Friday, January 22, 2010

Έχουμε κι εμείς στο Κόρθι σινεμά.


Το είδα πρωί πρωί στην ανάρτηση της κινηματογραφικής λέσχης Άνδρου (ευχαριστούμε θερμά τον vanglouk για το ρεπορτάζ και τη νυχτερινή επίσκεψη στο Κόρθι με την Πέρλα του) και τότε το συνειδητοποίησα για τα καλά. Έχουμε σινεμά στο Κόρθι το χειμώνα. Μια σκοτεινή αίθουσα με μεγάααλη οθόνη, με ποιότητα ήχου και εικόνας, με ταινίες επιλεγμένες από ψηφοφορία του κοινού, με σπιτικό ποπ κορν (σκαστάρες το λέμε στα ανδριώτικα) και άλλα καλούδια φερμένα από τους θεατές. Υστερούμε μόνο στα καθίσματα που για να γίνουν πιο βολικά χρειάζονται ατομικά μαξιλαράκια (ελπίζω αν δεν αρέσει η ταινία να μην έχουμε μαξιλαροπόλεμο). Η προσέλευση θεατών μεγαλώνει με κάθε καινούρια προβολή και βλέπουμε με χαρά, μεταξύ τους, ανθρώπους που είναι εκτός του στενού μας κύκλου συναδέλφων και φίλων.
Ναι, η ιδέα ήταν και δική μου, όπως λέει ο vanglouk, αλλά η εκτέλεση ήταν της Αριάνας, του Κίμωνα και του Αντώνη του Περτέση. Οι δύο τελευταίοι ως τεχνικά υπεύθυνοι έχουν δουλέψει ώρες με καλώδια και μηχανήματα, για να υλοποιηθεί αυτή η ποιότητα προβολής. Η ψυχή όμως όλης αυτής της προσπάθειας είναι η Αριάνα η Μασσέλου, που έχει την τεχνογνωσία ή μάλλον τη σινε- γνωσία που απαιτεί το στήσιμο μιας κινηματογραφικής ομάδας συνολικά (διαδικτυακή ενημέρωση, αφίσες, επιλογή προτεινομένων ταινιών κλπ) και παρ΄όλα αυτά καταφεύγει σε συλλογικές αποφάσεις με συνέπεια και δεν λειτουργεί συγκεντρωτικά, όπως την προτρέπουμε.
Τα βράδια του χειμώνα πια στο Κόρθι δεν είναι μόνο γεμάτα τηλεόραση και κλείσιμο στο σπίτι. Γιατί αυτή η κινηματογραφική ομάδα δεν μας πάει απλώς σινεμά. Μας προσφέρει την αίσθηση της συλλογικότητας, της παρέας, με την πιο ουσιαστική έννοια, αφού ανακαλύπτουμε δίπλα μας ανθρώπους που αφήνουν τον καναπέ τους και τις παντόφλες τους για να παρακολουθήσουν μαζί μια ταινία και αυτομάτως αυτοί οι άνθρωποι, για μένα τουλάχιστον, είναι η παρέα που μου ταιριάζει.

(Την φωτ. από το Il Postino την έβαλα για να προδικάσω κάποια από τις επόμενες προβολές)

38 comments:

kimon said...

Ο κινηματογράφος μας, ήταν έτοιμος από το 2002, όταν φτιάξαμε τη σκηνή για θεατρικά και γιορτές.
Η Αριάνα έδωσε πνοή και πήρε φόρα η ιδέα. Ας ελπίσουμε να κρατήσει και να βελτιωθεί όσο χρειάζεται για να περνάμε καλά εμείς και τα μαξιλαράκια μας!

Θανασης Ξ. said...

Πρέπει να του βγάλετε και όνομα όμως..

Σινε-Κόρθι;;..

(καλημέρα...)

gyristroula2 said...

Kίμωνα,μη λες ας ελπίσουμε να κρατήσει, στο χέρι μας είναι και αν το θέλουμε πραγματικά θα το κρατήσουμε.
Για την ιστορία,με το πρώτο στήσιμο σκηνής στο χώρο αυτό στα μέσα του '80, δεχθήκαμε καταγγελίες και αναφορές από έναν γυμναστή, όχι του σχολείου μας, γιατί, λέει,χαλάσαμε την αίθουσα φυσικής αγωγής.

gyristroula2 said...

καλημέρα,Θανάση!
Η ομάδα μας ήδη λέγεται κοκ από τα αρχικά μας,οπότε μια χαρά είναι και για το σινεμά, νομίζω, με τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα: σάμαλι... κωκ... αχ πώς τα λέγανε εκείνα τα προϊστορικά αναψυκτικά;

Θανασης Ξ. said...

μπυράλ, ταμ-ταμ...

vagnes said...

...αν κάποτε ξεκινήσει επανάσταση, αυτή θα αρχίσει απο το Κόρθι της Άνδρου αυτή τη φορά, όχι το Μυστρά.
Μπράβο σας

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Η ζεστασιά των θεατών μαζί με τη μουσική και την οπτική απόλαυση θα ζεσταίνουν τα βράδυα σας και θα σας κάνουν να βιώνετε καλύτερα τη γαλήνη, που επιζητεί ο άνθρωπος στις μέρες μας. Καλή θέαση λοιπόν. Και προτείνω gyristroula να ζητησεις άδεια για άσκηση ιδιωτικού έργου...Ε! αμα κανεις ένα μεζεδοπωλείο με μεζέδες και γλυκά...θα δεις κέρδη...Τύφλα να έχουν οι μισθοί του δημοσίου. Εαν βεβαίως συνηγορήσει ο κ. γυμνασιάρχης...

dimitris said...

ΣΑΜΑΛΙ, ΚΩΚ, ΤΣΙΠΣ, ΤΑΜ-ΤΑΜ, ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΡΙΝΑ, ΠΑΣΑΤΕΜΠΟ, ΑΡΑΠΙΚΟ, ΤΣΙΠΣ, ΜΠΙΡΑΛ!

gyristroula2 said...

@θανάσης
Αχ, εσείς οι παλιοί!
(καλημέρα)

gyristroula2 said...

vagnes, πατριωτάκι της θετής μου πατρίδας, πού είσαι!
Επανάσταση και Κόρθι έννοιες ασυμβίβαστες, φύσει και θέσει, αλλά οι μεταρρυθμίσεις μας πάνε πολύ. Εσείς είστε οι επαναστάτες ακόμα...
Την καλημέρα μου στα χειμωνιάτικα Γιάννενα.

gyristroula2 said...

Δημήτρη Σπυρόπουλε, όλο ωραίες ιδέες...
Δεν ξέρω πώς το κατάλαβες, αλλά η Λωξάνδρα είναι αυτό που πάντα ήθελα να γίνω. Μπορεί όταν μεγαλώσω...
Για την ώρα μόνο σκαστάρες προλαβαίνω σίγουρα να φτιάξω.
Πάντως με την κατιούσα που παίρνουν οι μισθοί μας και οι συντάξεις,μας βλέπω να ιδιωτεύουμε όλοι στα γεράματα.

gyristroula2 said...

Δημητρό, να σε ευχαριστήσω ακόμα μια φορά κι από εδώ για την προσφορά των ταινιών στην ομάδα μας και να σε προσκαλέσω να απολαύσεις με το κατινάκι σου, τις προβολές μας με τα αντριώτικα συνοδευτικά της σινε κουλτούρας: σκαστάρες, ρακιά, παστελαριές, παξ'μαδάκια, παστέλια...

Διονύσης Μάνεσης said...

Πω, πω, βρε εσείς θα μας φάτε την πελατεία, στα σάμαλι θα σταματήσετε;
Να δούμε, θα έρθει η στιγμή να καταφέρει κάποιος να ψελλίσει "κι όμως κινείται";

Λορελάη said...

μαζί με τις... σκαστάρες (!) και τα σάμαλι, γιατί όχι και μαξιλαροπόλεμος;!! μια χαρά το βρίσκω :)))
όταν σου λείπει κάτι το εκτιμάς. Εσείς βλέπετε σινεμά ενώ όλο "που να τρέχεις, που να παρκάρεις, που..." είμαστε εμείς εδώ που τα έχουμε όλα στα πόδια μας.
Εδώ που τα λέμε είναι κι αυτή η παρείστικη ζεστασιά. άλλο είναι η παγωμένη αίθουσα...
καλές προβολές λοιπόν!

Unknown said...

Με υπομονή και επιμονή θα καταφέρουμε να στήσουμε πραγματικό κινηματογράφο.Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα.
Τα εγγόνια μας θα βλέπουν δορυφορικά και μάλιστα ταινίες Α'προβολής πολύ σύντομα, αρκεί το δικό μας μεράκι να μείνει αμείωτο και να στήσουμε τις βάσεις.

http://www.criterionpic.com/CPL/lcl_faqonpp.html

ας μην ξανοιγόμαστε στο διαδύκτιο κ ας μην μοιραζόμαστε τη χαρά μας δημόσια. Παρακαλώ διαβάστε το παραπάνω link .

kimon said...

Γυριστρούλα, το ξέρω το γεγονός της καταγγελίας, το ίδιο θα συνέβαινε και το 2002, αλλά όταν πρότεινα το μαγάλωμα της σκηνής, (δεν θυμάμαι ποιος ήταν διευθυντής), ήταν γιατί, επηρεασμένος από τη καλλιτεχνική ευαισθησία των κατοίκων της Τήνου που έζησα 3 χρόνια ήθελα η αισθητική αγωγή να εφαρμοστεί ως ύψιστη ανάγκη για το τόπο μας που έβγαζε άσχημη εικόνα προς τα έξω.
Αφού πήραμε την έγκριση και τη χορηγία από τον δήμαρχο, όλα τ' άλλα ήταν εύκολα.
Το θέατρο ήταν κάτι άγνωστο στους μαθητές, παρόλα αυτά, μπήκανε στο παινίδι και καταφέραμε να αποσπάσουμε βραβείο στους καλλιτχνικούς διαγωνισμούς.
Η σκηνή μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε επαγγελματική αίθουσα και μπορούν να παιχτούν έργα με πολλές σκηνές.
Απο κει και πέρα όπως είπες, είναι στο χέρι μας να συνεχιστεί, να αναπτυχθεί και να δώσει στο τόπο μια διάσταση καλλιτεχνικής ευαισθησίας που με τη σειρά της θα δώσει άλλη πνοή στο τόπο.

gyristroula2 said...

διονύση, να μην την κυνηγάτε με τσάπες την πελατεία, για να έχετε (θα υποφέρεις μετά από αυτό το φωτογραφικό στιγμιότυπο που είδα, για πολύ καιρό).
Συνεχίστε να μας εμπνέετε και μπορεί κάποτε να το ξεχάσω.

gyristroula2 said...

λορελάη, έχουμε κι εμείς την...ποιητική μας διάλεκτο,έτσι;
Είναι κατάλοιπα της αμερικανο-ανδριώτικης κουλτούρας αυτά,πχ τα τζιν τα πρωτοφορέσανε εδώ οι ντόπιοι ναυτικοί και μετανάστες πριν να γίνουν μόδα και τα λέγανε "ντοκεριά"
Όπως κάτι θείτσες που γύρισαν από επισκέψεις στην Αμερική και λέγανε τις γιορτές "μέρες κρίσιμες,μέρες κρίσιμες", αντί μέρι κρίστμας.

Να πηγαίνεις σινεμά και για μένα, φίλη. Μου λείπεις...

gyristroula2 said...

μαρτιάνα, αν δεν είχαμε κι εσένα...
Εμένα πάντως ο vanglouk με παρέσυρε σε αποκαλύψεις. Έπρεπε να αποκαταστήσω την ιστορική αλήθεια...για τα εγγόνια μας!

gyristroula2 said...

Κίμωνα, κατά καιρούς, και στο σχολείο μας και σε πολλά άλλα, έχουν γίνει εκπληκτικά πράγματα. Ξέρεις όμως; Δεν κρατάνε πολύ. Οι καλές προσπάθειες τελειώνουν νωρίς και δεν έχουν συνέχεια. Κάποιοι φεύγουν (οι περισσότεροι) κι όσοι μένουν κάποια στιγμή κουράζονται ή απογοητεύονται από τις δυσκολίες.
Εμείς όμως τα ρόντια με τόση πείρα πια δεν μασάμε, έτσι;

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Τι να μασάτε εσείς, εκεί στα ανατολικά της Ανδρου; Λέσχη ανάγνωσης, Blog, ταινίες, κλπ, κλπ. Γυριστρούλα σε βλέπω σε λίγο καιρό να μαθαίνεις και το geogebra... στα παιδιά του σχολείου σου.

Θα μου πεις...μαθηματικός δεν είμαι κύριε...
Η απάντησή μου...Με τη φόρα που έχεις πάρει καλή μου συναδέλφισσα σε βλέπω να οργανώνεις και μαθηματικές δεξιότητες....

Και φυσικά θα έχεις συνδικαλιστική υποστήριξη από μένα... Εκλογές έχουμε μεθαύριο και τρέχω. Εσύ θα μου βάλεις κανένα σταυρό ή τζάμπα γράφω στο blog σου;

gyristroula2 said...

Δημήτρη, δεν ξέρω αν μπορώ να το διδάξω αυτό το μαθηματικό πρόγραμμα, υποθέτω ότι ακόμα και τα μαθηματικά επιδέχονται ανεπίδεκτους ερασιτέχνες,αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα αν κάποιοι άνθρωποι δεν με εμπνέουν και δεν με στηρίζουν. Κατά βάση είμαι εντελώς ετερόφωτη.
Δεν έχω ιδέα για εκλογές. Πού βάζεις υποψηφιότητα; Για ΚΥΣΔΕ; Αν γίνουν εκτός ωραρίου, μπορεί και να πάω.

dimitris said...

ΩΡΕ ΤΑΣΙΑ ΤΙ ''ΛΕΣ'' ΣΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''ΣΟΥ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ? ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ? ΟΙ ''ΛΥΣΕΙΣ'' ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΛΕΣΧΕΣ ΚΑΙ Η ΥΨΗΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ? ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΔΗΜ. ΚΑΤ. ΚΑΑΑΑΑΑΑΑΙ ΦΟΙΒΟΣ!

gyristroula2 said...

Μεγάλη ιστορία, Δημήτρη, και πολύ πονεμένη ο συνδικαλισμός μας. Ένα θα σου πω και ξέρω πόσο θα διαφωνήσεις, αλλά το πιο πολιτικό πράγμα που μπορώ να σκεφθώ είναι να απέχω από αυτόν χιλιόμετρα. Δεν έχω τα κουράγια να το κάνω πράξη ολωσδιόλου, μόνο και μόνο γιατί συμμετέχουν και κάποια αξιόλογα άτομα, αλλά ναι, προτιμώ τη μέρα πχ της γενικής συνέλευσης και των εκλογών, που γίνονται σε βάρος των μαθημάτων, να κάνω μάθημα.
Στην Αθήνα που ήμουν επί 5 χρόνια, απηύδησα παρακολουθώντας από κοντά, συμμετείχα κιόλας όσο άντεξα, μίλησα σε συνελεύσεις, μπήκα υποψήφια, έκανα προτάσεις. Με καταχειροκροτούσαν σαν να ήμουν ταινία επιστημονικής φαντασίας και κατά τα άλλα, το σκηνικό κολλημένο στα φοιτητικά αμφιθέατρα του ΄70. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Γεροντομπεμπέδες σε ρόλους Τσε, Βελουχιώτη, Ρόζας, φοιτητή του Πολυτεχνείου... Έτοιμοι να ανεβούνε στο βουνό για το τρίτο αντάρτικο. Και στα σχολεία ούτε ένας από αυτούς δε βάζει πλάτη για να έχουν τα παιδιά κάτι καλύτερο. Μόνο κραυγές, συνθήματα και κεκτημένα. Τι με βάζεις και σου λέω βραδιάτικα κι έχω και διάβασμα. Φιλιά και χαιρετίσματα.

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Nαι συμφωνώ Γεν. συνελέυσεις εκτός ωρωαρίου σχολείου. Το απόγευμα. Και ολα τα σχετικά σε ώρες που δεν εχει μάθημα. Και όχι χαριστικές μετακινήσεις σε κάποιους πατέρες... σε πειραματικά σχολεία με μειωμένα ωραρια κλπ. κλπ. Μπαφιασαμε από αυτά.
Μα εγώ μπήκα γιατί είχα αγανακτήσει με κάποια πράγματα. Και φυσικά ελπίζω... Λες να είμαι τόσο ονειροπόλος. Φιλιά στο Κώστα και σένα.
Καλά ε!!! Θα του στειλω ψηφιακό υλικό και ας το φουνταρει στη θάλασσα του Κορθίου. Tσάμπα πληρωνουμε οτενετ και rapidshare...

NdN said...

Γυριστρούλα καλησπέρα,

Εγώ αν κατοικούσα σε έναν μικρό τόπο θα ερχόμουν σε τέτοιες προβολές. το ίδιο έκανε και στις προβολές που διοργανώνονταν στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία όταν ήρθα για το μεταπτυχιακό.

Πάντοτε είναι καλύτερα να παρακολουθείς ταινίες με παρέα, εξάλλου το νόημα είναι να τη συζητήσεις μετά. Ακριβώς σαν το θέατρο δηλαδή. Αξιέπαινει πρωτοβουλία και ιδιαίτερα βολική για μία περιοχή με ελάχιστη απαίτηση σε μετακίνηση.

gyristroula2 said...

Δημήτρη Σπυρόπουλε, στον συνονόματό σου τα έλεγα αυτά που με ρώτησε. Εμείς τα ξέρουμε από μέσα. Καλά θα κάνεις να ασχοληθείς, αλλά μην ελπίζεις πολλά. Είναι παγιωμένες καταστάσεις που δεν αλλάζουν εύκολα.
καλό σου βράδυ και από το συνάδελφό σου.

gyristroula2 said...

ndn μου εσύ είσαι ένα κοινωνικό πλάσμα και το εκπέμπεις αυτό, αλλά η γενιά σου, θαρρώ, έχει μάθει στην κατά μόνας ψυχαγωγία, έχει μεγαλώσει με πολλή τηλεόραση και όσο μεγαλώνει κλείνεται περισσότερο. Είναι ιδέα μου;

dimitris said...

ΤΑΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙΝΑΚΙ ΚΟΡΘΙ ΜΕ ΤΟΝ SIR JOHN MASTORIS ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΑ ΝΤΙΒΙΝΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ..ΤΑ ΝΤΙΒΙΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΙΒΙΝΤΙ!

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Aναστασία έκανα προεκλογικό αγώνα!!!.
Αύριο βράδυ θα έχω το αποτέλεσμα. Να δω πως θα πάω και θα σε ενημερώσω. Μα μεθαύριο πρωί μπαινω για εγχείρηση φλεβίτιδας και , πρώτα ο Θεός, θα αργήσει λίγο η ενημέρωσή σου. Με το καλό να τα ξαναπούμε.

NdN said...

ετσι είναι Γυριστρούλα, δεν είναι καθόλου η ιδέα σου. Η γενιά μου έχει συνηθίσει να περνάει πολλές ώρες μόνη της κυρίως λόγω περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Αυτό εξάλλου είναι φανερό και στις σχέσεις που κάνουμε. Αρκετοί μάλιστα συνηθίζουν τόσο πολύ την μοναξιά που τους είναι αδύνατον να συμβιβαστούν όταν χρειάζεται να συζύσουν με τον/την σύντροφο τους κτλ. Ωστόσο νομίζω ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και φυσικά δεν αφορούνε το σύνολο των νέων.

Anonymous said...

Η γυριστρούλα μου ζήτησε να σας ενημερώσω ότι λόγω διακοπής ίυτερνετ στην Άνδρο, δεν μπορεί να απαντήσει στα σχόλια σας...

Η κόρη της

katerina said...

Εγώ λοιπόν δεν θα σχολιασω το σινεμα στο Κορθι.
Αλλά θα σχολιασω την ευγενεια και την συνεπεια μιας Κυρίας να ενημερωσει, ότι θα καθυστερήσει να απαντησει στα σχολια...

gyristroula2 said...

Δημήτρη, τι να πω; Με συγκινήσατε με το τρελό το κατινάκι σου που ήρθε μόνο και μόνο να μας φέρει τα... ντιβιντιά χειμώνα καιρό. Αχ, να ήσασταν εδώ...

gyristroula2 said...

Δημήτρη Σπυρόπουλε, εύχομαι όλα να πάνε καλά και στην εγχείρηση και στις εκλογές. Θα περιμένω νέα σου.

gyristroula2 said...

Ndn μου, δυστυχώς, και στην Ελλάδα όλα συνηγορούν υπέρ της μοναχικότητας, η μόδα, οι συνθήκες δουλειάς, η τεχνολογία, οι δυσκολίες στις σχέσεις. Αντισταθείτε, χτίστε έρωτες, φιλίες, σχέσεις, αγάπες, μη παραδίνεστε στην ανέραστη και άχρωμη προτεσταντική κουλτούρα.

gyristroula2 said...

@ Ανθή
Σ' ευχαριστώ, κοριτσάκι...

gyristroula2 said...

Κατερίνα! Με τιμά η παρατήρησή σου, αλλά έμαθα χθες από έγκυρη πηγή ότι το ίντερνετ θα καθυστερήσει πολύ, είχε σοβαρή βλάβη. Ευτυχώς δεν έγινε έτσι.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...