Tuesday, May 12, 2009

Ένα τραγούδι της ξενιτιάς από την Αλβανία


Ζήτησα από τους μαθητές μου να μου φέρουν τραγούδια της ξενιτιάς από όλους τους τόπους καταγωγής τους, εντός και εκτός Ελλάδας.
Η Μαρινέλλα είχε φέρει, αλλά ντρέπονταν, ως συνήθως, να το παρουσιάσει και θα το είχα χάσει αν δεν την κατέδιδε εν ψυχρώ μια συμμαθήτριά της κι εγώ δεν της έλεγα με το λιγότερο δημοκρατικό ύφος που διαθέτω : "Επάνω, Μαρινέλλα!"
Μια πειθώ την έχω όσο να πεις, ευτυχώς, και η Μαρινέλλα σηκώθηκε και μας διάβασε τους στίχους που είχε μεταφράσει μόνη της από τα αλβανικά. Μετά ακούσαμε το δισκάκι. Και ύστερα σωπάσαμε, γιατί μας άρεσε πολύ. Είπαμε κιόλας πόσο μοιάζει με τα ηπειρώτικα το κλαρίνο που ακούγεται.
Και εγώ θέλω τώρα να ευχαριστήσω τη Μαρινέλλα, όχι μόνο γι' αυτό το τραγούδι, αλλά και για τη χαρά που μου έδωσε φέτος με την πρόοδό της , με την παρουσία της και με τη στάση της εντός και εκτός τάξης.
Δε λέω άλλα, γιατί θα ντρέπεται πολύ.
Παρακαλούνται όσοι συμμαθητές της διαβάζουν το μπλογκ (Margy, yota) να της πουν γι' αυτή την αφιέρωση.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Μάνα γιατί βγήκες στα σκαλιά κλαίγοντας;
Και γιατί κλαις για μένα;
Ξενιτεύομαι.
Αυτό το όνομα ποιος το έβγαλε;
Αυτό το όνομα έτυχε σε σένα.
Και κλαις μέχρι να σπάσει η πέτρα.
Κι είπες κλαίγοντας:
Τώρα το σπίτι άδειασε
τώρα το σπίτι άδειασε.
Ο γιος μου έφυγε στην καταιγίδα και δεν τον ξαναείδα.
Εσύ μου έλεγες να γυρίσω πίσω
Όμως εγώ συνέχιζα το δρόμο μου.
Και είπες κλαίγοντας:
Τώρα το σπίτι άδειασε
τώρα το σπίτι άδειασε.
Σου είπα ότι μπορεί να γυρίσω την άνοιξη
όμως η ξενιτιά δεν με άφησε.
Έτσι, είπα στα βουνά ένα μυστικό
που θα στο πούνε κάποια μέρα.

13 comments:

loyk said...

Καλησπερα Γυριστρουλα.
Πραγματικα συγχαρητηρια για τη δουλεια σου,η ενταξη ολων αυτων των παιδιων στην ελληνικη κοινωνια ειναι το ζητουμενο πιστευω.
Σιγουρα ομως ολα αυτα τα παιδια εχουν τις πατριδες τους και δεν πρεπει[οπως εμεις καποτε ΄στα μακρινα μερη΄΄]να ξεχνουν τα ηθη και τα εθιμα τους.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.
Υ.Γ Ειμαισιγουρος οτι και απο το καινουργιο σου μετεριζι ,θα συνεχισεις, ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ.

NdN said...

Τα τραγούδια όλων τνω λαών μιλάνε για την ξενιτιά...και να φανταστείς εμείς που τη ζήσαμε (ως λαός εννοώ) συμπεριφερομαστε με ασχημο τρόπο σε όσους έρχονται στην πατρίδα μας.

Να συνεχίσεις Γυριστρούλα την προσπάθεια σου όπως και από όποιο πόστο μπορείς. Και να μην απογοητεύεσαι ότι και να συμβαίνει...

Καλό βράδυ!

meril said...

Καλημέρα Γυριστρούλα

Πολλά μαθήματα δίνεις/δίνετε...

Να σαι καλά γλυκιά μου

gyristroula2 said...

loyk, να 'σαι καλά, φίλε. Δεν έκανα τίποτε ξεχωριστό, μια συνηθισμένη εργασία ανέθεσα, που θα έπρεπε να είναι δουλειά ρουτίνας σε τάξεις με τόσο μεγάλα ποσοστά αλλοδαπών. Αυτά τα παιδιά όμως ακούνε από το πρωί μέχρι το βράδυ για τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική ιστορία, την ελληνική γλώσσα, χωρίς να τους δίνεται λίγος χώρος να υπάρξουν κι αυτά ως πολιτισμική ομάδα, να νιώσουν ότι δεν είναι ασήμαντα απέναντι στην κυρίαρχη κουλτούρα.
Νομίζω ότι αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για την ελληνική εκπαίδευση και την κοινωνία μας.

gyristroula2 said...

ndn μου, εσύ ως ξενιτεμένος έχεις ένα λόγο παραπάνω, αν και μάλλον κυρίαρχη κουλτούρα θα νιώθεις εσύ εκεί μέσα στους ξενέρωτους λονδρέζους.
Καλό σου βράδυ!

gyristroula2 said...

μεριλάκι μου, παίρνω ακόμη μαθήματα, όσο μπορώ...
Χαίρομαι που είσαι εδώ...

Θερσίτης said...

Καμαρώνω συγκινημένος τη μαθήτριά σου και ζηλεύω που δεν είναι δική μου.

gyristroula2 said...

θερσίτη μου, δεν σε αδικώ. Και πού να τη γνώριζες κιόλας!

Διονύσης Μάνεσης said...

Ένα φιλί στη μικρή μαθήτρια,
συγκίνηση για το τραγούδι και το γεγονός,
τσαντίλα που στα σχόλια δεν μπορούμε να βάλουμε μουσική, να προσθέταμε κι από άλλους τόπους τραγούδια.
Τώρα, το να πούμε και συγχαρητήρια στην κυρία...μήπως είναι λίγο ρουτίνα;

gyristroula2 said...

Διονύση, να τι θα μπορούσαμε να βάλουμε σε ένα κοινό εκπαιδευτικό σάιτ. Υλικό πραγματικό και ενδιαφέρον, όχι όπως αυτά τα... χαρτογιακάδικα που μας σερβίρουν τα επίσημα δίκτυα. Μου λες γιατί δεν βρήκα σχεδόν ποτέ κάτι καλό εκεί μέσα;

Λορελάη said...

Ξεκινώ από το τελευταίο σου σχόλιο Γυριστρούλα μου. Φτιάξτε ένα τέτοιο σάιτ! θα ήταν πραγματικά σπουδαίο και πολύ χρήσιμο!
Συγκινητικό το ποστ σου, πανέμορφο το τραγούδι -προσέχεις πως έχει μια δύναμη διαφορετική από τα δικά μας της ξενιτιάς;
Δεν είναι μόνο ανθρωπιστική υποχρέωση να αγκαλιάσουμε αυτούς τους συνανθρώπους, είναι και όφελος. Είναι σίγουρο ότι έχουμε να ωφεληθούμε αν μπολιαστούμε με όλους αυτούς του πολιτισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε. Αποδεικνύεται άλλωστε και ιστορικά αυτό. Αλλά η γνωστή συντηρητική κλειστοφοβική κοινωνία κλείνει τ' αυτιά, αποκλείει, ισοπεδώνει κάθετι "ξένο"... Μπράβο σ' εσάς που παλεύετε!

gyristroula2 said...

λορελάη, τελικά, αυτή η δουλειά που κάνουμε είναι και εκ φύσεως πολύ μοναχική και γίνεται κιόλας λόγω του ότι δεν υπάρχει ένα οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο να συνυπάρχουμε επιστημονικά και παιδαγωγικά. Οι σύλλογοί μας πέρα από το ότι λειτουργούν τυπικά, δεν έχουν και αντικειμενικά χρόνο και χώρο στο πρόγραμμα να λειτουργήσουν ως όφειλαν. Έτσι ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί μόνος του ή με άλλους δυο ή λίγο περισσότερους, συγκυριακά και ευκαιριακά.
Το διαδίκτυο είναι σε νηπιακό στάδιο επ' αυτού και σκοντάφτει στο ότι δεν είμαστε έτοιμοι για συλλογικότητες, εντός και εκτός.
Όσο για τα παιδιά από άλλες χώρες, το έχω ξαναγράψει ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε μ' αυτά. Βαρειές οι απώλειες, μεγάλα τα κέρδη. Οψόμεθα...

giorgos_st said...

Τελευταίος και καταιδρωμένος ουχ!!!
Καλά κάνεις και τονίζεις τα αυτονόητα ρε Γυριστρούλα, για πολύ κόσμο δεν είναι καθόλου αυτονόητα δυστυχώς...

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...