Saturday, February 5, 2011

Έξι μήνες χωρίς το Σταύρο


Πέρασαν έξι μήνες, ρε Σταύρο, κι ούτε μια απουσία, ούτε μια κοπάνα, ούτε μια αποβολή. Πώς τα κατάφερες έτσι, ρε μεγάλε; Να είσαι τόσο παρών, ακόμα κι όταν κανείς δεν έλεγε το όνομά σου. Να κρύβεσαι σε κάθε γωνιά της αυλής και να μην σε ψάχνουμε μήπως κάνεις καμιά σκανταλιά. Να είσαι μέσα στην τάξη, ακόμα κι όταν πήγαινα να ξεκλειδώσω το πρωί, και να μη σε βγάζουμε έξω ποτέ. Και στο μάθημα, δεν υπήρξε μέρα που να μη μας κάνεις να ξεχαστούμε, να κάνουμε πως χαζεύουμε από το παράθυρο, να μπερδέψουμε λίγο τα λόγια μας. Το ίδιο το γνωστό σου κόλπο να μας αποσπάς την προσοχή και να μη σε παίρνουν χαμπάρι. Προσπαθούσα μερικές φορές να φανταστώ τι αστεία θα έκανες την ώρα της Αντιγόνης, πώς θα αντιδρούσες όταν σου ζητούσα μετάφραση στο παρακάτω. Θα τα κατάφερνα να σου κάνω την αυστηρή ή θα έβαζα τα γέλια με το παιχνιδιάρικο ύφος σου και θα μου έπαιρνες τον αέρα αμέσως; Πάντως στα παιδιά έβαλες πολύ δύσκολα φέτος. Πάλεψαν από το ξεκίνημα της χρονιάς να τα βγάλουν πέρα, να κρατηθούν στα θρανία, στην τάξη, στα βιβλία. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες μάχες της ζωής τους. Την κέρδισαν. Την κερδίζουν ακόμα. Είσαι μαζί τους σ' αυτό, το ξέρουν. Νιώθουν πως όσο προχωράνε στη γνώση, στις εμπειρίες, στην ωριμότητα, σε παίρνουν κι εσένα μαζί τους, σε φέρνουνε στους καινούριους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους, να τους καμαρώνεις και να τους προσέχεις.
Σε θέλαμε στην εκδρομή, που θα γίνει σε λίγες μέρες, θέλαμε να είσαι εδώ στην προετοιμασία, να παίρνεις άδειες από το Δημαρά ως πρόεδρος,τάχα μου για να φροντίσεις για όλα, να προτείνεις περιπάτους και επισκέψεις, να τσαλαβουτάς με τους άλλους στην "πισίνα" του προαυλίου και να οργανώσεις και καμιά κοπάνα τις τελευταίες ώρες, τώρα που θα ανοίξει ο καιρός. Θέλαμε να δεις το καινούριο ανιψάκι σου, τη βραδιά των εκλογών και τη Φλώρα να κλαίει από χαρά και συγκίνηση μαζί με όλους. Να δεις το Νίκο και το Γιάννη να στέκονται παλικάρια και την Αννούλα να κρατάει το γλυκό της χαμόγελο.
Να δεις την Κουρτέση και τους υπόλοιπους καθηγητές σου να προσπαθούν να δείχνουν αυστηροί και δυνατοί και να μην τα καταφέρνουν καθόλου.
Μπορώ κι εγώ να σου πω πόσο με δυσκόλεψε η καρτέλα σου που δεν ήξερα τι είδους αρχειοθέτηση της πρέπει.
Υπάρχει αρχείο απωλεσθέντων μαθητών;
Υπάρχει κατηγορία τελειοφοίτων αγγέλων;

2 comments:

marilise said...

αψογο ... τελειόφοιτος άγγελος , αξέχαστο όνειρο !!!!!

Γκιωνης said...

- Πολύ τρυφερό, και ταυτόχρονα, από μέσα του βγαίνει ένα παράξενο κουράγιο για την ζωή...

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...