Saturday, October 24, 2009

Τα stage να αποπλεύσουν επιτέλους από την Αυλίδα!


Τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ έχουν στραμμένα τα φώτα τους ή μάλλον τα πυρά τους στους συμβασιούχους που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτοί οι κατάπτυστοι βολεψάκηδες των 500 ευρώ, που έχουν βρεθεί να κάνουν τη δουλειά πολλών απόντων, νομίμως, νομοτύπως και παρανόμως, έγιναν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της νέας τάξης πραγμάτων, που επαγγέλλεται διαφάνεια και αξιοκρατία.
Από κάπου έπρεπε να αρχίσουν, δε λέω, αλλά είναι λιγάκι οξύμωρο να πετάς στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο αυτούς που δεν νοιάστηκες ποτέ να τους μάθεις κολύμπι, ως όφειλες.
Κι αυτό γιατί αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι "γαλάζια", αλλά είναι παιδιά της εκπαίδευσης επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Γαλουχήθηκαν εξ ολοκλήρου στο εκπαιδευτικό σύστημα της αποστήθισης, της βαθμοθηρίας, που έστελνε στην κρεατομηχανή των πανελληνίων νέους ανθρώπους χωρίς πάθος για μόρφωση, χωρίς όνειρα για μια δουλειά που να τους ταιριάζει και να της ταιριάζουν, μα συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, που μόνο τους όνειρο είναι το πτυχίο για το διορισμό στο δημόσιο. Κι αυτά τα καθημαγμένα, πνευματικά και ηθικά, παιδιά, ασκήθηκαν στην παπαγαλία, στην αντιγραφή, στο πελατειακό σύστημα, εντός κι εκτός πανεπιστημίου. Είδαν όλους εμάς όχι μόνο να βολευόμαστε, μα να τσαλαπατάμε αρχές και αξίες για άνευ όρων οικονομική και κοινωνική αποκατάσταση. Τους είπαμε με χίλιους τρόπους: "Άρπαξε να φας και κλέψε να 'χεις", "Σιγά εσύ θα σώσεις τον κόσμο;", "Έλα μωρέ, έτσι κάνουν όλοι", "Βλέπεις τον τάδε; Διορίστηκε με μέσο, κάνει και τα τυχερά του και να 'σου η σπιταρώνα, να 'σου η αμαξάρα", "Μην ανησυχείς, ξέρω τον τάδε, θα σε βολέψει"
Κι αυτά, μας άκουσαν. Βρήκαν έναν τρόπο να χωθούν κάπου, έστω και με ψίχουλα μισθό, άλλωστε στον ιδιωτικό τομέα ούτε τα λεφτά τρέχουν στο δρόμο, ούτε η αξιοκρατία και η διαφάνεια. Κι εκεί, χωρίς γνωριμίες, δεν πας μακριά, άσε που σε βάζουν να δουλεύεις 18ωρο, σε απολύουν και δεν παίρνει είδηση κανείς και είσαι το έλεος του κάθε κρατικοδίαιτου και κακοπληρωτή επιχειρηματία.
Το μόνο που δεν τους είπαμε είναι ότι θα είναι οι νέες Ιφιγένειες της αλλαγής. Θα τους σφάξουμε για καλό σκοπό. Για να φυσήξει ούριος άνεμος στο καράβι της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Το καλό που σας θέλω, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, να αξίζει τον κόπο η θυσία. Να είναι πραγματικά οι τελευταίοι νέοι που σπιλώνονται ως "γαλάζιοι" ή "πράσινοι", μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να δουλέψουν.
Να είναι οι τελευταίοι νέοι που φεύγουν από το σχολείο με κομμένα τα φτερά, χωρίς όνειρα, χωρίς ουσιαστική γνώση και θέληση για δημιουργία, χωρίς πίστη στον εαυτό τους και στη δύναμή τους να σχεδιάσουν ένα μέλλον καλύτερο γι' αυτούς και τη χώρα, μακριά από θεσούλες, ρουσφέτια, γλειψίματα.
Και κυρίως να είναι οι τελευταίοι που δεν θα τους υπολογίζετε και δεν θα τους φοβάστε.

10 comments:

Λορελάη said...

Δίκιο έχεις. Και κυρίως έχεις δίκιο στο ότι εμείς όλοι οδηγήσαμε αυτά τα παιδιά στην αναξιοπρέπεια και τη "γεροντίλα". Αλλά εδώ που έφτασε το πράγμα είναι ένα είδος γόρδιου δεσμού. Και οι γόρδιοι δεσμόι με έναν τρόπο κόβονται. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα επιβράβευε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτόν τον εξευτελισμό και εν τέλει και την νοοτροπία που τον παρήγαγε. Συνεχίζοντας έτσι την "διαπαιδαγώγηση" που περιγράφεις.
Δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και χλωρά. Αλλά οι... τομές έχουν και... αίμα. Δεν γίνεται αλλιώς.

gyristroula2 said...

Ασφαλώς, λορελάη, δεν έπρεπε να διαιωνιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος και δικαίως απολύονται και δεν μοριοδοτούνται οι συμβασιούχοι.
Η δική μου ένσταση είναι ότι φέρονται σ' αυτά τα νέα παιδιά σαν να είναι μιάσματα, οχληρά γαλάζια μιάσματα, ενώ είναι παιδιά δικά τους, δικά μας, διαπαιδαγωγημένα από το δικό τους εκπαιδευτικό και πολιτικό σύστημα.
Τι θα ήθελα;
Να τους φερθούν σαν να είναι παιδιά τους, να τα "διαπαιδαγωγήσουν" έστω και εκ των υστέρων, με σωστό πολιτικό λόγο, να τους προτείνουν λύσεις και στήριξη στο δικαίωμα εργασίας και όχι να τους λένε δια στόματος Χοντροπάγκαλου (το χοντρο δεν αναφέρεται στα κιλά) να πάνε να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια.

NdN said...

Γεια σου Γυριστρούλα,

Εγώ παλι θα διαφωνήσω. Από το εκπαιδευτικό σύστημα που λες και μάλιστα ακριβώς την ίδια εποχή βγήκα και εγώ και εκατοντάδες χιλιάδες σαν κι εμενα που παλεύουμε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς, βασιζόμενοι στις δυνάμεις μας και μόνο. Επομένως δεν φταίει κανένα "κακό σύστημα" και καμία "κακούργα κοινωνία". Το ότι κάποιοι στη ζωή τους διάλεξαν μόνο να γλύφουν δε σημαίνει ότι εγώ θα είμαι αναγκασμένος να τους πληρώνω από τους φόρους μου μέχρι να πεθάνω.

Οι δήθεν εργαζόμενοι των stage κακά τα ψέματα είναι άτομα που διορίστηκαν από την πίσω πόρτα μετά από χατηρια βουλευτών όλων των κομμάτων. Κάποτε θα πρέπει να αλλάξουν μυαλό και τακτικές
και αν χρειάζονται πραγματικά μια δουλειά να την βρουν με το κεφάλι ψηλά ή να την δημιουργήσουν.

Πρέπει να μάθουν επιτέλους οι νέοι να ζούνε να ζούνε τίμια και με ψηλά το κεφάλι και όχι σαν λαμόγια. Θα πρέπει κάποτε όλοι οι νέοι άνθρωποι να πάρουν απόφαση πως θα πρέπει να δουλέψουν και ότι αυτό δεν είναι κάτι μόνο "για τους μαλάκες που δεν έχουν βίσμα" ενώ κάποιοι μπορούν να είναι τεμπέληδες σε όλη τους τη ζωή.

Για να πάει λίγο μπροστά αυτή η χωρα θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη ισότητα στην εργασία και ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις
σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κάτι αλλάζει επιτέλους σε αυτή τη χώρα που σήμερα είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν ξέρει καν πόσο έλλειμα έχει ή πόσοι δουλεύουν στα stage.

Γυριστρούλα εμείς γνωριζόμαστε καιρό από τα blogs και βλέπεις ότι σιγά σιγά δικαιωνομαι σε ότι έχω γράψει. Γι αυτό σου λέω ότι θα δεις τόσες πολλές ακόμα συγκρούσεις με διάφορους βολεμένους που έπιασαν μια θεσούλα και νόμιζαν ότι έπιασαν τον Παπα από τα τέτοια...που δεν θα το πιστευεις. Ακόμα είμαστε στην αρχή...

gyristroula2 said...

Ndn μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι των stage, μπήκαν εκεί με μέσο κι ότι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί και καλά έκαναν που τους απολύουν.
Πες μου όμως, ειλικρινά, τι εναλλακτικές διεξόδους έχουν; Ξέρεις καλύτερα από μένα ότι στην Ελλάδα οι γνωριμίες λύνουν και δένουν και στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο επίσης οι συνθήκες εργασίας, το ωράριο, οι αμοιβές, βρίσκονται σε λίθινη εποχή.
Γνωρίζω πολλά νέα παιδιά, πρώην μαθητές μου, που δουλεύουν σε επιχειρήσεις, σε εταιρίες και λίγοι από αυτούς θα το αντέξουν αυτό για πάνω από 10 χρόνια. Μπορεί μωρέ Νικόλα μια νέα κοπέλα να δουλεύει 18 ώρες για ένα μικρό μισθό, έχοντας πτυχία και μεταπτυχιακά, χωρίς καμία κατοχύρωση εργασιακή; Δεν δικαιούται να κάνει οικογένεια, δεν μπορεί καν να συντηρήσει μια στέγη για να φύγει από το σπίτι της.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτεροι, αυτοί που πατάνε πιο γερά, φεύγουν έξω, όπως εσύ.
Πάμε λοιπόν για μια κοινωνία ζούγκλα που θα πετάει έξω όσους δεν έχουν τα κότσια ψυχικά και επαγγελματικά να ζητήσουν αλλού την τύχη τους;
Κατάλαβες ότι δεν είμαι με τους stagers, με τους απελπισμένους νέους ανθρώπους στη χώρα μου είμαι.
Και σε πιστεύω, το ξέρεις, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ούτε ανίκανη ούτε ανάλγητη όπως η προηγούμενη, θα υπάρξουν προοπτικές, αλλά ας είμαστε σε εγρήγορση, ας έχουμε το νου μας.

loyk said...

Γυριστρουλα μου
Συμφωνω απολυτα με την αναλυση σου.
Τα παιδια αυτα δεν ειναι ουτε βολεμενοι ουτε συντεχνιες,ειναι παιδια των 500 ευρω που βρεθηκαν στη δινη της ανεργιας και αναγκαστικα περασαν απο τα κομματικα γραφεια.
Φυσικα εαν ηταν Πρασινα παιδια θα εξακολουθουσαν να δουλευουν,αυτο ειναι που με εξοργιζει βρε γυριστρουλα,εχουμε δωσει χρωματα στα παιδια μας και οι εκαστοται κυβερνοντες τα εκμεταλευονται αναλογως.
Τελος παντων
Οι κυβερνησεις πεφτουνε και η βλακεια μενει.
Παντως εαν θελει ο Γιωργακης να συγκρουστει εας ξεκινηση με τους απαραδεκτους΄ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ΄εκπαιδευτικους που εχουν πιασει τον παπα απο τα γενια και βγαζουν τα παιδια μας αγραμματα.
Τελειωνοντας θελω να πω οτι
ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΛΥΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΡΔΙΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Αυτα τα παιδια καλυπταν παγιες θεσεις εργασιας.
Ας αφησουν τις εξυπναδες ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ[π.χ Υγειας]Θα εχουν ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

katerina said...

Και ξαφνικά γιναμε...διαφανείς Γυριστρουλα μου. Να σαν τον διαφανή Υπουργό ...Διαφάνειας και τοςυ γραμματικούς του.

Φιλολογος εισαι καρδια μου, πες μου εσυ απο πότε η ...διαφανεια έχει συνωνυμο την κοινωνική αναλγησία.
Νοιώθω τόσο προδομένη...
Ακουσα τον Πάγκαλο και ανατριχιασα.

vagnes said...

...όταν ενας νέος ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ μια σύμβαση 6μηνη ή και παραπάνω με την υποσημείωση για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ποιος ηθικός ή νόμιμος κανόνας λέει πως η σύμβαση αυτή του περιορισμένου χρόνου δεν πρέπει να τηρηθεί και από τις δύο πλευρές;;
Μετά τη λήξη της σύμβασης δεν θα πρέπει ο εργαζόμενος να φύγει από την δουλειά αυτή;
Πού είναι το περίεργο του πράγματος; Γιατί μπλέκουμε διαφορετικά πράγματα;
Τα stage δεν ειναι αυτά που θα λύσουν τα προβλήματα της παιδείας της απασχόλησης και δεν ξέρω και τι άλλο. Τα προβλήματα στον κάθε τομέα λύνονται με άλλους τρόπους και με την ενεργό και πρόθυμη συμετοχή και συνειδητή εργασία όλων των εμπλεκομένων.
Αυτούς τους άλλους τρόπους προσπαθεί μια κυβέρνηση μια νέα κυβέρνηση να τους βρει.
Εμείς θα την βοηθήσουμε αυτήν -την κυβέρνηση- που πάει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά ή θα στεκόμαστε συνεχώς με δυσπιστία απέναντι στα σχέδια της;;

Υγ ...και το λέω με δεδομένη την άποψη μου πριν τις εκλογές να μη την ψηφίσω...

gyristroula2 said...

loyk, κάποτε έπρεπε να σταματήσει αυτή η ομηρεία των νέων ανθρώπων, αλλά όχι βάζοντάς τα με τους ομήρους. Εκεί είναι η ένστασή μου. Όσοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι στα 30 σου χωρίς δουλειά με ένα σωρό διπλώματα, μπορεί να δαιμονοποιεί τα γαλάζια ή τα πράσινα παιδιά. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοια. Ένα παιδί που έχει σκύψει το κεφάλι για να βρει δουλειά είναι απλώς ένα νικημένο παιδί, χωρίς ιδεολογία ή κομματική ταυτότητα. Άλλωστε, τα κανονικά γαλάζια παιδιά είναι στις επιχειρήσεις του μπαμπά τους ή σε καμιά καλή πολυεθνική διευθυντές ή έχουν μια γραφειάρα δύο μέτρα κι απέξω την ταμπέλα τους- όγος κάτι.
Δεν παρακαλάνε για μια θεσούλα.
Αυτή όμως η ομηρεία έπρεπε να σταματήσει, ανοίγοντας παράλληλα και ταυτόχρονα προοπτικές, πράγμα που εγώ δεν είδα.
Είδα μόνο τσαμπουκά και δεν μου άρεσε καθόλου.
Περιμένω κάτι καλύτερο όμως δεν έχω απελπιστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, έτσι κι αλλιώς.

gyristroula2 said...

Κατερίνα μου έχεις δίκιο, αυτός ο άνθρωπος κι εμένα μου προκαλεί ρίγη. Αντιπροσωπεύει τον ορισμό της αλαζονείας της εξουσίας και κακώς τον κρατήσανε σε τέτοιο ρόλο διαιτητή. Είναι η χείριστη επιλογή. Κιλά γάλα θα χύσει με την αγαρμποσύνη του.
Ας μην απελπιστούμε όμως από αυτούς, έχουν και πολλά καλά δείγματα γραφής και δεν έχουμε και εναλλακτική λύση.
Ας είμαστε εν εγρηγόρσει, μπας κι ακούει κανείς.

gyristroula2 said...

vagnes, εγώ που την ψήφισα αυτή την κυβέρνηση και έβαλα όλα μου τα αυγά στο καλάθι της, θα χρησιμοποιήσω κάθε βήμα που διαθέτω, για να μην δω όλα τα αυγά μου σπασμένα.
Όπως τα λες είναι, σύμβαση, λήξη, αξιοκρατία κλπ κλπ. Πότε μέχρι τώρα ίσχυσε; Ποιοι το καλλιέργησαν αυτό το πνεύμα πως στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερον του προσωρινού; Πού είναι οι άλλες λύσεις σε μια παραπαίουσα οικονομία, όπως την κατάντησαν;
Αν έχουν λίγη αυτογνωσία, πρέπει πρώτα να ζητάνε συγνώμη από αυτούς τους νέους που τους έκαναν γλείφτες και να τους δίνουν προοπτικές για να ανακτήσουν τον αυτοσεβασμό τους και μια στοιχειώδη μοίρα στον ήλιο.
Και προπαντός να φιμώσουν τον Πάγκαλο όπως τον Κακοφωνίξ στο Αστερίξ.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...