά μόνο.
Εδώ στο νησί, βέβαια, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας έχουν χάσει από χρόνια το νόημά τους. Εγώ πχ έχω ψηφίσει κάποτε δεξιό νομαρχιακό σύμβουλο, έχω σταυρώσει νεοδημοκράτη σύμβουλο του Γλυνού, γιατί ήταν άξιος και καλός άνθρωπος και γιατί ήταν αυτό που λέμε "κοινοτικός" με την παλιά έννοια. Από αριστερούς με δεξιά τσέπη και "αντικοινοτική" συμπεριφορά, άλλο τίποτα. Όπως έγραψα και στο θανάση, πράττοντας αριστερά γίνεσαι αριστερός, όπως θα έλεγε κι ο Αριστοτέλης.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...