Wednesday, September 23, 2009

Ο συνάδελφός μου ο πρωτοδιόριστος


Mετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας κι αφού έχει υπηρετήσει ως ωρομίσθιος ή αναπληρωτής, συνήθως με λίγο... σπρωξιματάκι πολιτικό ή συνδικαλιστικό, ή αφού έχει δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ, κάποια στιγμή διορίζεται ο συνάδελφός μου.
Πηγαίνει, συνήθως, σε ένα μακρινό ή δυσπρόσιτο σχολείο, αφού λογικό είναι στα προσιτά να πηγαίνουν οι παλιοί και...διαθέτοντες μόρια.
Θα περίμενε κανείς να είναι ευτυχής που πέτυχε το στόχο του και να ριχτεί στη μάχη της παιδείας, ως μόνιμος πλέον, χωρίς το άγχος του διορισμού.
Το πρώτο πράγμα που κάνει, όμως, είναι να βρει τρόπο να μην πάει στο μακρινό σχολείο που διορίστηκε, αλλά να βάλει το...σπρωξιματάκι του να τον σπρώξει μέχρι το σπίτι του!
Κι όχι μόνο!
Γιατί να μην παίρνει και τα μόρια του δυσπρόσιτου σχολείου, ενώ θα είναι κοντά στο σπίτι του;
Πώς γίνεται αυτό;
Με λίγη περισσότερη...ώθηση.
Αρκεί να σε αποσπάσουν για ανάγκες της υπηρεσίας. Δηλαδή τι της έλειπε της κεντρικής υπηρεσίας, δίπλα στο σπίτι του συναδέλφου; Μα ο εν λόγω συνάδελφος, φυσικά. Τα κόκκινα χαλιά του στρώσανε, για να τους καλύψει τις ανάγκες.
Κι αυτή η μηχανή μπορεί να κρατήσει χρόνια. Να βρεθεί με εκατοντάδες μόρια ένας γλειψιματίας, που δεν πάτησε το πόδι του σε απομακρυσμένο σχολείο και να περάσει μπροστά στις μεταθέσεις για τη διεκδίκηση οργανικών θέσεων, από άλλους παλαίμαχους και ταλαίπωρους συναδέλφους του.
Δεν πιστεύω να φαντάζεστε ότι ο συνάδελφος αυτός δεν θα βρει τρόπο να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όποιο σχολείο βρεθεί; Και θα νομίζει κιόλας πως τους κάνει χάρη που δεν του στέλνουν απλώς το μισθό στο σπίτι, αλλά πάει ο ίδιος και δουλεύει εκεί.
Στα σχολεία τα μακρινά και δυσπρόσιτα, όπως το δικό μας, υπάρχουν ένα σωρό τέτοια διορισμένα...φαντάσματα, που είναι στα μισθολογικά μητρώα, κάποιοι φροντίζουν να τους πληρώνουν, να τους φτιάχνουν τα χαρτιά τους, να τους μετράνε στα στατιστικά, χωρίς να τους έχουν δει ποτέ τους. Κάθε χρόνο, γονείς, μαθητές, υπηρετούντες καθηγητές, δήμαρχοι, διευθυντές, προϊστάμενοι, πασχίζουν να επανδρώσουν το έρμο το σχολείο και μόλις πουν δόξα τω θεώ, βλέποντας έναν καινούριο, φωνάζουν βόηθα παναγιά, μόλις τους αναγγείλει ότι πήρε απόσπαση.
Έχει γίνει πια τόση κατάχρηση, που και να έχει πραγματικό πρόβλημα ένας χριστιανός, τον θεωρούμε ένοχο μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Φέτος δε, παρατηρήθηκε και το φαινόμενο να έρθει ξανά συνάδελφος από την Αθήνα, όπου έχει μετατεθεί, με απόσπαση, προκειμένου να παίρνει τα μόρια του σχολείου, όσο θα είναι σε άδεια ανατροφής παιδιού. Θεμιτό και νομότυπο, αλλά τι χρωστάει κι αυτό το σχολείο να μαζεύει καθηγητές με τη γραφειοκρατία τους και να μην έχει έναν καθηγητή να διδάξει τους μαθητές;
Πραγματικά, γράφοντας αυτές τις γραμμές, νιώθω την ανάγκη να πω ότι αυτοί οι συνάδελφοι δεν είναι η πλειοψηφία του κλάδου. Ότι κι εδώ κι αλλού, τα σχολεία τα κρατάνε κάτι ωραίοι τύποι, που δεν καταδέχονται να γίνουν φαντάσματα σε βάρος ενός μικρού σχολειού, αλλά παλεύουν, δίνουν την ψυχή τους, για να καλύψουν κι αυτά που δεν οφείλουν τυπικά.
Δεν θέλω να αρχίσουμε τις προγραφές εναντίον αυτών των συναδέλφων. Δεν μου αρέσει η προσωποποίηση των προβλημάτων, ούτε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Δεν θα σκαλίσω τις ζωές, τα προσωπικά δεδομένα, τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα βάσανα.
Κάποτε όμως κάποιοι πρέπει να αναλογισθούν πού είναι το όριο του δικαιώματος και πού της κατάχρησής του. Πού είναι το όριο του δικαιώματος του καθηγητή να εξυπηρετηθεί ως εργαζόμενος και πού του μαθητή και του σχολείου να έχουν δασκάλους; Επίσης, πώς μπορούμε να διδάσκουμε αξίες και να συμμορφώνουμε σ' αυτές παιδαγωγικά τη νέα γενιά, όταν εμείς οι ίδιοι πράττουμε αναξιοκρατικά και πελατειακά;
Δεν είναι τυχαίο που δεν αναφέρθηκα στις προφανείς ευθύνες του κράτους και των συνδικαλιστών. Από αυτά τα δύο έχω απογοητευθεί βαθύτατα και δεν περιμένω τίποτα καλύτερο, παρά μόνο αν αλλάξουν ριζικά δομές και πρόσωπα.
Από το συνάδελφό μου όμως, περιμένω.

102 comments:

Χαρ. Αλβερτος said...

ΕΝΑ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ", ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ, ΜΟΝΟ!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!...

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΘΩΚΟ!
ΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ "ΤΟΥ" ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΜΗ ΘΕΣΗ!

...

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Καλησπέρα, από Μαραθώνα. Αρχικός διορισμός μου σε σχολείο με 9 μόρια. Εμεινα 2 χρόνια, αξέχαστα. Στα σύνορα, στο Γυμνάσιο Φουστανης Ν. Πέλλας. Εν συνεχεία στο Γυμνάσιο Ν. Φιγαλίας Ηλείας με 8 μόρια. Αλλα 2 χρόνια. Μετά τυχερός ε? Λύκειο Κερατέας 4 χρόνια.... Μα δε ζηλεύω κανέναν τους. Δεν έγλυψα κανέναν. Πήγα και μάλιστα μπορούσα να φύγω. Αλλα έμεινα εκεί να κλείσω διετία για να μην έχω κανέναn ανάγκη. Τώρα στα όσα γράφεις...παραθέτω το εξής. Στο σχολείο μου έχει οργανική θέση συνάδελφος ΠΕ... (ας μην γραψω την ειδικότητα) από το 1986. Και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπηρετήσει ούτε μία χρονιά. Nαι , ούτε μία. Το νόμιμο είναι και "ηθικό"; Απλά ρωτώ. Απλά.

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Ο Μαραθώνας βλέπετε είναι από τα σχολεία της Αττικής με 3 μόρια τη χρονιά. Παραμεθόριος γαρ...

Χαρ. Αλβερτος said...

ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ... ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ, ΑΠ' ΤΟΝ ΣΧΟΙΝΙΑ! :)

NdN said...

Εχεις δίκιο Γυριστρούλα που τα κατακρίνεις έτσι. Είναι τελείως παράλογο κάποιοι να έκαναν 7 χρόνια στα ορεινά και άλλοι να έρχονται στα 30 τους στο κεντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Παντως Γυριστρούλα δεν πειραζει...ο κλάδος είναι μικρός και όλοι τους ξέρουνε αυτούς. Η αξιοπρέπεια του καθενός μας είναι αξίας ανεκτιμητης που λέει η γνωστή διαφήμιση!

Θανασης Ξ. said...

Καλημέρα Γυριστρούλα.

'Κάποτε όμως κάποιοι πρέπει να αναλογισθούν πού είναι το όριο του δικαιώματος και πού της κατάχρησής του'.

Αν περιμένουμε 'κάποτε' να 'αναλογισθούν' αυτοί οι 'κάποιοι' θα αργήσουμε φαντάζομαι.
Το παιδί, οφείλουμε να το 'μάθουμε', να το 'εκπαιδεύσουμε', οφείλουμε να έχουμε την υπομονή, να του δώσουμε χρόνο κλπ.
Τον 'κακομαθημένο μεγάλο' όμως, δεν προλαβαίνουμε να τον 'περιμένουμε'. Πρέπει να ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ το τηλέφωνο, να σφίξουμε τις ΤΡΥΠΕΣ και τα ΠΑΡΑΘΥΡΑ (ας καούν και μερικά χλωρά), και να αγνοήσουμε το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ να ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.
Ως πότε εσείς οι πέντε-έξι φιλότιμοι θα βγάζετε το φίδι απ' την τρύπα; Δαν αγανακτήσατε ακόμη;;....

Λορελάη said...

Όχι Γυριστρούλα μου, αυτή τη φορά δεν συμφωνώ μαζί σου. Και προγραφές και διώξεις και πόλεμο κάθε είδους πρέπει να υποστούν όλοι αυτοί. Έχει δίκιο ο Θανάσης Ξ., γιατί όλοι αυτοί είναι οι "ποντικοί" που αντι να ψηφίζουν προγράμματα και ανθρώπους με έντιμες προθέσεις και όραμα, ψηφίζουν... "σπρωξιματάκια", και μας παίρνουν όλόυς στο λαιμό τους.
Δεν φτάνει η αξιοπρέπεια που λέει ο ndn, γιατί αυτοί όλοι ΔΕΝ ξέρουν τι πάει να πει αξιοπρέπεια.
Η συγκαταβατικότητα και η ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βλέπω σε τι ωφελούν.

gyristroula2 said...

παντοτινέ ταξιδευτή, έχοντας και εμπειρία του χώρου και των συνθηκών, αντιλαμβάνεσαι πόσο κοστίζουν αυτά τα παρατράγουδα σε έναν τόπο σαν τον δικό μας.
Στον κλάδο μας επίσης ο συνδικαλισμός λειτουργεί πλέον μόνο ως ρουσφετολογικό γραφείο, μας τελειώσανε και τα πολιτικά προσχήματα!
(Σε περιμένουμε στα μέρη μας τώρα που χειμωνιάζει...)

gyristroula2 said...

Δημήτρη, όσοι πήγαμε σε μακρινά σχολεία και δεν επιδιώξαμε να φύγουμε, ανταμειφθήκαμε από αυτή την επιλογή μας και με το παραπάνω. Ζήσαμε σε όμορφα μέρη, γνωριστήκαμε με τους ανθρώπους τους, φτιάξαμε φιλίες που κρατάνε ακόμη...Τι ψυχή έχει λίγο ξεβόλεμα για τόσα πολλά οφέλη;
Αλλά κι ο Μαραθώνας παραμεθόριος; Γι' αυτό φύλαγες σκοπιά όλο το καλοκαίρι εσύ;

gyristroula2 said...

ndn μου, οι άνθρωποι αυτής της νοοτροπίας κάτι θα βρουν να τη βγάλουν καθαρή, όπου και να πάνε. Κανονικά, σε άλλες εποχές, θα έπρεπε να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν. Τώρα μπορεί να πουλάνε και μούρη "ξέρεις ποιος είμαι εγώ και ποιανού κολλητός είμαι". Το θέμα είναι όμως ότι ούτε καν απομονώνονται κοινωνικά. Τα αντανακλαστικά μας έχουν τόσο χαλαρώσει, που τους κάνουμε παρέα στους συλλόγους κι ας μην τους έχουμε σε υπόληψη.

gyristroula2 said...

θανάση, όσο και να σου φαίνεται περίεργο, αυτό το είδος των φιλότιμων ανθρώπων που υπάρχουν στα σχολεία, έχουν αποκτήσει τόση ανοσία στην πανταχόθεν προερχόμενη αναξιοκρατία, που ούτε καν θυμώνουν πια. Πώς να στο πω, δεν βρίσκεις άκρη. Οι νόμοι με το μέρος των άλλων, οι συνδικαλιστές, οι γιατροί που υπογράφουν δικαιολογητικά, οι πολιτικοί, ακόμα και οι γονείς και οι μαθητές που δεν θέλουν να εμπλακούν στα του οίκου μας και να γίνουν κακοί με τον κλάδο.
Όσοι έχουμε μιλήσει σε συνελεύσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις, νιώσαμε δονκιχώτες και γραφικοί στην καλύτερη περίπτωση.
Και να σου πω κάτι; Είναι τόσο σημαντικό να διαφυλάξουμε την ηρεμία μας και την ψυχική μας ισορροπία στο χώρο δουλειάς με τόσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, που κάποια στιγμή υποχωρούμε και απλώς συμβιβαζόμαστε.

gyristroula2 said...

Η αλήθεια είναι, λορελάη, πως το μόνο "όπλο" που μας έχει απομείνει, εκτός από άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις, είναι οι προγραφές, να βγούμε και να τους καταγγείλουμε στην ψύχρα με ονόματα και στοιχεία.
Αυτό πέρα από το ότι θα μας προκαλέσει νομικές περιπέτειες, που θα τις χάσουμε, όπως ξέρεις εσύ καλύτερα, γιατί ο νόμος είναι με το μέρος τους, μπορεί να μας φέρει προ μεγάλων διλημμάτων, που δεν είναι η δουλειά μας να τα απαντήσουμε. Πχ, ποιος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ποιος παιδί με ειδικές ανάγκες, ποιος άρρωστη μάνα και ποιος μας δουλεύει όλους;
Πίστεψέ με, δεν θα λυθεί έτσι.
Θα λυθεί πολύ απλά με λίγη απλή πολιτική βούληση που θα βγει και θα πει ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ Σ΄ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΪ.
Και θα τελειώσει το θέμα, αύριο το πρωί.
Οι έχοντες ώτα λοιπόν...

Διονύσης Μάνεσης said...

Να το. Το είπες στο τελευταίο σου σχόλειο: "ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ Σ΄ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΪ."
Οπότε δε θα μιλάμε πια για ευαισθησία ή όχι συναδέλφων, σπρωξιματάκια και κολλητούς κλπκλπ.
Εκεί είναι και η ελάχιστη διαφωνία μου στο εξαιρετικό σου κείμενο [δεν αποτελεί συνήθη ...μπλογκική κολακεία:χαίρομαι πολύ τα κείμενά σου]: Προτού φτάσουμε να ζητάμε ευθύνες από τα (εννοείται, λάθος τοποθετημένα) άτομα που "μετέχουν" σ' αυτή τη διαδικασία, ας πιέσουμε ώστε να καλυφθούν τα κενά των διατάξεων και των παραδιατάξεων που επιτρέπουν τη συντήρηση μιας τέτοιας κατάστασης.
[Μπα...Μου ξέφυγε πάλι. Ο ύπνος με πήρε. "Άκου ένα όνειρο, ψυχή μου..."]
Και μετά, βέβαια, όπως είπαν παραπάνω κι οι συνομιλητές, ας τα βάλουμε και με τους θρασείς του κλάδου μας, γιατί ο αέρας αρχίζει και λιγοστεύει, έχουμε βγάλει τα μαντίλια να σκουπίζουμε τον ιδρώτα, έξοδο δε διακρίνουμε από πουθενά κλπκλπ.
Περήφανο, προσωπικής αυτοπροβολής, υστερόγραφο: Έντεκα συναπτά εξαιρετικά χρονάκια εργάστηκα σε νησιά. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους υποψήφιους κεντρομόλους.

kimon said...

Είναι λίγο περίπλοκο το θέμα από νομικής άποψης, όπως και όλα δηλαδή τα νομικά θέματα. Κι αφού ο νόμος επιτρέπει να γίνονται όλα αυτά για λόγους "αναγκών", ποιός τυφλός δεν θέλει να δει το φως του; Ας μη γελιόμαστε αν οι συνθήκες το επέτρεπαν για μας, θα το κάναμε. Όταν ήμουν στο 3ο χρόνο του διορισμού μου, μετατέθηκα στο γυμνάσιο Αταλάντης, και έπεσα σε ένα σύλλογο και μια διευθύντρια που έλεγα, αν είχα μια καραμπίνα θα περνούσα ζωή και κότα στο κορυδαλλό. Όταν δε, ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις και διαπίστωσα ότι για ένα ακόμα χρόνο θα είμαι κοντά τους, αμέσως σκέφτηκα σοβαρά τη παραίτηση από την εκπαίδευση. Εξ άλλου η προηγούμενη δουλειά μου με περίμενε με ανοιχτές αγκάλες. Πριν λοιπόν πάρω τη τελική μου απόφαση, γνώρισα τον φίλο ενός φίλου που είχε φίλο έναν αιρετό στο ΚΥΣΔΕ. Αυτό ήταν! Πήρα απόσπαση για Δ' Κυκλάδων. Το σύστημα δούλεψε τέλεια. Έτσι λοιπόν κάποιος άλλος φουκαράς πήρε τη θέση μου στην Αταλάντη. Αυτό το παράδειγμα εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό που για οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Έτσι λοιπόν, κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις, που και οι 2 είναι σεβαστές και αποδεκτές.
Αν αλλάξει το σύστημα, πάλι θα έχει 2 όψεις διαφορετικού βεληνεκούς κι εκεί θα ψάχνουμε για παράθυρα να δροσιστούμε. ;)

gyristroula2 said...

διονύση, καλέ μου ομότεχνε, που φέρεσαι τόσο καλά στους ποιητές, που άλλοι δολοφονούμε σε ημερησία βάση...(ξέφυγα κι εγώ)...
το ξέρω πως έτσι πρέπει, πρώτα να αλλάξει το πλαίσιο και μετά να ζητήσουμε ευθύνες...αλλά μέχρι να αλλάξει το ρημάδι το πλαίσιο, ας μην δολοφονούν κι αυτοί- μια χαρά άνθρωποι κατά τα άλλα, μερικοί- την αξιοπρέπειά τους και τη νοημοσύνη μας.Είναι που αρνούμαι να χαρίσω τους ανθρώπους στις απρόσωπες δομές...όπως εσύ τους ποιητές στους γραφειοκράτες της εξεταστέας ύλης.
........
Κι εσύ 11 χρόνια στα νησιά κι ούτε είπες να πάρεις μια αποσπασούλα για το δικό μου...:(

gyristroula2 said...

Κίμων, προς θεού!
Είχες καθίσει 2 χρόνια στην οργανική σου, δεν πήρες μετάθεση και έβαλες μέσον- μπορεί και να την έπαιρνες και χωρίς αυτό, αν δεν είχαν χωθεί παντού οι ρουσφετολόγοι- για να πας σε δυσπρόσιτο σχολείο και το συζητάς;
Εδώ μιλάμε για πρωτοδιόριστους, που αποσπώνται στο υπουργείο ή στις διευθύνσεις και παίρνουν τα 11 μόρια του Κορθίου!
Η μέρα και η νύχτα!
Μα σοβαρά έβαλες μέσον για να έρθεις στο Κόρθι;;;;;
Εδώ άλλοι κόπτονται για να φύγουν.
Να σε προτείνω για κανένα βραβείο... ιθαγένειας; Αν και...έχεις ισχυρό ανταγωνιστή...

Θερσίτης said...

Γυριστρούλα, με το μαλακό. Μην εκνευρίζεσαι. Μη χάνεις την ευγένειά σου. Άνθρωποι και αυτοί. Συνάδελφοι και αυτοί. προβλήματα έχουν, ανάγκες. Μην τους θίξουμε τους ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΗΦΗΝΕΣ, γιατί δουλεύουν στην πλάτη μας κι αν πέσουν, θα χάσουμε την ισορροπία μας. Μην μπλέξεις και με τίποτε αναφορές, γιατί θα βρεθείς και μπλεγμένη, όπως μου είπε μια καλή συνάδελφος από το Κόρθι.

gyristroula2 said...

Αναφορές; Τι λες, θερσίτη μου; Και τι να αναφέρω ότι διαφωνώ που καλύπτει ανάγκες της υπηρεσίας ένας συνάδελφος; Να εμποδίσω εγώ η κακούργα την υπηρεσία να καλύψει τις ανάγκες της; Μα είναι νομιμότατος ο άνθρωπος και, άλλωστε, όπως μου έλεγε ο προϊστάμενος, πώς θα βρουν και προσωπικό οι διευθύνσεις και τα γραφεία;
Ξέρεις πολύ καλά κι από πικρή πείρα δική σου, πως δεν τους κουνάει τίποτα αυτούς, έχουν πλήρη κάλυψη,νηομοθετική, διοικητική,συνδικαλιστική. Εγώ, όπως κι εσύ παλιότερα, αναδεικνύω το θέμα, κάνω "φασαρία", μπας και ασχοληθεί κάποιος να άρει τη νομιμότητα των κηφήνων. Και...ναι δεν στο κρύβω, δεν τους βάζω ούτε όλους αυτούς στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν τη λογική "έτσι κάνουν όλοι, έτσι παίζεται το παιχνίδι, εγώ θα κάνω τον ήρωα;", χωρίς να ακούνε από ΚΑΝΕΝΑΝ, από ΠΟΥΘΕΝΑ, πως δεν κάνουν όλοι έτσι, πως δεν είναι σωστό να παίζεις με τόσο ανέντιμους όρους, ακόμη κι αν αυτό προβλέπει ο νόμος. Είναι νέοι άνθρωποι, Αντώνη, παιδιά μας, από πού έμαθαν τον αριβισμό και το βόλεμα άνευ ορίων; Ποιοι έφτιαξαν αυτό το πλαίσιο που αυτοί βρήκαν έτοιμο και το χρησιμοποιούν;
(Προχθές, στο σχολείο, ένας νέος συνάδελφος, από τους άξιους, μου είπε: "εμείς δεν είχαμε δασκάλους" και έχει ακριβώς την ηλικία των πρώτων μου μαθητών...)

Δημήτρης Σπυρόπουλος said...

Διαβασω με προσοχή τα γραφόμενα όλων. Μου αρέσει που διακρίνω αξιοπρέπεια. Κι αν ο χρόνος μου είναι πολύτιμος αφού διακινώ κουπόνια... και αγοράζω υγειονομικό υλικό (αλήθεια αυτά προβλέπονται από το Ν. 1566/85) μπαίνω έστω και στα κλεφτά εδώ και προβληματιζομαι. Να είστε όλοι καλά και καλή δύναμη να έχουμε. Θα επανέλθω δριμύτερος...

gyristroula2 said...

Δημήτρη, ευπρόσδεκτος πάντα στην παρέα, έχεις σίγουρα πολλά να συνεισφέρεις με τόση εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία.
Κουπόνια και απολυμαντικά; Πού να είχες και ΠΔΣ να...διαθέσεις. Ούτε στον εχθρό σου!

Βραχονησίδα said...

Το θέμα της ανάρτησής σου δυστυχώς πάντα επίκαιρο,τό'χουμε κουβεντιάσει και ξέρεις ότι συμφωνώ και επαυξάνω.
Για άλλο σε ήθελα όμως:η ψηφιακή σου φήμη γυριστρούλα μου έιναι ταχύτερη και προηγείται κατά πολύ της φυσικής σου παρουσίας στην πόλη μας. ΑΠΟΔΕΙΞΗ http://evdoxia.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

Xrysostomos said...

Καλησπέρα.

Κι εγώ θα μπω στην ομάδα αυτών που λένε "ε, και;" (πχ. Ndn).

Που δεν μπαίνουν σε διαμάχες με κάθε συνάδελφο-λαμόγιο, όχι επειδή είναι συνάδελφος (αν υπάρχει λόγος, τη συναδελφικότητα μπορώ άνετα να την ξεχάσω - αλληλέγγυοι είμαστε με τους φερέγγυους, όχι με τον οποιονδήποτε), αλλά επειδή είναι λαμόγιο. Και με τα λαμόγια δεν συζητάμε.

Δηλαδή.

Όταν η προτεραιότητα του ενός είναι μια αξιοπρέπεια και του άλλου απλά μια βολική διαμονή, τί νόημα έχει η επικοινωνία μεταξύ τους;
Διαφορετικές αξίες, διαφορετικά κριτήρια...

Καλό είναι να γράφονται τέτοια υπέροχα ποστς σαν το δικό σου, αλλά από κει και πέρα εμένα μου φτάνουν οι αυτόματοι μηχανισμοί. Όπως λέει ο NdN, "ο κλάδος είναι μικρός και όλοι τους ξέρουνε αυτούς"

Στο κάτω κάτω, καλύτερα. Γιατί τα δυσπρόσιτα δεν έχουν μόνο περισσότερα μόρια: έχουν και καλύτερους συναδέλφους (και συνήθως καλύτερες ταβέρνες)

gyristroula2 said...

Καλώς το το φιλιοσάκι μου το ακριβοθώρητο!
Ωραίο μπλογκάκι αυτό που με έχει στους συνδέσμους του, θα το συνδέσω κι εγώ να το διαβάζουμε όλοι.
Αυτή η πόλη πάντα θα έχει μια σύνδεση μαζί μου... ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΕΡΘΩ! (Και στο κάτω κάτω τα φιλιοσάκια πηγαίνουν στις νονές τους, όταν μεγαλώσουν!)

gyristroula2 said...

Χρυσόστομε, καλώς μας ήρθες. Στα δυσπρόσιτα τα λαμόγια δεν ευδοκιμούν, έρχονται και φεύγουν.
Από μια μεριά, τώρα που το σκέπτομαι, ίσως είναι για το καλό μας, ένα είδος...φυσικής επιλογής.
Στα σχολεία των πόλεων, τώρα, όπου καταφθάνουν με κεκτημένα μόρια και θράσος, αργά ή γρήγορα, θα δημιουργήσουν αφορμές για σύγκρουση, αφού έχουν συνηθίσει να τη βγάζουν καθαρή με πλάγια μέσα, οπότε...θες δε θες, θα τους μιλήσεις.

kimon said...

Ναί έβαλα μέσο για να πάω σε δυσπρόσιτο, όχι για βολικά, αλλά για υπερβολικά. Εμείς οι 2 ανεμόμυλε το γνωρίζουμε καλά αυτό, που είμαστε άνθρωποι της περιπέτειας και της αναζήτησης. Στο κάτω κάτω, ο θεός μας έδωσε τα μάτια για να βλέπουμε χρώματα και όχι διαβαθμίσεις του γκρί. Ε, είπα να το εκμεταλευτώ αυτό μιας και οι ξένοι πληρώνουν του κόσμου τα λεφτά για να θαυμάσουν λίγο τα χρώματα των νησιών μας.

gyristroula2 said...

Ωραία, τώρα σε βλέπουμε, Κίμωνα. Στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://blogs.sch.gr/kimon/archives/21
μπορούμε να σε διαβάσουμε κιόλας, αφού ανήκεις σε άλλο μπλογκομάγαζο, που δεν μπορούμε να το δούμε απευθείας από το προφίλ σου ούτε να το σχολιάσουμε (κάνε καμιά μετακόμιση), κι έχει πολύ "χρώμα" εκεί μέσα...

sgouro said...

Είναι μια τόσο παλιά και πικραμένη ιστορία αυτή που "ανοίγεις" γυριστρούλα...στην ουσία όμως φταίμε εμείς οι ίδιοι που ξεπουλιόμαστε , που βολευόμαστε , που λέμε "αφού το σύστημα είναι τέτοιο , θα το εκμεταλλευτώ , για να μην είμαι ο μ.....της υπόθεσης"Το ' χω ακούσει από ανθρώπους νέους που μπήκαν στο δημόσιο και πολύ γρήγορα αφομοιώθηκαν στην άρρωστη λογική του. Ξεχνάνε κάποιοι το ζόρι και την ανασφάλεια του ιδιωτικού τομέα , ίσως δεν την γνώρισαν κιόλας , αν είχαν πάντα μπάρμπα στην Κορώνη και τους έλυνε τα προβλήματα...Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι που τραβάμε κουπί, τους αφήνουμε να καμαρώνουν για την τάχα μου - τάχα μου εξυπνάδα τους;Αλίμονο έτσι θρέφουμε ακόμη περισσότερο την αναισθησία τους κα την αλαζονεία τους. Πότε θα βγούμε ως συλλογικό όργανο να τους κράξουμε;Πότε θα κάνουμε μια απεργία με σημαία τέτοια αιτήματα;Και ο πολύς συναδελφισμός κακό κάνει.Γιατί συνάδελφοι μου είναι και αυτοί που εργάζονται σε φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία και δεν τολμούν να ζητήσουν ούτε τα αυτονόητα.
ας βάλουμε ένα φρένο λοιπόν στους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας....

gyristroula2 said...

σγουρό μου, δίκαιη η αγανάχτηση, ορθή η διαπίστωση ότι δεν πρέπει να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό περί απεργίας με τέτοια αιτήματα ή περί συλλογικού οργάνου που θα καταγγείλει, δείχνει πόσο νέα και αθώα είσαι. Τώρα εκεί στην Αθήνα, πήγαινε σε καμιά συνέλευση και δοκίμασε να μιλήσεις γι' αυτό και θα καταλάβεις ότι εκεί είναι η καρδιά του προβλήματος. ΑΥΤΟ το μαγαζί το κτίσανε αυτοί που ζητάς να το γκρεμίσουνε, οι συνδικαλιστές με το πελατειακό τους σύστημα. Και οι "τσάτσοι" και οι κηφήνες απλώς επωφελούνται.
Τι μπορεί να γίνει; Ανεξάρτητη κίνηση, νέων ανθρώπων, που δεν ανήκουν στο πελατειακό σύστημα και δεν έχουν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του.
Αλλιώς... θα καταργηθεί με την προϊούσα έκπτωση του δημόσιου σχολείου και την αντανακλαστική αντίδραση της κοινωνίας, που όμως θα πάρει σβάρνα και πολλά άλλα κεκτημένα, λιγότερο άδικα και μεροληπτικά.
(Την αγάπη μου, κοριτσάκι...)

sgouro said...

Νομίζω πως το σύστημα έχει αρχίσει εδώ και καιρό να δημιουργεί μια στρατιά "νέων" συναδέλφων , απόλυτα πωρωμένων και τέλεια ανάλγητων (βλ. ωρομίσθιοι από ΠΔΣ κ.α εκτρώματα)που διόλου δεν ιδρώνει το αυτί τους για όσα γίνονται και είναι μανούλες στις πελατειακές σχέσεις...και για να μην τα βάζω μόνο με δαύτους , υπάρχουν και οι "ωχαδελφιστές" όλων των χρωμάτων και όλων των ηλικιών. Πολύ φοβάμαι πως κάποια στιγμή "θα καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά" και θα αρχίσουν όλα από μηδενική βάση. Τέλος πάντων , ας μην γινόμαστε Κασσάνδρες-όσο υπάρχει ευαισθησία και προβληματισμός , το παιχνίδι δεν έχει χαθεί
Και την δική μου ειλικρινή αγάπη...

gyristroula2 said...

Kι εμένα με παρηγορεί και με κάνει να ελπίζω η ύπαρξη τόσων ανθρώπων που γνωρίζω, που την πονάνε αυτή την υπόθεση του δημόσιου σχολειού και την παλεύουν με νύχια και με δόντια, σγουρό μου.
Μόνο να βρεθεί κάποιος/κάτι να τους ενώσει, εύχομαι...

meril said...

Λοιπόον....
Έχω μεγάλη διάθεση να παρακολουθήσω (και)τις επόμενές σου αναρτήσεις
και το λέω γιατί έχω την εντύπωση πως ο θαλασσινός αέρας σε κάνει και πιο μαχητική
(όχι;)

Y.Γ. Τόσοι άνθρωποι με την ίδια αγωνία ....

kimon said...

Αχ τι πάθαμε εμείς οι τίμιοι! Εμείς που ποτέ δεν σκεφτήκαμε τη λούφα, εμείς που στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία σαν λάβαρο, που αγωνιζόμαστε, που δεν νυστάζουμε, που δεν περιμένουμε να χτυπήσει κουδούνι, που δεν θέλουμε να έρθει το καλοκαίρι! Κι από την άλλη μεριά, οι αλήτες που υπονομεύουν ότι πιο όμορφο προσφέρει το κράτος, την παιδεία, την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Τι όνειρο κι αυτό! Που είσαι Νταλί να δεις την Ελλάδα σαν συνέχεια των έργων σου.

sgouro said...

Κιμωνάκο δεν είμαστε όλοι άγιοι αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό-δεν εξισωνόμαστε με τα λαμόγια επειδή μπορεί και εμείς να 'εχουμε κάποιες αδυναμίες-τέλειοι δεν υπάρχουν και σε κανένα επάγγελμα

kimon said...

Ορμώμενος από το προηγούμενο που έγραψες ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, συνέθεσα αυτή την ατάκα. Δεν το έγραψα χαριτολογώντας, απεναντίας, αγωνιώ για αυτό που «γίνομαι» καθημερινά, λειτουργώντας στο δημόσιο. Βλέπεις, το να είσαι εκπαιδευτικός είναι μεγάλο πράμα. Το να είσαι όμως εκπαιδευτικός και δημόσιος υπάλληλος μαζί, εκεί ξεκινά ο σουρεαλισμός.
Να σου θυμίσω τις μίνι ΕΔΕ που ζήσαμε σαν ανέκδοτο. Τέτοια συμβάντα αμαυρώνουν το κλάδο, αποπροσανατολίζουν τους εκπαιδευτικούς στόχους και θέτουν εκτός λειτουργίας τη διάθεση για παραπέρα. Πολλά τέτοια μαζί, μας απομονώνουν τελείως από το λειτούργημά μας.
Όντως η παιδεία πρέπει να ανασυνταχθεί, όχι μέσα από συνδικαλιστικές ατραπούς, αλλά επικεντρωμένη στην ουσία γενικότερα της παιδαγωγίας.
Το κυνηγητό για μια θέση στο δημόσιο πρέπει να εκλείψει. Τα παιδιά δεν θέλουν δημόσιους υπαλλήλους, θέλουν δασκάλους. Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι εξαπατώνται από το εκπαιδευτικό σύστημα και χάνουν την ιδιότητά τους. Έτσι γινόμαστε κι εμείς. Κι όσες φορές αλλάξαμε ρότα προς το σωστό, κάποιος καπετάνιος μας έστριψε προς το έτερο σωστό. Κι αν αντιδράσαμε γι αυτό, θέτοντας το λειτούργημά μας πάνω απ’ όλα, τα ακούσαμε για τα καλά.
Κάποτε ήμουν επαναστάτης, νόμιζα ότι μπορούσα ν’ αλλάξω τον κόσμο. Τώρα έγινα θεατής αυτών που νομίζουν ότι θ’ αλλάξουν τον κόσμο. Ντρέπομαι, αλλά αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα στο μυαλό ενός σχεδόν 50άρη. Και δυστυχώς, το να ντρέπεσαι, είναι η μεγαλύτερη ήττα της ζωής. Άμα τη ζωγραφίζεις, σου φεύγει!

gyristroula2 said...

Βρε σεις, τι κάνετε εδώ; Τόσο ωραία πράματα λέτε και χαμπάρι εγώ; Κιμωνάκι, για μια ακόμα φορά είπες με πολύ σουρεαλισμό, όλη την αλήθεια. Διολισθαίνουμε όλοι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο σε μια δημοσιοϋπαλληλοποίηση, αν δεν αντισταθούμε: με γέλιο, ελευθερία, δουλειά, πειράγματα, δουλειά, δημιουργικότητα, χαβαλέ, δουλειά, αντίσταση, έρωτα,ζωγραφική, δουλειά...δουλειά... αυτή είναι η συνταγή, φιλαράκι

sgouro said...

Και κάθε μέρα στην Αθήνα την διαπιστώνω ακόμη περισσότερο αυτήν την δημοσιουπαλληλοποίηση για την οποία μιλάς Κίμωνα-και δεν θέλω να γίνω σαν τους άλλους , θέλω κάτι να συντηρεί μέσα μου την φλόγα , για να μπορώ να είμαι αληθινή-για τα παιδιά και για μένα. Μας θέλουν ανθρωπάκια...
Ναι Τασία , όραμα , δουλειά ,δημιουργία αλλά όταν νιώθεις μόνος , όταν βλέπεις τους πολλούς να πηγαίνουν αντίθετα...πόσες αλήθεια αντιστάσεις να προτάξει κανείς-πως να λειτουργήσει η ρημάδα η ανατροφοδότηση σε ένα περιβάλλον στείρο και μουντό;

gyristroula2 said...

Σγουρό, μη βιάζεσαι. Κοίτα προσεκτικότερα γύρω σου, κάποιος εκεί μέσα στο γραφείο θα συντηρεί αυτή τη φλογίτσα που λες, απλώς μη του βάλεις ταμπέλα που την κρύβει. Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που δεν βρεις κανέναν, κοίτα μέσα στην τάξη τα μάτια των παιδιών. Δεν αξίζει, έστω και για ένα από αυτά- που θα είναι πολύ περισσότερα- να μην παραιτηθείς;

Anwtatos said...

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις για τους νεοδιόριστους, αλλά πάντα υπάρχει και ο αντίλογος.."καλοκάγαθοι","καλόβολοι" νησιώτες που σου δίνουν απλόχερα την καλημέρα τους και μετά σου χρεώνουν 400 ευρώ μια τρύπα. Καχυποψία, συνήθως εχθρική διάθεση προς τους ξένους. Υπηρέτησα ως νεοδιόριστος στην άγονη γραμμή. Όλα ωραία και καλά. Όταν στο β΄τρίμηνο έριξα κάποιες βαθμολογίες, βρήκα το παράθυρο του σπιτιού μου σπασμένο από πέτρες. Επίσης,κάποιοι άλλοι συνάδελφοι βρήκαν γρατζουνισμένα τα αυτοκίνητά τους. Όλως τυχαίως, ήταν ξένοι. Ας μην είμαστε λοιπόν μονόπλευροι,κι ας μην αγιοποιούμε τους "αγνούς" νησιώτες μας.

kimon said...
This comment has been removed by the author.
kimon said...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Promag, Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου ακολουθούν δικούς τους νόμους για την επιβίωσή τους. Λίγο πολύ, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα και θεωρώ ήρωες αυτούς που καταφέρνουν μετά βασάνων να φέρνουν σε πέρας το λειτούργημά τους. Όμως η σπουδαιότερη αιτία όλων αυτών, δεν είναι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, αλλά οι σύλλογοι των διδασκόντων και τα γραφεία που κάνουν τα στραβά μάτια. Έχω δει συλλόγους, πραγματικοί υπηρέτες του κοινωνικού συνόλου, να τρέμουν μπροστά σε τέτοια φαινόμενα όπως ανάφερες, και να μην κάνουν απολύτως τίποτα, προκειμένου να διασφαλίσουν την ηρεμία και τη τάξη. Έτσι παρατηρούνται φαινόμενα, μαθητές να παίρνουν τη σκυτάλη (με τη συμπαράσταση των γονέων), και να θέτουν δικούς τους κανόνες μέσα στη σχολική κοινότητα. Έτσι πολλοί νεοδιόριστοι, με κέφι και μεράκι στα νέα τους καθήκοντα, βρίσκονται απέναντι σε ένα καθεστώς, αντιεκπαιδευτικό και αντιπαιδαγωγικό, και το σπουδαιότερο, αν τολμήσουν και εκφράσουν άποψη, βρίσκουν μπροστά τους ένα τείχος ισχυρά θεμελιωμένο από ανικανότητα πολλών ετών.
Έτσι υπάρχουν 2 επιλογές. Ή να φύγεις με απόσπαση χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο, ή να κάνεις αναφορά στη διεύθυνση για τα χάλια του σχολείου. Το δεύτερο θα σου στοιχίσει κάτι παραπάνω στις ψυχοθεραπείες, ενώ το πρώτο είναι πιο υγειές και νόμιμο. Ακριβώς παρόμοια πέρασα κι εγώ, αν διάβασες παραπάνω, επειδή ήμουν αξιοκρατικός, συνεπής και ευαισθητοποιημένος.
Όλα λοιπόν είναι θέμα συλλόγου, κι εμείς η μπίλια της ρουλέτας που θα τύχει να κάτσουμε οπουδήποτε.

Anwtatos said...

Η βασική μου διαφωνία με όλα τα παραπάνω,φίλε,είναι η αντίληψη περί "σταυροφόρων" καθηγητών που αγωνίζονται σε ένα αντίξοο περιβάλλον με γνώμονα μόνο το συμφέρον των μαθητών.Η γνώμη μου είναι ότι ούτε τα παιδιά είναι τόσο αθώα όσο τα παρουσιάζουμε, ούτε οι ντόπιοι, αλλά ούτε και οι συνάδελφοι.Υπηρέτησα κι εγώ 3 χρόνια στα Δωδεκάνησα (τα δυο με εθελοντική απόσπαση).Κάποια στιγμή ονειρεύομαι κι εγώ να ξαναπάω και να μείνω μόνιμα στη Ρόδο,αντί της τσιμεντούπολης Θεσ/νίκης. Αλλά αντί να κατηγορούμε μονίμως τους συναδέλφους, ας δούμε και την άλλη πλευρά λίγο.

gyristroula2 said...

Τώρα σας πήρα είδηση εσάς τους δυο! Λοιπόν,συνάδελφε promang, καλώς μας ήρθες!
Έχω κάνει κι εγώ 3 χρόνια σε δυσπρόσιτο στα Δωδεκάνησα ως "ξένη" και μόνο άγαλμα που δεν μου έστησαν, γιατί δεν έφυγα από την πρώτη στιγμή και γιατί έκανα απλώς τη δουλειά μου.
Σίγουρα αυτά τα φαινόμενα που αναφέρεις κι εσύ κι ο Κίμων έχουν συμβεί και θα συμβαίνουν σε μικρά μέρη, ιδίως αν δεν γνωρίζεις τη νοοτροπία και δεν ξέρεις να κρατάς απόσταση από τους εκτός σχολείου. Η πολλή συνάφεια με μαθητές και γονείς, σε μπαράκια, κλαμπάκια, ιδιαίτερα, και τέτοια, βλάπτει, γιατί σε θεωρούν του χεριού τους και δεν σε σέβονται ως δάσκαλο, ιδίως αν είσαι πολύ νέος.
Από την άλλη, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν πήγαμε εκεί με το ζόρι, ούτε μας οφείλουν σπίτια, ούτε κόκκινα χαλιά. Πήγαμε με τη θέλησή μας να δουλέψουμε, για να μπορέσουμε να διοριστούμε ή να πετύχουμε καλύτερη μετάθεση. Αυτοί οι άνθρωποι εκεί, καλοί κακοί, δικαιούνται καθηγητές, αν δεν μας αρέσει, ας μην ζητάμε διορισμό σε τέτοια μέρη. Υπάρχουν τόσοι άνεργοι στον κλάδο άλλωστε...

gyristroula2 said...

Κίμων, εσύ τι μιλάς, αφού είσαι ντόπιος και γηγενής, για να μην πω...ιθαγενής!

kimon said...

Δεν μιλάω για την Άνδρο γυριστρούλα, ξέρεις πολύ καλά ότι ο σύλλογός μας είναι πολύ καλός, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και γι αυτό τέτοιου είδους περιστατικά, αντιμετωπίζονται με συλλογικότητα και διαφάνεια. Είναι σημαντικό να υπάρχει κοινό μέτωπο ώστε να μη μένουν περιθώρια σε κανέναν να αμαυρώσει το λειτούργημά μας. Επιμένω ότι ο τόπος δεν φταίει, εμείς καθορίζουμε τις συμπεριφορές. Εξ άλλου μια θεωρία λέει, δεν υπάρχουν κακοί μαθητές, αλλά κακοί καθηγητές.

sgouro said...

Και στο Κορωπί που υπηρετώ γίνονται διάφορα αρνητικά-δεν δαιμονοποιούνται οι περιοχές από κάτι τέτοια...όσο για τα βύσματα που παίρνανε τα μόρια από το σπίτι τους...ε μην μου πείτε ότι τους τρομοκράτησαν οι τραμπούκοι οι νησιώτες!!!και πήραν των ομματιών τους και έφυγαν.
Ας είναι , εγώ τους χαρίζω και τα μόρια και την βολή του γραφείου , γιατί τα χρόνια που υπηρέτησα στις Κυκλάδες ήταν τα πιο δημιουργικά της εκπαιδευτικής μου πορείας-αυτοί έχασαν...εμείς κερδίσαμε σε εμπειρίες , εικόνες , συναισθήματα
Και κάτι ακόμη-ο καθένας κάνει τις επιλογές του κατά συνείδηση...

Anwtatos said...

Αγαπητοί μου,θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ριζικά και παντελώς μαζί σας. Η άποψη ότι εμείς πήγαμε εθελοντικά σε εκείνα τα μέρη και άρα δε δικαιούμαστε ούτε σπίτια, ούτε κόκκινα χαλιά, είναι τουλάχιστον προσβλητική προς την καθηγητική κοινότητα. Είναι,με άλλα λόγια, η άποψη που εμβρόντητοι ακούσαμε στη "Μύκονο της Δωδεκανήσου" από μια καλοκάγαθη νησιώτισσα: "Μην ανησυχείτε..εμείς γνωρίζουμε ακριβώς πόσα παίρνετε και φροντίζουμε να σας φέρουμε στα ίσα σας"...Αφού λοιπόν, εγώ, ο ταπεινός ασεπίτης, βρέθηκα στην άγονη γραμμή (αφού οι παλιοί, καλοί συνάδελφοι αναπληρωτές είχαν δηλώσει μόνο ηπειρωτική Ελλάδα) οφείλω να υπομένω κάθε χυδαία,προσβλητική και εν μέρει κομπλεξική συμπεριφορά του κάθε ντόπιου και να λέω κι ευχαριστώ..προκαλώ όλους εσάς που βρέθηκαν 2-3 χρόνια(και όχι παραπάνω) σε άγονες γραμμές να δηλώσουν αν έκαναν παρέες μόνο με συναδέλφους ή και με ντόπιους..Αλλά, κύριοι, αν αγιοποιούμε καταστάσεις και από την άλλη δαιμονοποιούμε τον κλάδο,υποσκάπτουμε εμείς οι ίδιοι τη θέση μας..και λίαν συντόμως με τέτοια νοοτροπία η ΟΛΜΕ θα μετονομαστεί σε ομοσπονδία Σταυροφόρων Μέσης Εκπαίδευσης.

kimon said...

Καλά η ΟΛΜΕ είναι καμμένο χαρτί εδώ και χρόνια. Άτοπη η αναφορά σου. Όσο για το άλλο νομίζω ότι πρόκειται για προσωπικό μεμονομένο περιστατικό που για τον καθένα έχει διαφορετική δυναμική. Μπορώ να σου αναφέρω πάρα πολλά παρόμοια περιστατικά, αλλά δεν είναι εκεί η ουσία. Και φυσικά όλοι κάναμε περισσότερο παρέες με καθηγητές και μάλιστα με νεδοδιόριστους γιατί σε ένα ξένο τόπο δένεσαι με αυτούς που είσαι στην ίδια κατάσταση. Λογικό είναι. Όμως θα επιμείνω και πάλι στη συλλογικότητα των διδασκόντων που εκεί εντοπίζεται το επικοινωνιακό χάσμα, ακόμα και όταν αφορά τους ντόπιους.

Anwtatos said...

Στερεοτύπων εγκώμιο μέρος 1:

α.Οι νεοδιόριστοι συνήθως διορίζονται με πολιτικό μέσο.Ή συνδικαλιστικό. Άλλωστε οι συνδικαλιστές έχουν τρομερή δύναμη στα χέρια τους. Ενίοτε γίνονται και υπουργοί.
β.Θα ριχθούν στη μάχη της παιδείας.Γιατί χαρακτηρίζεται ως "μάχη";Μα γιατί είναι ανεπαρκείς οι καθηγητές, φυσικά..
γ. Οι νεοδιόριστοι κατά κόρον πηγαίνουν απευθείας στα σπίτια τους με μέσον.Οι παλιοί πάλι,όχι.Άλλωστε, αν είχαν μέσο, θα βρίσκονταν στα νησιά;
δ.Οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν χρόνια σε παραμεθόριες περιοχές είναι παλαίμαχοι και ταλαίπωροι..γιατί; μάλλον γιατί φταίνε οι καθηγητές..
ε.Οι αποσπασμένοι είανι τεμπέληδες.Καλύτερα να τους έστελναν το μισθό στο σπίτι.Σε αντίθεση με τους συναδέλφους που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα. Αυτοί, για να βρίσκονται εκεί, θα δίνουν και την ψυχή τους.
στ.Ο δήμαρχος, οι ντόπιοι τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Χρειάζονται εκπαιδευτικούς.Από την άλλη, δε γνωρίζω αν έχουν και υποχρεώσεις..
Συνεχίζεται...

kimon said...

Φίλε μου, αρνούμαι να σε παρακολουθήσω πλέον. Αντί να μπαίνεις στο κλίμα, βγαίνεις στο διάστημα, σαν να μην έχεις διαβάσει όσα γράφουμε.

Anwtatos said...

Βολικό αυτό, αγαπητέ.Και η διαφωνία όμως είναι θεμιτή.

gyristroula2 said...

Κρίμα που αυτός ο διάλογος συνεχίζεται σε ανενεργή ανάρτηση, θα άξιζε να τον παρακολουθήσουν κι άλλοι.
Ναι, promang, επιμένω στην...αντισυναδελφική θέση ότι δεν μας οφείλουν οι ντόπιοι καμμιά ιδιαίτερη μεταχείριση. Αν, πχ, ημασταν τραπεζικοί, γιατροί, νοσοκόμοι και είχαμε διοριστεί εκεί, θα περιμέναμε να μας αντιμετωπίσουν σαν να τους κάνουμε χάρη που πήγαμε να στελεχώσουμε δημόσιες υπηρεσίες;
Αυτή η νοοτροπία είναι που θέλει "σταυροφόρους" ή "εθελοντές" ή "ευεργέτες" τους καθηγητές, λες και κάνουν μια δουλειά που κανείς δεν θέλει, που είναι στα αζήτητα, αλλά αυτοί οι καλοί άνθρωποι είπανε να συνδράμουν τους φτωχούς ιθαγενείς.
Στη Σύμη 3 χρόνια, απηύδησα με αυτή τη νοοτροπία των συναδέλφων μου, με αυτή την αίσθηση μεγαλείου και προσφοράς στην κοινωνία, μόνο και μόνο γιατί ήταν εκεί κι όχι στα σπίτια τους. Κι ας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φύγουν, αν και δυσπρόσιτοι, από τον πρώτο χρόνο.
Σε αντίθεση με αυτούς, έχω συναντήσει και συναντώ στον τόπο μου ανθρώπους τελείως διαφορετικής νοοτροπίας. Σαν το σγουρό, ολόιδιους. Που χαίρονται να βρίσκονται εδώ, να δουλεύουν, να δημιουργούν, να γίνονται πιο ντόπιοι από τους ντόπιους κι ας μένουν για ένα χρόνο.
Μ' αυτούς θέλω να κάνω παρέα, με τους άλλους όχι, είτε είναι ντόπιοι είτε... αλλοδαποί.

gyristroula2 said...

Κίμωνα, γίνε καλά, σε χρειάζομαι, έχουμε λέσχη να στήσουμε, δεν έχουμε καιρό για γρίππες. Φιλιά.

kimon said...

γυριστρούλα ειναι πάνω απ' τις δυνάμεις μου. Το μόνο που δεν σκέφτομαι είναι αυτο. Κάτσε να δούμε πως θα πάει. Εκεί που λέω, πέρασε, ξανάρχεται. Αν δεις και συμπεριφέρομαι σαν γουρούνι, κάλεσε ασθενοφόρο.

kimon said...

Promang, δεν διαφωνώ μαζί σου, απλά εσύ μου λες το πόνο σου, κι εγώ σου λέω τι φταίει με 10 διαφορετικούς τρόπους. Δεν παρακολουθείς τη συζήτηση. Οπότε κάνω αυτό που με βολεύει, οπως σωστά ανάφερες.

Anwtatos said...

Άγνωστε φίλε Kimon, δε σου λέω τον πόνο μου.Απλώς επιμένω στο ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις μεταξύ μαύρου-άσπρου. Δεν μπορεί να φταινε για όλα οι σύλλογοι των καθηγητών, όσο διαβρωμένοι και να είναι από τη ρουτίνα και τα μικροσυμφέροντα. Ειδικά επιμένω στις περιπτώσεις της άγονης γραμμής, γιατί τις θεωρώ ένα σοκ για τον κάθε νεοδιόριστο.Άλλοι κλαίνε,άλλοι δεν προσαρμόζονται και κλείνονται στα σπίτια τους,άλλοι περνάνε μια χαρά. Στη Σύμη κι εγώ, ως νεοδιόριστος δεν καταδέχτηκα να παρακαλέσω για το ωράριο και βρέθηκα να'μαι ο μόνος καθηγητής του σχολείου με 7 κενά.Αλλά εκείνη τη χρονιά τη θεωρώ ίσως την καλύτερη της ζωής μου.
Αγαπητή gyristroula, θα προτιμούσα να μετονομασθεί η κάθε ΟΛΜΕ σε Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μ.Εκπαίδευσης. Η έννοια του λειτουργού, σταυροφόρου κλπ. θα έπρεπε να καταχωνιασθεί σε ένα συρτάρι. Και όπως αρκετοί, όπως ανέφερες, είναι "ψηλομύτες",έτσι και άλλοι τόσοι τείνουν να παραβλέπουν τα προσκόμματα που οι τοπικές κοινωνίες οι ίδιες τους θέτουν,ταγμένοι σε ένα υψηλό ιδανικό..για 1000 ευρώ το μήνα.

kimon said...

Λοιπόν, σε παρακολουθώ φίλε σε κάθε λέξη σου. Όταν αναφέρω σύλλογο διδασκόντων, εννοώ τον διευθυντή και τις αποφάσεις που παίρνονται εντός του συλλόγου. Όταν λοιπόν προκύψει ένα θέμα με μαθητή και καθηγητή, συνήθως, όλοι κάνουν πίσω και τον αφήνουν στο έλεος της μοίρας του, με όλα όσα ακολουθούν, φοβούμενοι μη πάθουν τα ίδια. (σπάσιμο τζαμιών κλπ.) Αυτό είναι και το καλό παράδειγμα που ακολουθούν και οι επόμενοι, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχουν τους καθηγητές του χεριού τους. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης το έχουν οι γονείς που στην ουσία αυτοί εκκολάπτουν τέτοια φαινόμενα. Όταν όμως, γνωρίζουν όλοι, τους εσωτερικούς κανονισμούς του σχολείου που έχουν ψηφιστεί από τον εκάστοτε σύλλογο διδασκόντων, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί, όταν ένας μαθητής ή γονέας τα βάλει με ένα καθηγητή, είναι σαν να τα βάζει με όλο το σχολείο. Έτσι αποτρέπονται τέτοια περιστατικά, όλοι γνωρίζουν και σέβονται τον εκπαιδευτικό, και το έργο του.
Σε άλλο post, έγραψα ότι κάθε μεμονωμένο περιστατικό, έχει διαφορετική δυναμική για τον καθένα μας. Προσωπικά θα σου πω το εξής: Αν αυτά που πέρασα στο νησί που βρίσκομαι εδώ και 10 χρόνια, τα αντιμετώπιζα με κοινωνική ευαισθησία, τότε θα έπρεπε να είχα φύγει από χρόνια και να μη ξαναπάταγα, ούτε σαν τουρίστας. Όμως στο νησί αυτό, βρίσκω κάποιες άλλες αξίες, πιο ισχυρές, που αφοπλίζουν κάθε κοινωνική αντιπαράθεση. Αυτές είναι το σχολείο μου και η θάλασσα. Όπως βλέπεις, άλλος κλαίει, άλλος γελάει κι άλλος αδιαφορεί. Σ αυτό το θέμα κανείς δεν μπορεί να έχει αντικειμενική άποψη.
Όσο για τα λαμόγια με τις αποσπάσεις και τα μόρια, η άποψή μου είναι, αφού μπορούν γιατί να μη το κάνουν. Ο νόμος τα λέει ξεκάθαρα. Κι αν ο νόμος είναι σκάρτος, δεν φταίει ο εκπαιδευτικός που κάνει νόμιμα τη χρήση του. Ας καταργηθεί λοιπόν, να είναι όλοι οκ.
Αν ο νόμος μου επέτρεπε να ληστεύω τράπεζες, θα ήμουν κλέφτης;
Η ΟΛΜΕ, είναι μια παλιά ανάμνηση. Κανείς δεν δίνει σημασία, κανείς δεν ασχολείται. Υπάρχει για να βγάζει βουλευτές όπως είπες. Δεν έχω να εκφράσω τίποτα επ’ αυτού, και δεν είμαι μέλος από τότε που αποστασιοποιήθηκε στο θέμα με τα 176 ευρώ.

gyristroula2 said...

Αχ, τι θα κάνω με σας τους δυο; Μια τέτοια συζήτηση εν κρυπτώ; Πάει η τηλεθέαση μου τη ρημάξατε!
Promang, η ιδιότητα του λειτουργού δεν είναι de facto δεν την δικαιούται ο καθένας, έτσι επειδή υπηρετεί σε δυσπρόσιτο σχολείο ή σε οποιοδήποτε. Και προπαντός δεν τη δικαιούνται αυτοί που από την πρώτη μέρα ψάχνουν τρόπους να φύγουν κι αν δεν τα καταφέρουν, μολύνουν με την αρνητική τους στάση κάθε καλό που πάει να γίνει. Τα παιδιά τους φαίνονται ανάγωγα, οι ντόπιοι κλέφτες και αμόρφωτοι, ο τόπος χάλια. Και κοίτα να δεις μια σύμπτωση, γι' αυτούς έτσι ακριβώς συμβαίνει, αυτοεκπληρώνονται.
Λες και στις πόλεις τους δεν έχει ανάγωγα παιδιά, ακριβά σπίτια, αμόρφωτους γονείς, λες και στο νησί περιμένουν να βρουν τη γη της επαγγελίας. Δεν θα σκεφτούν όμως ποτέ ότι αυτοί οι ντόπιοι έχουν απηυδήσει με αυτή ακριβώς τη νοοτροπία των δασκάλων, γι' αυτό και δεν εμπιστεύονται κανέναν, αν δεν αποδείξει έμπρακτα ότι δεν είναι έτσι.( Εμάς δεν μας πίστευε κανένας ότι θα μείνουμε για 3 χρόνια στην αρχή.)
Εσύ λοιπόν έκανες στη Σύμη 3 χρόνια; Επομένως, δεν είσαι αυτό το είδος που καταγγέλλω σ' αυτή την ανάρτηση, απλώς, κάνεις το δικηγόρο του διαβόλου. Θεμιτόν και αναγκαίον, συνάδελφε. Κι ο διάβολος θέλει το δικηγόρο του.
Η δική μου η τοποθέτηση απορρέει από μια βαθύτατη πεποίθηση: τα σχολεία δεν έγιναν για να διοριζόμαστε, να βρίσκουμε δουλειά, να εξυπηρετούμαστε. Έγιναν για να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά κι αν δεν μπορούμε με αυτές τις συνθήκες να πάμε να τα διδάξουμε, νέοι είμαστε, αρτιμελείς, μορφωμένοι, ας κάνουμε κάτι άλλο να παίρνουμε και περισσότερα από χίλια ευρώ.
Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς πως δεν θα επιδιώξουμε καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.
Απλώς, δεν θα γίνει αυτό με το βόλεμα και το ρουσφέτι...

gyristroula2 said...

Κίμωνα, ανησυχώ για σένα, πρόσεχε!
Μη μου πεθάνεις τώρα σε χρειάζομαι!

Anwtatos said...

gyristroula,συμφωνώ απολύτως με όσα λες,σχετικά με τη δυσπιστία των ντόπιων απέναντι στους ξενόφερτους.Δε γίνεται να εμπιστευτείς κάποιους, όταν ξέρεις πως θα φύγουν σε 1-2 χρόνια.Κατά τη γνώμη μου,αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά στη Δωδεκάνησο έχουν τόσα κενά.Συμφωνώ επίσης απολύτως με τη στάση ζωής σου(αποκέντρωση),όπως αυτή διαφαίνεται από τα γραπτά σου.Δεν το θεωρώ αναχωρητισμό,αλλά αναζήτηση ενός υψηλότερου επίπεδου ζωής.Και τώρα τα ωραία:είμαι κάτι περισσότερο από δικηγόρος του διαβόλου..κάτι σαν συμβολαιογράφος του. Με άλλα λόγια,είμαι τώρα αποσπασμένος σε Διεύθυνση..αλλά επειδή ξέρω ελάχιστα πράγματα από blogs, περιμένω να μου πεις πού ακριβώς να "ποστάρω",για να υπάρξει η ανάλογη διαφωνία/σύγκρουση/κόντρα κλπ, η οποία θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον..έχω σκεφτεί και τίτλο.."Υπεράσπιση των Αποσπασμένων".

kimon said...

χαχαχα, πλάκα θα έχει! Φτιάξε το δικό σου blog και κάλεσέ μας στο πάρτι να τα κάνουμε άνω κάτω. Ένα ένα μας τα λές παιδαγωγέ του γραφείου.

Anwtatos said...

Kimon, έχω και υπότιτλο"Ο φθόνος των υπηρετούντων σε σχολεία έναντι των αποσπασμένων για τις ανάγκες της Υπηρεσίας". Βλέπω,άρχισες να εκτοξεύεις τα βέλη σου με τη μία..

kimon said...

Δεν βλέπω πουθενά το ιστολόγιό σου, δεν ειναι δημοσιοποιημένο. Όσο για τον υπότιτλό σου, δεν με αφορά. Για μένα βάλε υπότιτλο,"Τα βάσανα του ανέραστου καθηγητή στην άγονη γραμμή". Αν θες τη συμβουλή μου, αφαίρεσε το "ανάγκες της υπηρεσίας" γιατί θα φάμε γιαούρτι.

gyristroula2 said...

Nα δεις που αυτοί οι δύο γνωρίζονται και με δουλεύουν σε συνεργασία!
Κίμων αν είναι κι αυτή μια από τις φάρσες σου...
Λοιπόν, promang, μάλλον θα εκπαραθυρωθείς από τη διεύθυνση, όπως διάβασα πριν από λίγο, αν δεν είσαι μεγάλος και γονέας, οπότε έλα κατά δω και δεν θα το μετανιώσεις. Μέχρι σινέ κλαμπ θα σου έχουμε έτοιμο. Ε Κιμωνάκι...;;;

kimon said...

Όχι, δεν τον ξέρω το κύριο, απλά είπα να ξεσκονίσω τη βαλίστρα μου, μιας και αναφέρθηκε για βέλη. Τέλος πάντων, εδώ δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε,έτσι κι αλλιώς εκπέμπουμε σε διαφορετικά μήκη κύματος, οπότε τζάμπα το γράψιμο τόσο καιρό.

sgouro said...

Κι έλεγα κι εγώ..άντε βρε άτιμο,promang,σε γραφειάκι ε;κι από που παίρνουμε τα μοριάκια ,αν δεν γίνομαι αδιάκριτη;χι,χι,χι...σα να μου φαίνεται έχει δίκιο ο γέροντας:αφού ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα , γιατί να μην τον εκμεταλλευτείς;
Ας είναι , εγώ σε γραφείο ούτε τις αμαρτίες μου δεν στέλνω...έφαγα πέρσι με την ΠΔΣ στη μάπα την γραφειοκρατία κι από τότε βγάζω σπυράκια με τα πρωτόκολλα...
Καλά κουράγια promang..
Γυριστρούλα , τι κάνεις εσύ στο Κόρθι;Κάνε καμιά ζεστή σουπίτσα στον γέροντα να στανιάρει...

Anwtatos said...

Η τρομακτική κούραση από το Γραφείο δε με άφησε να γράψω όσα ήθελα..θα επανέλθω όμως και θα είμαι οδοστρωτήρας..

kimon said...

σγουρο, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και θα βαρεθούμε πάλι να καθόμαστε 15 μέρες. Που λες να πάμε διακοπές;

Anwtatos said...

Αυτό, αγαπητοί μου,είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Θα πρέπει να το διεκδικήσουμε κι εμείς.

sgouro said...

Αχ ναι βρε Κιμωνάκο , διακοπούλες κι όπου να ναι...15 λαχταριστές , υπέροχες και τραγανιστές (ούτε πατατάκια να ηταν !!!)ημέρες διακοπών. Λες να οργανώσουμε πάλι διαγωνισμό τραγουδιού;Λέω να βάλουμε και τον χορό ως προαπαιτούμενο προσόν. Έτσι που μας χορεύουν τα πιτσιρίκια στις τάξεις...έχουμε μάθει και φιγούρες!

kimon said...

Ναι να το διεκδικήσετε, έτσι κι αλλιώς θα το έχετε, αφού θα γυρίσετε πίσω στις μονάδες σας. Είναι θέμα χρόνου.
ναι σγουρό, με 15 μέρες άδεια μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Anwtatos said...

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ
(as promised)
ή:Τα βάσανα ενός ανέραστου καθηγητή στην άγονη γραμμή
(as requested)


Αποσπάστηκα σε Διεύθυνση, γιατί:

α. το ήθελα, όπως και χιλιάδες άλλοι.Παρακάλεσα;Όχι ιδιαίτερα.Νομίζω ότι σε χειρότερη θέση από εμένα είναι όσοι τσάκισαν τη μέση τους και δεν πέτυχαν τίποτε.Και είναι πολλοί αυτοί.
β. μπόρεσα.Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Αν μπορούσατε, θα το κάνατε κι εσείς; Εναλλακτικά διατυπωμένο, ποιος δε θα το έκανε, αν μπορούσε;Σαφέστερα διατυπωμένο:ποιος δε θα το έκανε,αν ήταν να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να πηγαίνει στην υπηρεσία σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι του;Όλοι αυτοί που καταφέρονται εναντίον των αποσπασμένων έχουν αγνά κίνητρα;Είναι ιδεαλιστές της εκπαίδευσης;
γ.εκπλήρωνα κάποια κριτήρια.Πχ έχω βρέφος 3 μηνών. Κι εδώ άλλα ερωτήματα: εγώ που έχω παιδί, δικαιούμαι την απόσπαση έναντι όσων αποσπάσθηκαν χωρίς να διαθέτουν κανένα ουσιαστικό λόγο; Όσοι έχουν 3 παιδιά πρέπει να αποσπώνται, αλλά όχι οι άτεκνοι;Υπάρχει ηλικιακό όριο στην απόσπαση;
δ. ένιωθα ΑΔΙΚΙΑ.Σε όλα τα σχολεία που πήγα ήμουν νέος.Φρέσκος.Περίμεναν λοιπόν οι παλιοί συνάδελφοι στη γωνία και με το που έσκαγα μύτη μου πάσαραν το χαρτάκι με τα τμήματα και τα μαθήματα που θα δίδασκα.Γιατί; Γιατί ο ένας "το είχε παράδοση να ασχολείται με συγκεκριμένα μαθήματα".Γιατί ο άλλος προτιμούσε να κάνει 15 ώρες σε ένα τμήμα την εβδομάδα!Γιατί ο παράλλος ήθελε τα καλά τμήματα για καλλιέργεια σχέσεων που θα κατέληγαν σε ιδιαίτερα μαθήματα.Το σύστημα των αποσπάσεων κατακρίνεται από όλους.Το σύστημα των σχέσεων παλιού- νέου στα σχολεία που αντανακλάται στην κατανομή των μαθημάτων γιατί δεν κατακρίνεται;
ε.δεν μπορώ την τάξη.Τουλάχιστον, όπως έχουν διαμορφωθεί.Για ένα άτομο που θεωρεί ότι το σχολείο οφείλει να είναι και δικαστήριο, για να μην προετοιμάζει άτομα που δεν έχουν στο νου την έννοια της τιμωρίας, η ατμόσφαιρα ελευθεριότητας που επικρατεί γίνεται αποπνικτική.Για ένα άτομο που θεωρεί ότι η προσθήκη μεταναστών σε γενικές γραμμές υποβάθμισε δραματικά την ποιότητα του Δημόσιου Σχολείου,μερικά πράγματα δεν είναι αποδεκτά.
Γι'αυτό αποσπάστηκα,και νιώθω καλά.
Έρρωσθε.

kimon said...

Αυτός είναι ο οδοστρωτήρας; Φίλε μου και να μην τα έγραφες όλα αυτά, τα ήξερα από πριν, με τον τρόπο που αντιμετώπιζες κάθε post. Σου ξαναλέω ότι για τον καθένα μας, ότι βρίσκουμε μπροστά μας, έχει διαφορετική δυναμική και διαφορετική αντιμετώπιση.
Πριν διοριστώ, εργαζόμουν σε αναστηλωτικά έργα, σε μαρμαράδικα και οικοδομές, σε ανθυγιεινό περιβάλλον και με αρκετά βαρέα οικοδομικά ένσημα στο ενεργητικό μου. Εκεί να δεις αντιμετώπιση και ψυχολογική κατάρρευση, που ενώ ήμουν πτυχιούχος ανώτατης σχολής, δούλευα περισσότερο και πληρωνόμουν λιγότερο από τους παλιούς πτυχιούχους δημοτικού σχολείου. ‘Έμαθα όμως να είμαι υπομονετικός, ταπεινός και εργατικός.
Έτσι, με τον διορισμό μου στην εκπαίδευση όλα ήταν παιχνιδάκι. Έπαιρνα τα διπλά λεφτά, κι επειδή μου φαίνονταν πολύ λίγα αυτά που έκανα (πρωτόκολλο, στατιστικά, απουσιολόγια, γιορτές, εκδηλώσεις), πήγαινα και τα απογεύματα κι έβαφα το σχολείο εθελοντικά, καθάριζα, και γυρνούσα σπίτι κατάκοπος κι ευτυχισμένος. Σταμάτησα, όταν κάποιος παλιός καλοθελητής συνάδελφος τόλμησε να πει ότι όλα αυτά τα κάνω για να φανώ καλός στη διοίκηση.
Όλα όσα ανάφερες περί παλιών και νέων ισχύουν, και είναι απόλυτα φυσιολογικά και καθόλου αποκρουστικά. Για τον νέο που επωμίζεται διάφορες εργασίες, θεωρώ ότι είναι εποικοδομητικό, διότι μαθαίνει γρηγορότερα τα της λειτουργίας ενός σχολείου και κατανοεί γρηγορότερα το διοικητικό τομέα. Επίσης, κανένας παλιός δεν θα του πει βγάλε τα μάτια μόνος σου. Θα είναι δίπλα του και θα τον βοηθά σε κάθε δυσκολία.
Αν αισθάνεσαι αδικημένος και ριγμένος για όλα αυτά, τότε νομίζω ότι δεν έχεις καμιά θέση στην εκπαίδευση, και όχι μόνο. Έκανες λάθος επιλογή σε βάρος κάποιου άλλου που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα. Δεν νοείται να λέγεσαι εκπαιδευτικός και να διαλαλείς ότι στο γραφείο περνάς καλύτερα. Ζήτα μετάταξη να ενταχτείς στο διοικητικό τομέα. Δεν είναι ντροπή, όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας και όλα διορθώνονται αν έχουμε διάθεση και αυτογνωσία.
Αν ήσουν σε γραφείο από πραγματική ανάγκη οικογενειακών δυσκολιών ή άλλων προσωπικών θεμάτων, τότε όλα τα παραπάνω θα ήταν άκυρα. Αλλά δεν είναι έτσι για τους πολλούς, όπως και για σένα.

Anwtatos said...

Αγαπητέ άγνωστε φίλε Kimon (που λατρεύεις να με αντιπαθείς),κατάλληλος για την Εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητα όποιος υπομένει τη λούφα των παλαιών ή όποιος προσφέρει εθελοντική εργασία στο σχολικό χώρο.Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις σου όμως με λυπούν.Για σένα κάθε αποσπασμένος είναι λουφαδόρος.Σε πληροφορώ ότι πολλά παιδιά είναι 7 ώρες ασταμάτητα σε μια οθόνη παλεύοντας με το τέρας της γραφειοκρατίας, όπως ανέφερε και το sgouro. Η άποψή σου, όπως καταλαβαίνεις, είναι σχετικότατη και μη αντιπροσωπευτική της κατάστασης, αφού θεωρείς ότι στα σχολεία είναι θεμιτό να εφαρμόζονται συστήματα στρατού.

ΥΣ. gyristroula,η μόνη εκπαραθύρωση που έχω δει είναι στο braveheart. Πιστεύω ότι θα διασωθώ..

kimon said...

ΣΕ μένα κολάει το σύστημα στρατού; Σε σένα δηλαδή που θέλεις σχολείο δικαστήριο και μάλιστα χωρίς μετανάστες,τι θα κολούσε; Απορώ πως πέρασες τον ΑΣΕΠ με τέτοιες αντιπαιδαγωγικές ιδέες. Μηπως κι εκεί δούλεψε το σύστημα "τσάτσος";

NdN said...

Καλησπέρα κι από εμένα,

Δεν είμαι καθηγητής και δεν θα ήθελα να μπω στη μέση της συζήτησης για το ποιος είναι καλός παιδαγωγός, ποιος όχι κτλ, απλά να κάνω μία παρατήρηση στον promang. Γράφεις κάπου

"Αν μπορούσατε, θα το κάνατε κι εσείς; ...ποιος δε θα το έκανε,αν ήταν να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να πηγαίνει στην υπηρεσία σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι του;"

Εγώ προσωπικά ξέρω κάποιον που δεν το έκανε ούτε και τότε, αλλά και ενώ θα μπορούσε ακόμα και σήμερα δεν βγήκε ποτέ από την τάξη. Υπάρχουν κάποιοι καθηγητές αγαπητέ promang που η τάξη τους κάνει να νοιώθουν "ζωντανοί". Κάποιους τέτοιους έχω συναντήσει στη ζωή μου και γι αυτό τα γράφω.

Κατά τα άλλα τους χαρακτηρισμούς "παιδαγωγός του γραφείου" κτλ που γράφτηκαν παραπάνω δεν τους αποδέχομαι γιατί θεωρώ ότι η κάθε δουλειά (αν γίνεται σωστά) κάτι προσφέρει. Αν νοιώθεις καλύτερα στο γραφείο, μείνε εκεί. Ωστόσο μην γράφεις για "αδικιες" γιατί αυτά είναι πολύ φτηνά επιχειρήματα. πες "δεν γουστάρω την τάξη" ή "μου αρέσει λιγότερο από άλλα πράγματα" και εκεί τελειώνει το θέμα.

Anwtatos said...

Δεν κατάλαβες, αγαπητέ.Θέλω το σχολείο ΚΑΙ δικαστήριο, όχι όπως εσύ χαλαρωτήριο..

gyristroula2 said...

Νομίζω, promang, ότι δεν νιώθεις καθόλου καλά με την επιλογή σου, σε τρώει το τσατσιλίκι, δεν είσαι ο κλασικός ζαμανφουτίστας. Ένας τέτοιος δεν θα ασχολούταν να γράφει σχόλια σε ένα μπλογκ που στιγματίζει αυτή την πρακτική.
Πραγματικά, είναι απίστευτο που είπες εδώ μια τέτοια αλήθεια, ότι δεν αντέχεις την τάξη. Αυτό μακάρι να το παραδέχονταν κάποιοι που δεν μπορούν να σταθούν στην τάξη κι όμως επιμένουν να ταλαιπωρούν σχολεία και μαθητές.
Συμβουλή μου να κάνεις μια ωραία μετάταξη σε διοικητική υπηρεσία, χωρίς ρουσφέτια και άλλα φθοροποιά παρόμοια.

Anwtatos said...

Αγαπητή μου, το θέμα εδώ δεν είναι να πάρω εγώ μετάταξη ή άλλοι 1000 μαζί με μένα, αλλά να απαντηθούν κάποια καίρια ερωτήματα. Είναι υποφερτή η σχολική τάξη; Αν όχι, γιατί; Είναι θεμιτός ο διαχωρισμός των καθηγητών σε παλιούς-νέους; Κάποιος που εθελοντικά βάφει κάγκελα σχολείου είναι απαραίτητος σε αυτό;Και άλλα πολλά..

sgouro said...

Δεν σε καταλαβαίνω συνάδελφε promang όπως δεν καταλαβαίνω και όλους τους όμοιούς σου που νομίζουν ότι επειδή αυτοίέχουν επιλέξει μια συγκεκριμένη στάση ζωής και οι υπόλοιποι είναι σαν και αυτούς αλλά φοβούνται να το πουν!!!Δεν το παίζω "σταυροφόρος" - εσύ έβαλες την ταμπέλα - αλλά δεν με απασχολεί η δουλειά μου να βρίσκεται 15 λεπτά από το σπίτι μου. Η τάξη μου έχει πολλούς αλλοδαπούς-και λοιπόν;μαθητές δεν είναι και αυτοί;Το σχολείο μου δεν είναι το καλύτερο δυνατό-και λοιπόν;ας δουλέψω , για να γίνει καλύτερο...Αν δεν σκεφτώ έτσι τώρα που είμαι νέα , τότε πότε θα το κάνω; όταν γίνω και γω παλιά και τρέχω τους νέους;Άσε δηλ. που μεταξύ μας υπάρχουν κάτι νέοι που ναι χειρότεροι από παλιούς και κάτι παλιοί που τους ζηλεύεις για την ζωντάνια τους...Γι' αυτό μην τα βάζεις με το περιβάλλον και τα προβλήματα του δημόσιου ελληνικού σχολείου -στο κάτω κάτω τα ήξερες , πριν δώσεις εξετάσεις για τον ΑΣΕΠ.Δεν μας είπες όμως πόσο έτοιμος ήσουν να τα παλέψεις...Κι αν πάλι δεν είσαι από τους "σταυροφόρους" όπως ειρωνικά λες , κάτσε στο γραφειάκι σου με την αποσπασούλα σου , 15 λεπτά από το σπιτάκι σου...και άσε μας και μας να ονειρευόμαστε και να το παλεύουμε , όσο μπορούμε.Καθένας δίνει ό,τι έχει...

Anwtatos said...

Αγαπητή μου, εγώ αντιθέτως σε καταλαβαίνω.Καταλαβαίνω και σένα και όλους τους όμοιούς σου που επειδή δεν μπορούν να πάρουν απόσπαση ,καμώνονται πως δεν τους νοιάζει. Το βλέπω στα μάτια τους,όταν τους λέω για την απόσπασή μου. Ο φθόνος...
Οι αντιλήψεις σου είναι,βεβαίως, στερεοτυπικές, και λυπάμαι γι'αυτό.Φαίνεται ότι όποιος ποστάρει σε ένα μπλογκ φροντίζει να τα έχει καλά με τον ιδιοκτήτη του.Έτσι, μιας και είσαι νέα, και με μόττο σου το "και λοιπόν;",ξεπερνάς άνετα τα μύρια όσα προβλήματα του ελληνικού δημόσιου σχολείου,όπως και ο κύριος kimon,όπως και όλοι οι παρόντες σε αυτό το μπλογκ.Φυσικά, τα προβλήματα υπάρχουν,διογκώνονται και η στάση σας απέναντί τους είναι αυτή της κεκαλυμμένης αδιαφορίας. Δηλαδή, προωθώντας ένα "φιλολαϊκο" προφίλ,του στιλ "τα παιδιά έχουν πάντα δίκαιο",αδιαφορείτε στην ουσία για το σχολείο, αφού αρνείσθε να δεχθείτε τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας...δουλέψτε,λοιπόν, όπως λες,για να κάνετε τα σχολεία καλύτερα..αλήθεια,έχεις κάνει μάθημα σε σχολείο χωρίς πόρτες το Φεβρουάριο; Έχεις κάνει μάθημα σε τάξεις με 70% αλλοδαπούς, να δεις επίπεδο; Σε ένα θεωρητικό επίπεδο, είναι καλό να τα βλέπεις όλα ρομαντικά και να λες "δε βαριέσαι,εγώ θα κάνω το καθήκον μου¨..κι εγώ ρωτώ:τι έχετε αλλάξει στα σχολεία με αυτήν την παθητική σας στάση;Τίποτε,αφού προωθώντας την ιδέα της ρομαντικής σταυροφορίας,δίνετε συγχωροχάρτι στην πολιτεία, αφού "μπορούμε κι έτσι"..επομένως, όσοι σκέφτεσθε έτσι, είσθεε το ίδιο ένοχοι με την ΟΛΜΕ για την κατάντια του δημόσιου σχολείου..Κι αφού μιλάς επί προσωπικού, πες μου εσύ,νέα καθηγήτρια,τι ακριβώς κάνεις στα σχολεία, για να παλέψεις τα προβλήματα,πέρα από το να θαυμάζεις τους παλαιούς συναδέλφους σου; Έχεις ανακινησει κάποιο θέμα για την κτιριακή αναβάθμιση του σχολείου σου; Για την ποιοτική του αναβάθμιση ίσως;Και κλείνονας παραλλάζω το κείμενό σου:Άσε μας εμάς στα γραφειάκια μας να δουλεύουμε πολύ περισσότερο από εσάς,και σας αφήνουμε εσάς να ονειρεύεσθε ναι να "παλεύετε"..άλλωστε, κρίνοντας από τα όσα έχουν γίνει και γίνονται στα σχολεία, δεν έχετε και πολλά να δώσετε...

sgouro said...

Πάντως σίγουρα πολύ περισσότερα από σένα , αφού βρίσκομαι σε τάξη με περίπου το 1/3 της σε αλλοδαπούς. Και φυσικά το τι προσφέρω το ξέρω εγώ και δεν έχω να απολογηθώ ούτε σε σένα , ούτε σε κανένα άλλο βυσματάκι. Κάτσε στη θεσούλα σου και μην το κουνήσεις για τάξη...θα κάψεις πολλά παιδάκια...

Anwtatos said...

Έλλειψη επιχειρημάτων + στερεοτυπικές αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών = προσωπικές επιθέσεις που εδράζονται σε αστήρικτες κρίσεις..

gyristroula2 said...

(Δεν σας προλαβαίνω εσάς εδώ, πρέπει να κάνω διπλοβάρδιες!)
Promang, ομολογουμένως πολύ πρωτότυπη άποψη! Για να βελτιωθούν τα πράγματα στα σχολεία, πρέπει να γίνουμε τσάτσοι και να πάμε σε ένα γραφείο 15 λεπτά από το σπίτι μας.
Μάλλον δοκιμάζεις εδώ τα όρια της λογικής σου, γιατί και έξυπνος είσαι και γράμματα γνωρίζεις.
Πες μου μόνο θα ήθελες να βρει το παιδί σου στο μέλλον έναν σαν κι εσένα για δάσκαλό του;
Όσο για τους αλλοδαπούς, τι να πω;
5 χρόνια σε μεγάλο σχολείο της Αθήνας και αν και άφθονοι, ποτέ δεν ήταν αυτοί το πρόβλημα. Αντιθέτως μεταξύ τους ήταν μερικοί από τους καλύτερους μαθητές μου.
Οι μεγάλοι στα σχολεία τρέχουν τους νέους; Αυτό κι αν είναι στερεότυπη αντίληψη. Οι τεμπέληδες και οι λουφαδόροι κάθε ηλικίας, βιολογικής και υπηρεσιακής, προσπαθούν να φορτώσουν σε άλλους τη δουλειά τους.
Στο σχολείο μου το πρώτο πράγμα που μου είπαν είναι "τι θέλεις να πάρεις;" και ήταν όλοι μεγαλύτεροι και αρχαιότεροι.
Ακόμα κι αλλιώς να ήταν όμως, την τάξη δεν θα την άλλαζα με κανένα γραφείο, οπότε όχι μόνο δεν σε ζηλεύω, αλλά αν κρίνω εξ ιδίων, όπως κάνεις κι εσύ, σε λυπάμαι που λιώνεις μέσα στη χαρτούρα.

Anwtatos said...

Αγαπητή , λέω απλώς το αυτονόητο,που φαίνεται δεν είναι αυτονόητο για πολλούε εδώ μέσα. Ότι,δηλαδή,πολλοί καθηγητές που αντιμετωπίζουν τους αποσπασμένους ως μιάσματα, δεν προσφέρουν και πολλά στη δουλειά τους. Σου ζητώ να μου επιτρέψεις να συνεχίσω να ποστάρω το διχαστικό μου λόγο στο μπλογκ σου,καθώς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον(από την άλλη, δεν έχω επισκεφτεί άλλο μπλογκ ακόμα).

gyristroula2 said...

Promang, εγώ δεν είμαι κατά των αποσπασμένων, προς θεού. Υπάρχουν πολλές φορές σοβαροί λόγοι να πάρει κανείς απόσπαση σε διοικητική θέση, ακόμα κι αν είναι υποκειμενικοί: Το "δεν αντέχω την τάξη", για μένα είναι σοβαρότατος λόγος και απόλυτα υπεύθυνη στάση του εκπαιδευτικού.
Είμαι κατά του να παίρνουν τα μόρια της οργανικής τους θέσης, από όπου έχουν φύγει. Αυτό είναι το σκάνδαλο.
Και, εννοείται, σε παρακαλώ να κάνεις σχόλια. Αλίμονο αν ζητούσα να με σχολιάζουν μόνο αυτοί που συμφωνούν μαζί μου.

kimon said...

Γυριστρούλα νομίζω ότι παραφορτώθηκε το ποστ με τον ηλίθιο, που επιμένει να θέλει το τίτλο του εκπαιδευτικού. Μ αρέσει που του γράφετε και με ευγένεια, σαν να μιλάτε σε νοήμον όν.
Είναι από τα άτομα που βάζουν την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια στα δύσκολα και μετά κοκορεύονται όταν αισθάνονται ασφαλείς στην αγκαλίτσα της μαμάς τσατσίνας. Γλοιώδη υποτυπώδη φασιστοειδή υποκείμενα που επιβιώνουν φλερτάροντας απομεινάρια μαύρων εποχών που ούτε καν έζησαν. Την ανικανότητα τους την κάνουν θεωρία, και μας τη λένε από πάνω.
Πράγματι, όσα άτομα σαν αυτόν πέρασαν από σχολείο, υπέφεραν. Λογικό είναι. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μυρίζουν από μακριά τη σαπίλα, και τους κάνουν θεαματικές πλάκες και το διασκεδάζουν. Αν τον είχαμε κι εμείς εδώ, όχι μόνο τζάμια δεν θα είχαν μείνει όρθια, αλλά ούτε και ο ίδιος.

Anwtatos said...

Αγαπητέ Κίμων,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όπως ίσως καταλαβαίνεις το κειμενάκι σου βρίθει απαξιωτικών χαρακτηρισμών για το άτομό μου, το οποίο φυσικά δεν ξέρεις.Επιπρόσθετα, η τελευταία σου παράγραφος ενέχει απειλή για τη σωματική μου ακεραιότητα.Αφού λοιπόν είσαι τόσο γενναίος άντρας,σου αφήνω περιθώριο 2 ημερών,για να καταθέσεις τα προσωπικά σου στοιχεία,ώστε να προχωρήσω στα περαιτέρω.Από την άλλη, μια απλή συγγνώμη σου θα αρκούσε για να ξεχάσω τις ύβρεις.Η επιλογή είναι δική σου.

kimon said...

To "καταλαβαίνεις" είναι πλεονασμός γιατί έγω το έγραψα. Αμόρφωτε! Μίλα σωστά.

Anwtatos said...

Λέγεται ειρωνεία,αγαπητέ.Και έχει το νόημα του ότι γράφεις χωρίς να σκέφτεσαι τι γράφεις.Καταλαβαίνεις;

kimon said...

Και ποιος είσαι εσύ που διαισθάνεσαι ότι γράφω χωρίς να σκέφτομαι; Μήπως έχεις κι άλλες ικανότητες εκτός του ηλιθίου; Λοιπόν, αγοράκι, άντε να κάνεις φούσκες με τη μύξα σου, αρκετά ρίξαμε το επίπεδο. Μόνο πρόσεχε στο εξής τι λές και πως το λες, γιατί το γιαούρτι δεν το γλυτώνεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα, άτομα σαν εσένα τα περιθωριοποιεί, και το μόνο που σε γλυτώνει, είναι μια καλή μετάταξη για να πάρει τη θέση σου κάποιος ικανός που να μπορεί να διδάξει σε παιδιά όλων των χρωμάτων.

gyristroula2 said...

Promang, Kimon, δεν μου αρέσουν οι καυγάδες σε έναν χώρο διαλόγου. Ο καθένας κρίνεται από τα λεγόμενά του δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί και διαπληκτισμοί.
Για μένα προπαντός είναι σεβαστή η αντίθετη άποψη. Με την έννοια αυτή, Κίμων, επειδή διαφωνώ κυρίως με τον promang, θα ήθελα να γίνει σεβαστός κι από σένα, αλλιώς θα καταλήξουμε να ευλογάμε τα γένια μας και στα μπλογκ.

kimon said...

Έχεις δίκιο γυριστρούλα, αλλά εδώ δεν πρόκειται για αντίθετη άποψη, αλλά για μια αρρωστημένη μεθόδευση ανίκανου ανθρώπου, να μας πείσει ότι ο ελέφαντας πετάει. Το χειρότερο είναι ότι επιμένει, κι αυτό δείχνει το μεγαλείο της ανοησίας του.
Να ξέρεις ότι περισσότερο το διασκεδάζω, αν και έχουμε ξεφύγει τελείως από την ουσία.
Πάντως θα ήθελα να του προτείνω να φτιάξει ένα ιστολόγιο αντί να περιφέρεται και να πετάγεται σαν πορδή, κι εκεί να συνεχίσουμε στο δικό του επίπεδο τη διασκεδαστική συζήτηση.
Σου υπόσχομαι δεν θα αναφερθώ ξανά, όσο κι αν με προκαλεί να παίξω μαζί του, μέχρι να ανοίξει δικό του ιστολόγιο.

Anwtatos said...

http://etinaginei.blogspot.com/

Αγαπημένε Κίμωνα, έφτιαξα ιστολόγιο..ξέρεις ότι θα πρέπει να μου κάνεις ποδαρικό..
γυριστρούλα,θα χαρώ ιδιαίτερα το σχολιασμό σου όταν γράψω για το επίπεδο της ελληνικής ποίησης (από τη γενιά του 30 και μετά),αλλά και γενικότερα..

gyristroula2 said...

Ε λοιπόν, αν ανακαλύψω πως εσείς οι δυο σε αγαστή σύμπνοια μου κάνετε πλάκα και πίσω από τον promang είναι κανένας Ρέγκλης, καήκατε!
Σε έχω απόλυτα ικανό γι' αυτό Κίμωνα!

sgouro said...

Καλημέρα Τασία , ποιος είναι ο Ρέγκλης;Λες να μας κάνει πλάκα ο γέροντας;

kimon said...

Ορκίζομαι, αυτό το τιποτένιο υποκείμενο δεν το γνωρίζω, ούτε θέλω να τον δω μπροστά μου γιατί θα μου ανέβει η λίμπιντο.
Ο Ρέγκλης δεν γράφει με σάλια.

Anwtatos said...

Η λίμπιντο ή η πίεση;

kimon said...

Η λίμπιντο, όπως στο είπα. Πάντα ακριβολογώ!

Anwtatos said...

Και να ανέβει,τι θα γίνει; Έτσι αποκλεισμένος σε ένα ταπεινό σπιτάκι, σε ένα νησάκι της άγονης γραμμής δεν θα πρέπει να παρασύρεσαι από ενθουσιασμούς..

kimon said...

Έχω πισίνα και πολλά όμορφα κορίτσια. Έλα να σε εντάξω σαν μια ακόμα. Μη φοβάσαι δεν θα σε πονέσω. χαχαχαχα.

sgouro said...

Σεμνά ρε παιδιά , μας διαβάζουν και σοβαροί άνθρωποι, το κάνατε το blog της γυναίκας american bar!

gyristroula2 said...

Kαλλιόπη, οι άθλιοι αυτοί γνωρίζονται καλά και μας κάνουν πλάκα. Ξέρεις τι έχω τραβήξει εγώ από αυτούς; Αν όχι αμέρικαν μπαρ, τένις κλαμπ πάντως μου το έκαναν το σπίτι.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...