Sunday, January 17, 2010

Σαββατόβραδο με τη λέσχη ανάγνωσης.



Σάββατο βράδυ καταχείμωνο. Βροχή, αέρας, κρύο, κι όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους μπροστά στην τηλεόραση. Ελάχιστοι έχουν τη γενναιότητα να κουκουλωθούν με παλτά και αδιάβροχα και να μπουν σε κάποιο από τα λίγα μαγαζιά που μένουν ανοικτά.
Μόνο καμιά δεκαριά πιτσιρίκια με ροζ μαγουλάκια από το κρύο, μπαίνουν βιαστικά σε ένα σκοτεινό και έρημο σχολικό κτίριο. Μια αίθουσα στο ισόγειο δεν είναι σκοτεινή. Μια όμορφη αίθουσα γεμάτη φως, ζεστασιά, μοντέρνα έπιπλα και μηχανήματα και πολλά καινούρια και παλιά βιβλία. Μπαίνουν και, περιμένοντας να έρθουν όλοι, χαζεύουν τα βιβλία, τα παίρνουν στα τραπέζια, τα φυλλομετρούν...

Ήρθαν όλοι, αρχίζουμε. Ανοίγουν χειρόγραφα δίπλα σε βιβλία, αρχίζουν να μιλάνε, να διαβάζουν, να σχολιάζουν, να γελάνε. Ο Όλιβερ Τουίστ παρών με το τριμμένο του ρούχο και το κασκέτο του. Η Άννα Φρανκ με το θλιμμένο της βλέμμα δικαιωματικά βρίσκει πάντα μια θέση στις εφηβικές παρέες. Το αστόχαστο βασιλόπουλο από το παραμύθι χωρίς όνομα μια χαρά βολεύτηκε στις αναπαυτικές καρέκλες και κείνα τα παιδιά από τα ψηλά βουνά του Παπαντωνίου μπόρεσαν να ζεστάνουν τα ξυλιασμένα χέρια τους στο τελευταίου τύπου κλιματιστικό μας. Α, και κάτι παιδιά που κατάφεραν να κλείσουν ένα ρυπογόνο εργοστάσιο συνωστίζονται εκεί στα πίσω καθίσματα.

Αυτό κανονικά λέγεται λέσχη ανάγνωσης, εγώ το λέω τόπο συναντήσεων με βιβλία, ήρωες και παιδιά. Μάλλον όμως είναι μια κλεμμένη εικόνα από το πιο όμορφό μου όνειρο. Αυτό για τα πιο κρύα χειμωνιάτικα βράδια της ζωής μου.

26 comments:

Λορελάη said...

τι καλά.....
και τι ζεστά......

Γυριστρούλα κάτι σπουδαίο έχει γίνει εκεί στο... "ερημικό" νησί που πήγες και φώλιασες. Σε βλέπω πολύ πιο ζωηρή, ενεργητική και γεμάτη, από τον καιρό που ήσουν στη πολύβουη και πολύκοσμη Αθηνα. Κάποιο μικρό θαύμα συνετελέσθη ή μου φαίνεται;....

φιλιά

dimitris said...

ΑΠΟ ΤΑ''ΜΙΚΡΑ''ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ''ΜΕΓΑΛΑ''!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΑ-ΔΑΣΚΑΛΑ! ΖΗΛΕΥΩ ΤΟ ΚΟΡΘΙ ΚΑΙ ΤΟΝ''ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ''Α ΡΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΤΟΠΟΙ! Α ΡΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Χαρ. Αλβερτος said...

ΑΥΤΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟΥ!!

... ΚΑΙ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΣ ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ Μ' ΑΥΤΗΝ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ...
ΣΤΟ ΚΟΡΘΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ;
Η ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ MOY ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΛΑ;

sgouro said...

Ωραίες αυτές οι στιγμές , ανεκτίμητες...και σε τελική ανάλυση αυτές που θα "μείνουν" και θα εμπνεύσουν τα τυχερά σου πιτσιρίκια

NdN said...

Γυιστρούλα μεγάλες κινήσεις που μακάρι να σας βγουν. Δύσκολο να πείσεις τα παιδιά για κάτι τέτοιο, αλλά σε έναν μικρό τόπο μπορεί και να είναι δυνατόν. Αν υπάρχει ανταπόκριση η προσωπική σου ευχαρίστηση, αλλά και το κέρδος των παιδιών θα είναι τεράστια.

Καλή εβδομάδα!

Βραχονησίδα said...

Τομ Σώγερ παρών(-ουσα) Καλό σου βράδυ.

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Kι εκεί στη κρύα και ζεστή, ταυτόχρονα, αίθουσα ένα αδάπανο ταξίδι σκέψης και διείσδυσης του νου. Είναι όμορφο να πορεύεσαι και να ανακαλύπτεις, να μιλάς και να βρίσκεις, να συμπεραίνεις και να μοιράζεσαι. Ωρα καλή λοιπόν, στο ταξίδι σας αυτό. Και ας συνεχίζετε να βιώνετε τις αποχρώσεις ονείρων.

Θανασης Ξ. said...

Μπράβο βρε Γυριστρούλα ! Είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να μην αγαπήσουν το βιβλίο;;....

ΥΓ. Φαντάζομαι ο Γυμνασιάρχης να είχε λάβει γνώση... ;)

sgouro said...

Άστον αυτόν ...είχε πάει για ψάρεμα στις Κρεμμύδες...

gyristroula2 said...

λορελάη,καλή μου φίλη, στην Αθήνα μπορούσα να απολαμβάνω την ενεργητικότητα των άλλων και να γεμίζω τις μπαταρίες που τώρα μου δίνουν ενέργεια. Πχ, θυμάμαι μια καλή τροφοδότηση από μια υπέροχη παράσταση, ποίησης-χορού-λόγου κριτικού και αγαπητικού,με ωραίους ανθρώπους, πολύ φως,...ήσουν ε;
(Για θυμισέ μου...Ηλιούπολη,θαρρώ...)

gyristroula2 said...

Δημητρό, το χωριό της γυναίκας σου είναι δυο φορές χωριό σου και σας ανήκει και σε σένα και στον Μουστάκια (σε χαιρετάει).
Παρεμπιπτόντως, σε ευχαριστούμε ΠΟΛΥ για την προσφορά σου στην κινηματογραφική ομάδα. Έμαθα από το Γιώργο Μ για τα dvd που μας χάρισες.
Σας περιμένουμε με το Κατινάκι σου για τα περαιτέρω.

gyristroula2 said...

ταξιδευτή, αυτά ευτυχώς συμβαίνουν σε πολλά μέρη, απλώς δεν προβάλλονται.Πχ,ο Μάνεσης ο δικός μας, στο σχολείο του λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια λέσχη ανάγνωσης, η συνάδελφος από την Κω που έχω στους συνδέσμους μου επίσης, σήμερα στα νέα έχει σχετικό αφιέρωμα,ρίξε μια ματιά.

gyristroula2 said...

σγουρό μου, το ελπίζω. Αν τα γνώριζες αυτά τα πιτσιρίκια, θα καταλάβαινες γιατί για την ώρα με εμπνέουν εκείνα. (Θα ήθελα όμως, να σου πω την αμαρτία μου, άλλον έναν τουλάχιστον με την ίδια πετριά. Έχεις κανέναν υπόψη;)

gyristroula2 said...

Αχ,ndn μου, αν έπρεπε να τα πείσω, να κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια και στρατηγικές, ίσως, να μην είχα όρεξη, δεν είμαι ιεραπόστολος.
Αυτά όμως τα πιτσιρίκια είναι δεκτικά, εύφορη γη. Αμαρτία να μην τους δώσεις.
καλή εβδομάδα επίσης, ξενιτεμένο μου.

gyristroula2 said...

Τομ Σώγερ! Βρε συ! Φτυστός το φιλιοσάκι μου! Καλώς τον!

gyristroula2 said...

Ευχαριστούμε κ διευθυντά μας. Να ξέρεις όμως ότι τον πιο αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η βιβλιοθήκη. Ο χώρος, τα βιβλία, η ατμόσφαιρα, η ζέστη, τα ωραία πόστερ,τα πολυμέσα. Σε μια κρύα και βρόμικη σχολική τάξη, με τα θρανία της τα άβολα, δεν ξέρω αν θα ήμασταν το ίδιο πρόθυμοι να πάμε σαββατιάτικα.

gyristroula2 said...

θανάση, αυτός είναι ο μόνος μου καημός να αγαπήσουν το βιβλίο, το διάβασμα, να το κάνουν κομμάτι της ζωής τους. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συγκινητικό ήταν να ακούς παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να παρουσιάζουν γραπτά και προφορικά το βιβλίο τους και να μπορούν να θυμηθούν σκηνές, πρόσωπα,λόγια. Μέχρι να έχουν αντιγράψει τα ποιηματάκια που είχε μέσα σε ένα παλιό πεζογράφημα, για να τα έχουν. Δεν ξέρω πώς κρατιόμουν να μη με πάρουν τα ζουμιά. Αλήθεια...
(Ο γυμνασιάρχης έχει βρει τον μπελά του γιατί τον χρησιμοποιούμε για οδηγό. Κάτι ψιθυρίζει με τους άλλους στο γραφείο για μια μετάθεση λέει που θα δοθεί ακούσια. Άστα... Σγουρό,ετοιμάσου για Κρεμμύδες!)

sgouro said...

Δυστυχώς καλή μου , όταν εσύ επέστρεφες , εγώ αποχωρούσα και όσο εγώ ήμουν εκεί κανείς δεν είχε την δική σου πετριά...ποτέ δεν ξέρεις ωστόσο τι φέρνει ο καιρός
Βάλε τον μυστακοφόρο να κάνει ανάλυση στα πιτσιρίκια της θαλασσινής λογοτεχνίας με ειδικότητα στο ψάρεμα
π.χ Ο γέρος και η θάλασσα...

Anwtatos said...

Δυστυχώς!!!

dimitris said...

ΜΠΡΕ ΠΑΛΙΟΤΟΠΙΚΙΣΤΡΙΑ ΜΕ ΤΟ @@@@$%%%#^%$#$ΤΟ ΚΟΡΘΙ ΕΜΕΙΣ ΜΠΡΕ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΜΕΡΙΑ ΕΙΜΕΘΑ ΚΛΩΣΤΑΡΕΣ!!!ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΠΡΕ ΤΟ ΚΟΡΘΙ? ΝΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΟΡΙΑ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΑΣΚΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ! ΠΑΛΙΟΧΩΡΙΑΤΕΣ ΚΟΡΘΙΑΝΟΙ,ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΠΡΕ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΘΑΚΙ?ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΟΥΛ ΜΠΡΥΝΕΡ ΔΗΜΑΡΧΟ !

Διονύσης Μάνεσης said...

Τώρα, αν δεν αστειευτώ, θα εκτεθώ μέσω δακρύων..
Δεν υπάρχουν σκοτεινές αίθουσες, κατά το γνωστό, Γυριστρούλα. Κι είναι απίστευτο πόσοι μικροί ήλιοι κρύβονται σε κάθε γωνιά κάθε "σκοτεινής" αίθουσας.

Είπα, πρέπει να το ρίξω στην πλάκα, γιατί αλλιώς θα αρχίσω ακαταλήπτως να σε ευχαριστώ κλπκλπ.

Παραλειπόμενο της δικής μας σχολ. λέσχης. Είχαμε την παρέα του Ζορμπά, προχτές. Και, ναι, ένα παιδί το έκανε, δεν έβαλα το χέρι μου: Έφερε τσικουδιά - ούτε να ζηλέψω τη λέσχη σας των μεγάλων δεν πρόλαβα!!!
( Σκοτεινές αίθουσες ...τσικουδιές... Πάμε για απόλυση;;)

gyristroula2 said...

σγουρό, αν τον βάλω να κάνει τέτοια ανάλυση και μετάθεση θα πάρω και απόλυση, μη σου πω και διαζύγιο.
Στις λέσχες ανάγνωσης ο διευθυντής σου κρατάει αποστάσεις ασφαλείας. Περνάει απ' έξω μόνο...

gyristroula2 said...

promang,καλησπέρα!

gyristroula2 said...

Δημήτρη, ούτε Χώρα,ούτε Αίγινα. Κόρθι δαγκωτό.Για το Κατινάκι, τον Μπρύνερ, τα παλιά, το ρωγιανό ποτάμι, τα 30 τόσα χρόνια φούρναρης. Πού αλλού έχεις κολλήσει τόσα ένσημα;

gyristroula2 said...

διονύση μου, που φέρεσαι καλά στους ποιητές, ο Ζορμπάς τη ζητάει την τσικουδιά του, όσο να πεις. Αν σας πουν τίποτα, πες ένεκα η διαθεματικότης- συνεργασία σε πρότζεκτ χημείας λογοτεχνίας- για τα αλκοολούχα.
(Μα, εγώ θα στα λέω;)
Ευτυχώς τα δικά μου είναι μικρά, κανένα σοκολατούχο μόνο μπορεί να φέρουν.

sgouro said...

αχ βρε γυριστρούλα...να χα μια σαν και σένα στο Κορωπί...μία μόνο!
όσο για τον μυστακοφόρο θα τον δελεάσουμε με κάνα κόμικ , δεν μπορεί , θα "πέσει"...

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...