Saturday, October 2, 2010

Το δικό μου παράπονο


Αυτή την εποχή στη χώρα μου, περνάμε την περίοδο της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική. Περάσαμε κι άλλοτε κρίσεις, πτωχεύσεις,προσφυγιές, κατοχές, κι αντέξαμε να είμαστε άνθρωποι. Τώρα βλέπω γύρω μου να φουσκώνει όλο και περισσότερο ένα κύμα οργής,μίσους, καχυποψίας, απαξίωσης, όλων για όλους και όλων για όλα. Ο καθένας, πολιτικός, δημόσιος υπάλληλος, έμπορος, επιχειρηματίας, κάτοχος ακινήτων ή κινητών αγαθών, "μεγαλοσυνταξιούχος", ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρείται ένοχος,μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ευημερεί; Δεν μπορεί θα έκανε παρανομίες! Δυσπραγεί; Ε,βέβαια, τεμπέλης, δεν κυνηγάει τη δουλειά! Είναι ήρεμος ή χαρούμενος; Δεν τον αγγίζουν τα προβλήματα, τη βγάζει καθαρή. Είναι δραστήριος, δρα συλλογικά; Ε,κάτι πάει να βγάλει, να πιάσει την κουτάλα κι αυτός. Απέχει; Δεν αγωνίζεται, είναι βολεμένος.
Συχωριανοί,δεν πάμε πουθενά έτσι.
Ακόμα κι αν βγούμε σώοι από την κρίση, θα έχουμε υψώσει τέτοια τείχη ανάμεσά μας, που θα είναι αδύνατον να συνυπάρξουμε κοινωνικά, στη δουλειά, στην προσωπική μας ζωή, στις τοπικές κοινωνίες, στις συλλογικές δράσεις.
Και τότε δε θα μας φάει μόνο η μοναξιά,που θα την κρύβουμε πίσω από οθόνες και παράθυρα, αλλά θα μας φάνε και τα πραγματικά θηρία, που υπάρχουν και τρέφονται ακριβώς από αυτή τη μοναξιά.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη γι'αυτό που συμβαίνει, είτε επωφεληθήκαμε είτε όχι. Άλλος λίγο άλλος πολύ το ταΐσαμε το "θηρίο" με την εθελοτυφλία μας,με την ανοχή μας,με την ευκολοπιστία μας, με την προσδοκία ενός βολέματος, ακόμα κι αν δεν κλέψαμε, ακόμα κι αν δεν διοριστήκαμε με μέσο ή δεν παρανομήσαμε.
Δεν έχει νόημα τώρα να κατασπαράξουμε όσους αφήσαμε εμείς οι ίδιοι να αρπάξουν ό,τι δεν προστατεύοταν. "Φύσει γαρ υπάρχει τοις παρούσι τα των απόντων".
Προς θεού δεν αναφέρομαι σ' αυτούς που αποδεδειγμένα έκλεψαν, ρήμαξαν το κράτος, ενώ όφειλαν να το προστατέψουν. Αυτοί δεν δικαιούνται καμιά ανοχή.
Μιλάω για το διπλανό μας που μπορεί να επωφελήθηκε,μπορεί και όχι. Να επιτρέψουμε την αμφιβολία έστω. Να μην βγάζουμε το χατζάρι για όποιους- δημοτικές εκλογές έρχονται- θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά. Να μην παίρνουμε τον κουβά με τη λάσπη μόλις δούμε ότι κάποιος "είναι με τους άλλους". Να μην κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι καλό βλέπουμε γύρω μας.
Κι εδώ να πω το προσωπικό μου παράπονο:
Δεν ασχολήθηκα με τα κοινά στον τόπο μου ποτέ. Δεν θέλω να βάλω σε δεύτερη μοίρα το δασκαλίκι, για μένα είναι και δουλειά και μεράκι. Και πάντα ένιωθα ότι μέσα από αυτό μπορείς να συμμετέχεις πολύ ουσιαστικά στο παρόν και στο μέλλον μιας κοινωνίας.
Ζω όμως σε ένα μικρό τόπο, που αν είχες 15 χρόνια να τον επισκεφθείς κι ερχόσουν τώρα, δεν θα τον αναγνώριζες. Είναι τόσα πολλά αυτά που έγιναν, που πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα σε όλη τη χώρα. Και για όποιον έχει ασχοληθεί να φτιάξει οτιδήποτε, δημόσιο ή ιδιωτικό, να έρθει αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, την ανοργανωσιά, τη ραθυμία του συστήματος, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ένα τέτοιο έργο. Ας υπάρχουν παραλείψεις,παράπονα, αδικίες, λάθη, ας μην υπάρχει μηδενισμός, αχαριστία, καχυποψία, τυφλότητα.
Είναι απόλυτα θεμιτό να διεκδικούν κι άλλοι την εξουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, να θέλουν κι άλλοι να συμμετέχουν στα κοινά. Κανείς δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο αυτής της διεκδίκησης, όσο επιτυχημένος και να είναι. Δεν είναι ανάγκη όμως να κοντύνουμε τους ψηλούς, για να αναδειχθούμε. Ο καθένας έχει τη δική του πρόταση, τη δική του αξία, ας αναμετρηθούν οι προτάσεις και οι αξίες, όχι η απαξίωση.
Είπα παραπάνω πως δεν έχω αναμιχθεί στα κοινά. Ψέματα.Εδώ και 12 χρόνια, έχω προσφέρει σ' αυτά τον καλύτερό μου φίλο και τον καλύτερό μου συνάδελφο.Τους έχω χάσει και τους δυο και δεν τους έχω αντικαταστήσει. Είναι το ίδιο πρόσωπο,ο Γιάννης ο Γλυνός, ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Κορθίου, μα, τώρα που το σκέπτομαι, όχι και "δικός μου" δήμαρχος. Μια δημοτική πισίνα έχω ζητήσει, εδώ και 10 χρόνια, να κολυμπάω το χειμώνα κι όσο την είδατε εσείς,άλλο τόσο την είδα κι εγώ...

24 comments:

vagnes said...

Υπάρχει η καλόπιστη κριτική που επιθυμεί να επισημάνει λάθη παραλείψεις και να διορθώσει σφάλματα πριν καν αυτά μεγαλώσουν, γιγαντωθούν και μας ζημιώνουν και υπάρχει και η κακόπιστη, η φθονερή θα έλεγα κριτική, αυτών που επιθυμούν να ενοχοποιήσουν τους άλλους ώστε να κρυφτεί, να εκτονωθεί , να αμβλυνθεί, να καμουφλαριστεί η δική τους ατομική ενοχή.

Η πρώτη κριτική είναι χρήσιμη και απολύτως απαραίτητη για όποιους πιστεύουν πως ο εντοπισμός των λαθών βοηθά ώστε όλοι να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι ως κοινωνία, η δεύτερη (κριτική) είναι απολύτως επιζήμια για όλους ακόμη και για αυτούς που την εξασκούν, υψώνει τείχη μεταξύ κοινωνικών ομάδων και οδηγεί σε απαράδεκτη εχθρότητα την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Εφόσον είναι δύσκολο να αλλάξουμε τους πολιτικούς που μας κυβερνούν μια και κάθε 4 χρόνια αποφασίζουμε για αυτούς (και μάλιστα αυτοί ανήκουν μόνο στα δύο αμαρτωλά κόμματα) ας αλλάξουμε τους εαυτούς μας στη δουλειά μας και στη ζωή μας, είναι το μόνο που περνά από το χέρι μας.
Και για να γίνει εφικτή η δική μας αλλαγή θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που να επισημαίνουν καλόπιστα τα λάθη και τις παραλείψεις μας ατομικά αλλά και κλαδικά γενικότερα.

Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί που τις απαρτίζουν μας μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Η ιδιοτέλεια τους σε πολλές περιπτώσεις αλλά και το παντοδύναμο σύστημα τους αναγκάζει να ενεργούν έτσι όπως ενεργούν.
Η απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξουμε τους πολιτικούς μας, είναι πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας ώστε κάθε φορά να υποστηρίζουμε τους πιο αυθεντικούς, τους πιο νέους και τους καθαρούς και όχι τους πιο γνωστούς και «εξυπηρετικούς».
Αλλάζοντας τους πολιτικούς μας ίσως αρχίσουμε να βρίσκουμε το δρόμο να αλλάξουμε και το σύστημα που φανερά πια προσπαθεί κάθε μέρα να μας καταπιέζει όλο και πιο πολύ.

Καλά δεν μου λες γυριστρούλα, έχετε τη θάλασσα δίπλα σας παγωνιές δεν κάνει ποτέ εκεί και παραπονιέσαι για πισίνα;

Διονύσης Μάνεσης said...

Βρε, παιδί μου, τι παιδευόμαστε τώρα, αφού το είπε και ο ταγός: μαζί τα φάγαμε. ( Φαίνεται, απλώς, πως κάποιοι δεν μπορούν να τα χωνέψουν..)

Και, βέβαια, συντάσσομαι κι εγώ με το συνάδελφο, φίλο και δήμαρχο: Άκου, πισίνα! Βρε, γυριστρούλα, ένα αιγαίο σας αγκαλιάζει, μην το προδίνετε!

( Με συγχωρείς που δε σοβαρεύομαι - μόνιμο πρόβλημα -, αλλά, να, ξέρω πως με παράπονο είτε όχι, εσύ κι οι συγχωριανοί σου κάνετε και θα κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Κι είναι εντύπωση που τα ίδια σου τα λόγια, φορές και φορές, μου έχουν δημιουργήσει.)

Καλό μήνα!

Θανασης Ξ. said...

Καλησπέρα Γυριστρούλα..

Θα συμφωνήσω 100% πως όλο αυτό το παιχνίδι της αυτο-ενοχοποίησης, του να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη και να την κατηγορεί ώς υπεύθυνη των δεινών, όχι μόνο δεν βγάζει πουθενά, αλλά έχει επίτηδες στηθεί για να μας αποπροσανατολίσει.

Μπορεί να είμαστε όλοι 'ένοχοι'. Μπορεί όλοι να κλείσαμε τα μάτια. Μπορεί όλοι να ψηφίσαμε λάθος ανθρώπους. Να το δεχθώ, πρώτος-πρώτος εγώ ο ίδιος.

Όμως, πια, έχει ξεφύγει απ' αυτό. Τώρα είναι φανερό πως επιχειρείται μια ολόκληρη στροφή. Πως πηγαίνουμε προς λάθος δρόμο. Πως έχουν ληφθεί αποφάσεις ερήμην μας. Πως προχωράμε σε μια εκατόμβη ζωών, εργατικών δικαιωμάτων και το χειρότερο ολόκληρης της επόμενης γενιάς, για να διασωθεί ένα παράλογο, μη βιώσιμο 'σύστημα': Τα χρηματιστήρια και οι τράπεζες και οι αγορές.

Επομένως, φωνάζουμε προς την εξουσία και μόνο προς αυτή. Φωνάζουμε μπας και καταλάβει πως είναι αδιέξοδο. Ας αλλάξουμε πορεία, και μεταξύ μας θα τα βρούμε.

Ενώνω, βέβαια, κι εγώ την φωνή μου για την κατασκευή της χειμερινής πισίνας (ολυμπιακών διαστάσεων μάλιστα)...

gyristroula2 said...

Συμφωνώ με όλα όσα λες, vagnes. Αυτό που συμβαίνει όμως όλο και πιο έντονα τον τελευταίο καιρό είναι πολύ πέρα κι από την κακώς εννοούμενη κριτική. Είναι κανιβαλισμός, ανθρωποφαγία. Και δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται με τα κοινά, αλλά οποιονδήποτε άνθρωπο βρεθεί στο στόχο για τον οποιοδήποτε λόγο, καλό ή κακό. Αγριέψαμε...
Παγωνιές δεν κάνει εδώ;;;; Αστειεύεσαι, Βαγγέλη; Ψοφόκρυο, χειρότερο από το δικό σας, όπως λένε και όσοι έρχονται από Β. Ελλάδα, γιατί έχει πολύ αέρα.

gyristroula2 said...

Σ' ευχαριστώ, καλέ μου Διονύση για τη συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημά μου. Ε, βέβαια, τι ανάγκη έχετε οι Αθηναίοι με τόσες πισίνες που έχετε,κλειστές, θερμαινόμενες... αχ, τρία χρόνια πήγαινα σε μια από αυτές.
Μου αρέσει που δεν σοβαρεύεσαι πάντως:)

gyristroula2 said...

θανάση, μόνο εσύ με καταλαβαίνεις...
Τώρα όμως «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» Οπότε η πισίνα όνειρο ήταν και πάει:(

Δεν νομίζω ότι έχει λειτουργήσει η αυτοενοχοποίηση στην ελληνική κοινωνία, αν και έχει επιδιωχθεί. Εμείς πήγαμε στην απόλυτη ετερο-ενοχοποίηση. Οι άλλοι φταίνε πάντα. Κι όχι οι πολιτικοί μόνο, όπως θα ήταν φυσικό. Διαβάζω τα σχόλια των αναγνωστών σε μεγάλα ειδησιογραφικά σάιτ, εφημερίδες κλπ, ακούω συζητήσεις, βλέπω αντιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο και νιώθω ότι σέρνεται κάτι πολύ κακό. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στους δύσκολους καιρούς να μην υπάρχει στοιχειώδης κοινωνική αλληλεγγύη.

Aurora said...

Προσυπογράφω την ανάρτησή. Κανείς δε θέλει να καταλάβει κανέναν. Κακός οιωνός, ειδικά για όσους από εμάς θέλουν να θεωρούνται αριστεροί και, όπως λέει κι ο Θερσίτης, θα 'πρεπε η αυτοκριτική να 'ναι πρώτο καθήκον μας. Αλλά κι εμείς ως υπέρτατη αυτοκριτική εννοούμε την κριτική προς άλλες συνιστώσες...

Κι όμως ποιος είχε πει πως ακόμη και σ'ενός δολοφόνου τα μάτια, αν κοιτάξεις βαθιά, δε διακρίνεις παρά τα ανθρώπινα στοιχεία; (Ο Λουί Αραγκόν, νομίζω).
Y.Γ. Έχω καινούριο μπλογκάκι!

δήμητρα♥♥♥q said...

Καλησπέρα. Μία πρότασή σου συνοψίζει νομίζω ό,τι θα ήθελα να σου γράψω:

"Δεν είναι ανάγκη όμως να κοντύνουμε τους ψηλούς, για να αναδειχθούμε."

Δυστυχώς είναι πάγια τακτική την οποία ακολουθούν οι Έλληνες πολύ συχνά.

Τον Γιάννη τον είχα καθηγητή. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Ίσως, ναι, έκανε κάποια λάθη. Αλλά ο μηδενισμός δε μου αρέσει.

Έχω σαφώς διαχωρίσει το τί θα πράξω στις εκλογές με την εκτίμηση που πάντα είχα κι έχω στο πρόσωπό του.

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να εκφράσω μέσα από εδώ την εκτίμηση αυτή.

Θερσίτης said...

Είπα σε συνάδελφο για το Κόρθι και άρχισε να επαινεί το δήμαρχό σας. Ανέφερε έργα, έργα, έργα. Τι να προσθέσω άραγε; Ότι ίσως θα άξιζε να αναλάβει όλο το νησί ο δήμαρχός σας; ΔΕν ξέρω πού πρόσκειται, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Το έργο είναι για το νησί, για το Κόρθι, για τους ντόπιους. Δήμαρχε, φτιάξ' της την πισίνα να ησυχάσει. Μας έφαγε!

gyristroula2 said...

Aurora,
Είναι τόσο σχετικές πια αυτές οι ταμπέλες, ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω ψηφίσει δεξιούς, δεξιότατους, γιατί ήταν έντιμοι και προπάντων "κοινοτικοί", με την πανάρχαιη έννοια. Δρούσαν για το κοινό καλό, δεν έβαλαν τίποτε στην τσέπη, δεν εξυπηρέτησαν το ατομικό τους συμφέρον. Κι έχω μαυρίσει κάτι αριστερούς, ο θεός να τους κάνει... Μόνο ίντριγκα, κομπίνα, κομματισμός, μισαλλοδοξία.
Καλά θα κάνει η αριστερά να μην "αγκαλιάζει" κάθε καρυδιάς καρύδι. Ας εφαρμόσει το "δεν ήξερες, δε ρώταγες;", τουλάχιστον στις τοπικές κοινωνίες.

gyristroula2 said...

Δήμητρα, ο Γιάννης ήταν απλώς το παράδειγμα, γιατί ενώ είναι αντικειμενικά ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους της χώρας, δέχεται τέτοιου κακόπιστου επιπέδου κριτική, που αγγίζει τα όρια της αχαριστίας και της τυφλότητας.
Η κρίση αυτή μας κάνει χειρότερους ανθρώπους. Καχύποπτους, αχάριστους, απορριπτικούς, επιθετικούς. Θα λέγαμε, παραφράζοντας το Θουκυδίδη, ότι η κρίση είναι "βίαιος διδάσκαλος". Ας αντισταθούμε συνειδητά σ' αυτό.

gyristroula2 said...

θερσίτη μου, έτσι είναι. Έλα μόνο να δεις το Περιβαλλοντικό κέντρο, σε ένα προεπαναστατικό σχολείο, με μια ιστορική βιβλιοθήκη μέσα, με υπέροχους χώρους. Ούτε σε μια βδομάδα δεν θα προλάβω να σε ξεναγήσω σε όλα, αν έρθεις.
Λάθη έγιναν. Το μεγαλύτερο, η έλλειψη ενημέρωσης. Εκεί πατάνε οι κακόπιστοι, ο κόσμος αγνοεί τα επιτεύγματα (αν και υποτίθεται είναι μπροστά στα μάτια τους), αγνοεί τις δυσκολίες, τα εμπόδια. Αγνοεί το μόχθο, τη δράση, την αυτοθυσία πολλών ανθρώπων, που συνέβαλαν σ' αυτό το έργο.

Λορελάη said...

Εσύ καλά τα λες κορίτσι μου, αλλά...
Αυτή η ανθρωποφαγία που λες ξέρεις πού οφείλεται; σ' αυτό που οι ψυχολόγοι λένε "προβολή"...

Πάντως οι άξιοι και έντιμοι άνθρωποι που πολιτεύονται αυτόν τον καιρό είναι πραγματικοί ήρωες!
Ας τους στηρίξουμε, γιατί... κινδυνεύουν να μη βγουν...

meril said...

Ζώντας κι εγώ σ' ένα μικρό δήμο κι έχοντας αγαπημένους να μετέχουν στη διαχείριση των κοινών, καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες.
Μας έχει καταλάβει τόσο η μίρλα και η μιζέρια που σχεδόν βρίσκουμε ευχαρίστηση στο να μας ξυνίζουν όλα. Αν το οτιδήποτε δεν γίνει ΤΩΡΑ ή αν δεν μας εξυπηρετεί ΑΠΟΛΥΤΑ έχουμε το κριτικό λογάκι μας έτοιμο. Και ποιοι; Εμείς που από καναπέως τα υπερασπίζουμε όλα.

Χαίρομαι για την ανάρτησή σου και πιο πολύ γιατί σε μια εποχή απαξίωσης των πολιτικών κάθε είδους και της πολιτικής δυστυχώς,
έχεις το θάρρος και λες: "ε, όχι λοιπόν! Δεν είναι όλοι ίδιοι!"

gyristroula2 said...

Λορελάη, χαθήκαμε!

Τουλάχιστον να γλιτώσουμε αυτό το "όλοι ίδιοι είναι". Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από αυτό. Η σίγουρη οδός για να επικρατήσουν οι χειρότεροι παντού.

giorgos_st said...

Η κουβέντα ξεστράτισε, να κατασκευάσει την πισίνα και να βάλει και ψάρια μέσα για να εξασκούνται εκτός από τις γοργόνες και οι αλιείς της περιοχής, έτσι δεν θα παγώνουν στις ερημιές μεσα στο καταχείμωνο και δεν θα χάνουν και τη φόρμα τους.

NdN said...

Γυριστρούλα μου, αναμενόμενη τετοια τοποθέτηση από κάποιον συγκροτημένο νου. Δεν μπορεί να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι, ούτε να λογαριάζονται όλοι κλέφτες, ούτε όλοι «βολεμένοι».

Η κακόπιστη κριτική είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Δεν την δικαιολογώ, αλοίμονο, αλλά την βλέπουμε παντού. Οποιος αναμειγνύεται ξέρει ότι αργά ή γρήγορα θα την δεχτεί. Κάποιους τους κάνει και τα παρατάνε, αποσύρονται, κάποιους άλλους τους γεμίζει με περισσότερη δύναμη. Λογικό είναι. Εύχομαι στο Κορθί να αντέξει ο δήμαρχος.

Οι Δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι Δημοτικές. Πρέπει να μάθει ο κόσμος να επιλέγει με τοπικά κριτήρια και όχι με κομματικά. Ειδικά στις μικρές κοινωνίες αυτό είναι απαραίτητο και ως ένα βαθμό έχει αρχίσει και γίνεται. Από την άλλη στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος. Εχω ακούσει για παράδειγμα πολλούς φίλους μου Σαλονικιούς να λένε «αν κερδίσει ο Μπουτάρης θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, οπότε δεν τον ψηφιζω». Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι αν χάσει ο Μπουτάρης θα χάσει η Θεσσαλονίκη.

Οσο για την ενοχοποίηση της κοινωνίας. Εγώ ζω μακριά και ίσως και γι αυτό δεν την αντιλαμβάνομαι. Αλλά δεν καταλαβαίνω τον όρο πολύ καλά. Ποιος ενοχοποιεί ποιον και γιατί; Οποιοι είχαμε το παραμικρό πάρε-δώσε με το δημόσιο παιδευτήκαμε. Ολοι μας έχουμε δει τουλάχιστον έναν που μπήκε από την πίσω πόρτα. Ολοι μας έχουμε δει ή ακούσει κάποιον γνωστό που έδωσε φακελάκι στην πολεοδομία, στο νοσοκομείο, στην εφορία κτλ. Χρειαζόμαστε κάποιον να μας περιγράψει το πως δουλεύουν στο μεγαλύτερο κομμάτι του δημοσιου; Τα ονόματα των γιατρών δημοσιοποιήθηκαν, αλλά εμένα δεν μου φτάνει. Πρέπει να πληρώσουν κιόλας. Γυριστρούλα μου καλή η κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να προσέχουμε σε ποιον είμαστε αλληλέγγυοι. Δεν θα σταθώ αλληλέγγυος σε αυτούς που μπήκαν από την πίσω πόρτα, από το παράθυρο για να μην σου πω και από τον φεγγίτη στα stage την ώρα που εγώ δουλεύω 4000χμ μακριά.

Και φυσικά όχι τα λεφτά δεν τα φάγαμε παρέα. Αλλά κάποιοι τα έφαγαν Γυριστρούλα. Οχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και αυτοί που αναφέρω παραπάνω. Δεν είναι όλοι ίδιοι και ούτε και θα γίνουνε.

gyristroula2 said...

μεριλού, καλημέρα!
Δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν είμαστε όλοι κλέφτες, δεν έχουμε όλοι μόνο το συμφέρον στο μυαλό μας. Να το λέμε κάθε μέρα να το εμπεδώσουμε, γιατί στο τέλος θα μας πείσουν κι εμάς τα οργισμένα και ισοπεδωτικά κοινωνικά αντανακλαστικά.
Ε...την πισίνα για το κοινό όφελος τη θέλω...μη φανταστείς...

gyristroula2 said...

Α, ρε Γιώργο,μόνο πόσο σε βάθος γνωρίζεις τα πολιτικά αιτήματα των καιρών! Μόνο που στους ψαράδες και τις συναφείς ειδικότητες, παλιά είχε τάξει μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Κούβα, αλλά σιγά μην τους πήγε ποτέ. Και μέχρι να τους πάει, θα είναι μόνο για κουβανέζικο... χαμομήλι.

gyristroula2 said...

Ndn, ξενιτεμένο μας, καλή σου μέρα εκεί στη γηραιά Αλβιόνα. Αυτή η γραμμή ψηφίστε κατά του μνημονίου στις δημοτικές είναι η πιο βλακώδης πολιτική θέση που έχω ακούσει. Λες κι αν ηττηθούν οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, θα πέσει η κυβέρνηση, θα φύγουμε από το ΔΝΤ και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Λες και θέλουν τις δημοτικές, για να καταλάβουν ότι δεν είναι κανείς υπέρ του ΔΝΤ.
Το ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη είναι από μόνο του δείγμα υποχώρησής του, λόγω της δυσαρέσκειας που εισπράττει. Ας επωφεληθούν οι Θεσσαλονικείς, για να έχουν επιτέλους κάποιον άξιο άνθρωπο στη δημαρχία.
Η ανθρωποφαγία όμως, Ndn μου, στην Ελλάδα, επεκτείνεται πια επί δικαίων και αδίκων, όχι επίσημα, ανεπίσημα, υπόγεια, διαχέεται σε όλο τον κοινωνικό ιστό και τον διαποτίζει. Κι αυτό δεν θα βγάλει τίποτα καλό.

dimitris said...

Ανεστασια καλημερα και χαιρετισματα...................... ......................................................................
..................................
στον ψαροκτονο, ρε συ να εισαι καλα που μας ειπες ποσο βλακες ειμαστε που θελουμε να συνδεσουμε το μνημονιο με τους δημους, ειναι δηλαδη ξεκομμενο και δεν θα εχει επιπτωσεις στην ζωη των δημοτων, ξερεις οτι φορτωνουν τα σχολεια στον δημο, πως θα βγει, μονο τα παγια σκεψου, σε πεντε χρονια -θυμισου το- ποσα σχολεια θα υπαρχουν, ολες οι δραστηριοτητες περνανε στους δημους, με τι χρηματα θα γινουν βιολογικοι, ΧΥΤΑ, δρομοι, τα παντα θα ειναι συνδεδεμενα με την περιφερεια, που σημαινει οτι, τα ευρω πρεπει να μοιραστουν σε ολο το νοτιο Αιγαιο, που οι προταιρεοτητες καθοριζονται συμφωνα με τις επιταγες του μνημονιου, αναπτυξη-το χρημα θα ''πεφτει''- εκει που υπαρχουν συμφεροντα, απο ευρωπαικους ομιλους, η πιστευεις οτι το μνημονιο ειναι αφηρημενη εννοια και γραφονται μονο αριθμοι, ειναι πολιτικη προθεση καμουφλαρισμενη με αριθμους, σταματα να ξορκιζεις το κακο κανοντας οτι δεν το βλεπεις. Απο μικρη που ησουν, τοτε που πρωτοψηφισες, εκει στο Κορθι, ποιος αριστερος εβαλε για κοινοταρχης η δημαρχος?

Ολο δεξιοι ητανε, εκτος αν λες ''αριστερος'', οπως ο φιλος μας ο ψηλος.

gyristroula2 said...

Δημητρό, πάλι φουριόζος είσαι. Βρε συ, είναι δυνατόν να είπα ή να εννόησα πως δεν επηρεάζει το μνημόνιο τα οικονομικά των δήμων κι ότι είναι απλώς αριθμοί; Μπράβο! Σε μεγάλη υπόληψη με έχεις!
Είπα μόνο ότι θεωρώ βλακώδες να μην ψηφίζεις έναν Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού, μόνο επειδή τον στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Και επίσης, εννοώ ότι αν ψηφίσεις έναν άσχετο μόνο και μόνο επειδή έχει το χρίσμα του αριστερού ούτε οι συνέπειες του μνημονίου θα απαλειφθούν, ούτε θα βρει λεφτά να λύσει τα προβλήματα.
Η έννοια "αριστερός", παλιόφιλε, είναι πια τόσο ταλαιπωρημένη και τόσο ξεκομμένη από την ουσία της, που καλύτερα να την αναγάγουμε σε κείνη τη "ροζ" εκδοχή της διαρκούς ευαισθησίας. Κι ο φίλος μας είναι ο ορισμός της...
(φιλιά στο κατινάκι σου)

dimitris said...

Aνεστασια γεια σου ωρε, γ....σε αδικησα, ενταξει ρε γελαστο παιδι, χαμηλωνω τον τονο, ο Μπουταρης, μην ξεχνας ειναι λιγο ''περιεργη'' ιστορια, ποτε με το κ.κ.ε, τωρα με το πασοκ, μαλλον εκεινο που τον νοιαζει ειναι η διψα για ''διακυβερνηση'', θα δειξει, ποσο αριστερος η ''αριστερος'' θα ειναι αν βγει στο τιμονι της Θεσσαλονικης.
Ο ψηλος τα εχουμε πει εχει καρδια που την ''ανοιγεις'' με ενα λουλουδι, αλλα απο επιλογες, συνεργατων, χαιρε βαθος αμετρητο και οταν τους συζητας να ακουσεις ποσο ''ξεψαρωτοι'' ειναι και σε τι θρονι ψηλο εχουν τους ''σπανιους'' εαυτους τους...

gyristroula2 said...

Καλημέρα,Δημήτρη!
Μπορεί να είσαι πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με το ΚΚΕ, όχι μόνο γιατί έχεις δίψα με την εξουσία, αλλά καιγιατί θέλεις να συνεργαστείς και να προσφέρεις στον τόπο σου. Νια ήμουν και γέρασα με αυτά τα χαρακώματα. Μόνοι μας δεν πάμε πουθενά.Το λένε τα κιτάπια μας, αλλά εμείς τα διαβάζουμε ανάποδα. Εδώ στο Κόρθι ένας κυβερνητικός πασόκος μας στήριξε σε ό,τι επιδιώξαμε στο θέμα των σχολείων, κτίρια, εξοπλισμοί, βιβλιοθήκη. Να' ναι καλά ο Μανώλης ο Μπαλτάς, που τον αναφέρει κάθε τρεις και λίγο ο Γιάννης. Αν θέλεις να βάλεις πέτρα στην πέτρα, Δημητρό, να κάνεις κάτι για τον τόπο σου, πρέπει να συνεργαστείς, δεν γίνεται αλλιώς.
Όσο για τους συνεργάτες του Γλυνού, όσες αντιρρήσεις και να υπάρχουν-κι εγώ έχω πολλές- είναι αυτοί που ανασκουμπωθήκανε. Έχει πολλή χαμαλοδουλειά η τοπική αυτοδιοίκηση, πολύ τρέξιμο και δυστυχώς πολλοί καλοί και άξιοι σήμερα δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν σε τίποτα έξω από αυτούς. Ας επιλέξουμε εμείς με την ψήφο μας τους καλύτερους και ικανότερους, έστω.
(Κοντεύει ο καιρός των εκλογών. Θα το πιούμε το καφεδάκι μας, ελπίζω...)

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...