Saturday, April 5, 2008

Ο Μικρός Πρίγκιπας κι εμείς εδώ κάτω.


- Γεια σου, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς πολύ καλά, παρά μονάχα με την καρδιά. Ό,τι είναι σημαντικό, δεν το βλέπουν τα μάτια.
- Ό,τι είναι σημαντικό δεν το βλέπουν τα μάτια, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
- Είναι ο χρόνος που έχεις χάσει για το τριαντάφυλλό σου και που το κάνει τόσο σημαντικό.
- Είναι ο χρόνος που έχω χάσει για το τριαντάφυλλό μου ... έκανε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται.
- Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή την αλήθεια, είπε η αλεπού. Όμως εσύ δεν πρέπει να την ξεχάσεις. Να γίνεις υπεύθυνος για πάντα εκείνου που έχεις εξημερώσει. Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου ...
- Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου... επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας, για να μην το ξεχάσει.

http://www.youtube.com/watch?v=UppX6vP3c4g

Μια μικρή αφιέρωση στον αγαπημένο Μικρό Πρίγκιπα που ήρθε από ένα μακρινό πλανήτη, για να γνωρίσει και ν' αγαπήσει, για να μάθουμε μαζί του κι εμείς τι σημαίνει το χρυσό χρώμα που έχουν τα στάχυα, μα προπαντός ότι την αλήθεια δεν τη βλέπουν τα μάτια.

18 comments:

Λορελάη said...

"την αλήθεια δεν τη βλέπουν τα μάτια" ξαναλέω για να το θυμάμαι
Ναι, ναι, γυριστρουλα μου, ναι! έτσι είναι! :):)

meril said...

Να μην προσυπογράψω κι εγώ;

Τα μάτια μόνο επιβεβαιώνουν την αλήθεια της καρδιάς

giorgos_st said...

Gyristroula, μικρός ή μεγάλος ο πρίγκιπας σημασία έχει να ρωτά, να νιώθει και να μοιράζει.

Λορελάη said...

Ξέχασα να σου πω και το τραγούδι πολύ τρυφερό, και ο Στινγκ, και το κλιπάκι...
καληνύχτα μικρή μου πριγκιπέσσα :)

gyristroula2 said...

λορελάη, αυτές τις πιο μεγάλες αλήθειες είναι που "ξεχνάμε", γιατί άραγε;
meril, εμείς χρειάστηκε να μεγαλώσουμε πολύ, για να το μάθουμε αυτό, εσύ πώς και το ξέρεις; Κάτι μου λέει ότι εσύ ειδικά το ήξερες από πολύ παλιά αυτό.
giorgo, είπες μια λέξη κλειδί, να ρωτά. Ναι, ναι, το πιο σημαντικό που κάνει ο Μικρός Πρίγκιπας είναι να ρωτά.

Θερσίτης said...

Είναι ίσως το κείμενο που έχει γοητεύσει στο σχολείο τα περισσότερα παιδιά. Πολλά τα έχει σημαδέψει και τους έχει αλλάξει τη ζωή. ΑΠό την ανία και την αδιαφορία στη μελέτη και την αγάπη για τον άνθρωπο.
Να είσαι καλά που μας τον θύμισες.

Ο Αλχημιστης said...

Οποτε θυμαμαι τον Μικρο Πριγκιπα παντα μια ομορφη αισθηση με διακατεχει. Μια ασβηστη ελπιδα για το μελλον...Δεν θυμαμαι πολλους συγγραφεις που να διακατεχονται απο τοσο βαθυ ουμανισμο και αγαπη για τον ανθρωπο. Και πιο πολυ νομιζω ο Εξιπερι δειχνει μια βαθεια, σχεδον μυστικιστικη αγαπη για την ζωη, τον κοσμο και ολα τα πλασματα που ζουν σε αυτον. Ειναι νομιζω ενα δειγμα απλης γραφης, οι οποια ενω ειναι γεματη με νοηματα αποφευγει να γινεται "ξερη" και ηθικοπλαστικη. Ειναι εν τελει μια εκκληση για αγαπη και συναδελφωση, ενας υμνος στην ομορφια της ζωης και της φιλιας....

gyristroula2 said...

Λοιπόν-αν μου επιτρέπεις, quantum,- είσαι το αντιπροσωπευτικό δείγμα νέου ανθρώπου στο οποίο αναφερόμουν σε προηγούμενη ανάρτηση της λορελάη. Ο κερδισμένος εκπαιδευτικά, που κερδίζεται γλωσσικά με "όσμωση". Εσύ κάπου ανέφερες την όχι καλή σχέση σου με τα φιλολογικά μαθήματα του σχολείου, όμως κατάφερες να πας εκεί που δεν σε πήγαμε, ιδίοις αναλώμασιν.
Φαντάζομαι δεν θα ήσουν ο αγαπημένος μαθητής των φιλολόγων στο σχολείο σου...Για μένα και το θερσίτη όμως είσαι ο λόγος που είμαστε ακόμα στις επάλξεις και πολεμάμε. Να είσαι καλά, φίλε μου.
Θερσίτη, τι σου έλεγα; Μαζί με τη χίμαιρα θα σου λέω και quantum τώρα, όταν είσαι στις κακές σου.

Ο Αλχημιστης said...

Καλημερα Γυριστρουλα για τα καλα σου λογια...Εφτιαξα και το δικο μου blog στην διευθυνση http://alchemia32.blogspot.com/

Και κατι αλλο..Το βραδυ παρατηρησα μια δημοσιευση απο καποιον αγνωστο...Πρεπει να ηταν spam η κατι τετοιο οποτε προτεινω να ενεργοποιησετε την λεκξτικη επιβεβαιωση σαν μετρο ασφαλειας.....

gyristroula2 said...

θα σου κάνω μια επίσκεψη, ετοίμασε γλυκό κι όχι χημικά σκευάσματα, έτσι;
Για τον ιό έχεις δίκιο, τον έσβησα. Θα βρω πώς μπαίνει αυτή η επιβεβαίωση που είπες.

loyk said...

Σ΄ευχαριστω για το υπεροχο τραγουδι Γυριστρουλα.
Οσο για τους Πριγκιπες,μικρους μεγαλους,τους εχει σκοτωσει ολους,η πεζη καθημερινοτητα μας.
Το τραγουδι ειναι αυτο που μενει και πραγματικα εχεις υπεροχες επιλογες.

gyristroula2 said...

Μην το λες, loyk, πάντα θα υπάρχουν Μικροί Πρίγκιπες εκεί πάνω και όλο και κάποιος θα κατηφορίζει προς τα δω. Για μια ελπίδα ζούμε, φίλε μου.

vagnes said...

Δεν φοβαμαι, δεν ελπιζω, ειμαι λευτερος.
Το αντιθετο ισχυει αραγε;
Φοβαμαι, αρα ελπιζω και κατα συνεπεια δεν ειμαι ελευθερος...!

...ισως λιγο εκτός θεματος, αλλα μου ηρθε ξαφνικα, οταν διαβασα το σχολιο σου στον loyk για την ελπιδα

ΥΓ Γιατι και πως σωζει η λεκτικη επιβεβαιωση απο τα spam?

Ο Αλχημιστης said...

Vagnes δεν εχω διαβαζει πως σωζει αλλα μπορω να φανταστω τον τροπο...Συνηθως αυτος που στελνει spam εχει βρει εναν τροπο να στελνει γρηγορα και σε μεγαλο αριθμο διαφορα spams σε διαφορα sites. Το εν λογω spam ειχε δημοσιευτει με την μορφη αναρτηση...Μολις εκανες κλικ πανω του ενεργοποιουνταν το προγραμμα που θα εκανε την ζημια (ιος δνε ξερω τι ηταν ακριβως). Για να κανει την δημοισευση ομως δεν περασε απο καποιο ελεγχο....Αντιθετα, αν ο λεξικος ελεγχος ειναι ενεργοποιημενος θα πρεπει να γραψεις αυτο που βλεπεις για να δημοσιευσεις. Ενας ανθρωπος μπορει να το κανει...Ενα αυτοματοποιημενο προγραμμα ομως που στελνει spam παντου δεν μπορει να το κανει διοτι δεν μπορει να διαβαζει την λεξη που εμφανιζεται καθε φορα στον λεξικο ελεγχο...Οποτε δεν γινεται να κανει και δημοσιευση...Ετσι φανταζομαι οτι λειτουργει...Ελπιζω να βοηθησα.

gyristroula2 said...

Καλημέρα, vagnes, όπως λέει κι η λορελάη, η ελευθερία είναι κάτι άπιαστο που όλο έρχεται και ποτέ δεν είναι εδώ. Είναι αν θες αυτό που δεν μας αφήνει να κάτσουμε στ' αυγά μας, το γαλάζιο πουλί που δεν θ' ακούσουμε ποτέ το κελάηδισμά του, αλλά γινόμαστε καλύτεροι περιμένοντας να το ακούσουμε. Δεν ξέρω ειλικρινά αν το να απαλλαγείς από το φόβο και την ελπίδα, θα σε ελευθερώσει από όλα τα δεσμά της ύπαρξης και δεν θα το μάθω ποτέ ως κοινή θνητή και...ταπεινή γυριστρούλα. Εσύ, quantum, θα γίνεις πολύ καλός δάσκαλος, ακόμα κι εγώ το κατάλαβα αυτό!

Ο Αλχημιστης said...

Γυριστρούλα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά μόνο ο χρονος θα δείξει αν θα γίνω καλός δάσκαλος....

vagnes said...

Σε ευχαριστω quantum chemist

Ο Αλχημιστης said...

Ευχαριστηση μου Vagnes.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...