Saturday, March 1, 2008

Το νεοελληνικό εκκρεμές


Κάποτε ήταν η Μακεδονία η ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα. Παθιάζονταν τα πλήθη με τις σημαίες, τα λάβαρα και τις ντουντούκες για την ελληνικότητά της. Τώρα επικράτησε ο σκεπτικισμός, η σύνεση, η διαλλακτικότητα, και άφησαν τις κραυγές στους ακροδεξιούς και τους θερμοκέφαλους, ακόμα και η Εκκλησία επέδειξε συγκράτηση και μέτρο. Κι όχι μόνο. Φτάσαμε σε μία εθνική...κούραση, μια παραίτηση, έναν σχετικισμό.
Οι συζητήσεις που ακούω αυτές τις μέρες περιστρέφονται γύρω από το: "πολύς θόρυβος για το τίποτα"
Ανάμεσα στις δύο ακραίες θέσεις του εκκρεμούς, μεσολαβούν χρόνια ανεμελιάς, πλήρης απραξία, διπλωματική και πολιτική, ήγουν κανείς δεν άγγιζε το ξεχασμένο θέμα, παρά μόνο με αφορμή κάτι αθλητικές συναντήσεις, που έθεταν υποχρεωτικά το διαφιλονικούμενο όνομα και κάποιοι έπρεπε να το αποκηρύξουν.
Την ίδια περίοδο, όλος σχεδόν ο κόσμος έχει αποδεχθεί και αποκαλεί το νεοσύστατο κράτος με το όνομα που εμείς αποκηρύσσουμε.
Παράλληλα, στην γείτονα χώρα δρουν αλυτρωτικά σωματεία και οργανώσεις, σχολικά βιβλία, ακόμα και σύνταγμα, δίπλα στις προσοδοφόρες επενδύσεις των συμπατριωτών μας και τις ανάλογες "καταθέσεις" των ελλήνων επισκεπτών.
Ένας λαός που μεγάλωσε με το όνομα Μακεδόνία, όσο κι αν είναι αντικειμενικά ανιστόρητο και ψευδεπίγραφο, μια ιστορική παραχάραξη, δεν πείθεται να το αλλάξει, ούτε από την ιστορική αλήθεια, ούτε από το οικονομικό συμφέρον κι οπωσδήποτε, ούτε από τη διπλωματική αυθεντία.
Και τώρα φτάσαμε στο άλλο άκρο: "Δικαιούνται να λέγονται Μακεδονία","είναι πια τετελεσμένο", "γίναμε διεθνώς ρεζίλι με τον εθνικισμό μας", "σιγά μη μας πάρουν τη Μακεδονία", "όλα τα κάνουν οι Αμερικάνοι, δεν υπάρχει θέμα", "είναι μια μικρή χώρα, δεν θα τολμήσουν ποτέ τίποτε εναντίον μας, λίγα προβλήματα έχουν με τους Αλβανούς;"
Από τον εθνικισμό του "κάτω τα ξερά σας από το όνομα, το Μεγαλέξανδρο και το Βουκεφάλα μας", στο "Έλα μωρέ, σιγά, έσταξε η ουρά του... αλόγου για ένα όνομα!"

Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην περιοχή μας δεν ακολουθούν ακριβώς τις διαθέσεις του...επαμφοτερίζοντος ψυχισμού μας. Υπάρχει θέμα και δεν έχει νόημα να στρουθοκαμηλίζουμε εμπρός του. Τα βαλκάνια, το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, μετά την ανάπαυλα των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, που υποχρέωσαν σε αναγκαστική ύπνωση τους εθνικισμούς των λαών τους, μοιάζουν να ξυπνάνε για τα καλά σιγά σιγά και να διεκδικούν ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί να αποκτήσει, με την εκμετάλλευση των διεθνών συγκυριών, των πιέσεων και των αντίστοιχων στηριγμάτων τους.
Αυτή η ρευστότητα δεν φαίνεται να χαλάει καθόλου τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, αφού μπορούν μια χαρά να το παίζουν προστάτες και αφεντικά και να χτίζουν μαγαζάκια σε καλά σημεία για τα συμφέροντά τους.
Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε όλα αυτά, δεν μπορούμε να δεχθούμε με αμεριμνησία να εκτρέφονται αλυτρωτικά κινήματα που μας έχουν στόχο, χωρίς να ασκούμε όχι μόνο τα νόμιμα διπλωματικά μέσα, αλλά και όσα δεν έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, ενημέρωση , προβολή των θέσεών μας, χάραξη ορίων και όρων καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας, με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα.
Χωρίς να εξετάζω την ουσία, μου έμεινε στο μυαλό το πανό στην Καθημερινή της Κυριακής που έγραφε:Kosova Republik? Republik of Scotland? Republik of Corsica?
Ήταν ένα δείγμα πως και η ρεάλ πολιτίκ έχει τα όριά της εκεί που αρχίζει το συμφέρον των "ρεαλιστών"

16 comments:

vagnes said...

Η αποσυνδεση των δυο θεματων ειναιαναγκαια και επιτακτικη.
Αλλο το θεμα με την ονομασια αλλο με τις αλυτρωτικες απαιτησεις και τις εθνικιστικες κορωνες, των γειτονων.
Οι όποιες επιδιωξεις και βλεψεις των Σκοπιανων λαμβανουν δημοσιοτητα φανατιζουν και οπαδοποιουν τους λαους, με μονη αφορμη τη μη οριστικοποιηση του ονοματος.
Αν φροντισουμε εμεις να λαβει, το ταχυτερο δυνατον, τελος το θεμα της ονομασιας, δεν θα υπαρχει προθυμο ακροατηριο για περαιτερω επιπλοκες και οι αλυτρωτικες απαιτησεις θα τεθουν αυτοματα στο περιθωριο.

Αυτη φυσικα ειναι η αποψη μου, αλλα ποτε δεν ειδα πως το ονομα επρεπε εμεις να το καθορισουμε, ακομη και τοτε που ο Μητσοτακης ειχε προτεινει το Σλαβικη Μακεδονια η αποψη μου παλι ηταν να τους αφησουμε ελευθερους να αποφασισουν μονοι τους.
Δεν θα ειχαμε φτασει σημερα να επιτρεπουμε ο καθε ενας (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Σκοπια, πολιτικοι κλπ) να σχεδιαζει τα δικα του παιχνιδια πολιτικα επιχειρηματικα ή πασης φυσεως αλλα, εκμεταλευομενος μια δικη μας παραλογη απαιτηση.

loyk said...

AX KAΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ,ΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΛΥΘΗ;
ΕΧΕΙ ΔΟΘΗ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΄΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ΄΄ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΙ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.
ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΗ ΠΑΓΙΔΑ.
΄΄ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ΄΄

? said...

ωραία τα λες..λύση? ΧΑ ΧΑ ΧΑ!ΚΑλό μήνα!

captain mitsos said...

Καποτε ενιωθα υπερηφανος που ημουν ελληνας.
Μεγαλωνοντας ομως, ενιωσα στο πετσι μου τι θα πει ελλαδα.
Σε παταει κατω, σε μαστιγωνει, σου πινει το αιμα, ενω ταυτοχρονα χαιδευει και υποκλινεται στους ξενους.
Θυμαμαι καποιον που προσπαθησε να σκαρφαλωσει στον ιστο για να κατεβασει την τουρκικη σημαια. Μια επισης τουρκικη σφαιρα στο κεφαλι, τον σταματησε.
Θυμαμαι σε ποδοσφαιρικο αγωνα στο ΟΑΚΑ, αλβανους να καινε την ελληνικη σημαια. Καμια "κοτα" δεν τολμησε να τους σταματησει. Ή μηπως θα ζουσε, όποιος τολμουσε να καψει την αλβανικη σημαια μεσα σε γηπεδο των τιρανων;
Θυμαμαι τη νυχτα στα Ιμια και πολλα άλλα τετοια ταπεινωτικα.
Αν ειστε μαγκες, καντε κατι αναλογο, να ξαναπαρει τ'απανω του ο ελληνας.
Αν τολματε, σταματηστε να υποκλινεστε.
Σιγα...
Λογια, λογια... και μόνο.
Παει το ονομα, σε λιγο και τα εδαφη.
Το ιδιο μου κανει. Ντρεπομαι πλεον που γεννηθηκα ελληνας.

NdN said...

Καλημέρα και από εμένα,

Αρχικά να σου πω ότι οι προτάσεις Νιμιτς δεν είναι οι καλύτερες για την Ελλάδα. Είναι πράγματι αλήθεια αυτό, αλλά επίσης πρέπει να μελετήσουμε τι υπάρχει μετά.

Συναισθηματικά με πειράζει που τα Σκόπια ονομάζονται Μακεδονία ήδη και δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να αλλάξει αυτό. Αν το δεις με βάση τη λογική το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να διαπραγματευτούμε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Νομίζω πως αυτό είναι και το σωστότερο μιας και κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας δεν έχει μόνο η Ελλάδα.

Θα διαφωνήσω με τις απόψεις που χαρακτηρίζουν ως προδότες όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο. Πως είναι δυνατόν όλοι να είναι προδότες; Το έχουμε ως απαρίτητο κριτηριο για να κυβερνήσει κάποιος;

Πάντως αν το καλοσκεφτούμε κάθε πρόταση που έρχεται για το Κυπριακό από το 1955 είνια χειρότερη, το ίδιο συμβαίνει και για το "Μακεδονικό". Η πρόταση του 1992 για όνομα "Σλαβομακεδονία" θα μας έκανε να πανυγηρίζουμε σήμερα. Μην νομίζουν κάποιοι ότι αν απορρίψουμε όλες τις προτάσεις θα έρθει κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Πάντως τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα από ότι το 1992 και βαδίζουμε για τη χειρότερη δυνατή λύση. Ωστόσο επαναλαμβάνω, η ουσία δεν αλλάζει, όπως και να ονομαστεί το κρατίδιο, οι ξένοι φίλοι μου το γνωρίζουν ως Μακεδονια και τους κατοίκους του ως Μακεδόνες. Αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει.

Λορελάη said...

Γυριστρούλα μου, για να μην επαναλαμβάνω και κουράζω, συμφωνώ απολύτως μαζί σου και με την τοποθέτηση του ndn.
Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.

gyristroula2 said...

Συμφωνώ, vagnes, ότι είτε μας αρέσει είτε όχι αυτοί οι άνθρωποι λέγονται Μακεδόνες και το κρατίδιό τους Μακεδονία, εδώ και χρόνια. Το θέμα όμως είναι ότι δεν το συσχετίζουμε εμείς με αλυτρωτικά οράματα, αλλά αυτοί και έχουν υποστηρικτές κρυφούς και φανερούς. Για μένα λύση είναι να εστιάσουμε διπλωματικά και πολιτικά στα αλυτρωτικά παραληρήματα κι όχι στο όνομα. Είμαστε σε θέση εκεί να θέσουμε όρια και όρους, και να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ή αύριο θα βρεθούμε απομονωμένοι από διάφορους ξεκάρφωτους εθνικισμούς στα βαλκάνια, οι οποίοι θα μπορούν από θέσεως ισχύος να διεκδικούν εις βάρος μας;
loyk, κι αυτή η λογική ότι όλα είναι χαμένα, είναι μια παγίδα, φίλε μου, την ώρα που εμείς θα παραιτούμαστε, κάποιοι θα διεκδικούν και θα κερδίζουν. Κάποτε που ο Βενιζέλος έκανε ριψοκίνδυνες κινήσεις, για να αξιοποιήσει των ανταγωνισμό των Δυνάμεων στα βαλκάνια, τον λέγανε ανεύθυνο και τρελό, αλλά αν δεν το είχε κάνει, η μισή Ελλάδα δεν θα υπήρχε, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι.
Καλό μήνα, νίκο, εσύ ήθελα να ήξερα πώς τα βλέπεις όλα αυτά;
δημήτρη, τίποτε δεν είναι άσπρο μαύρο, παίξαμε και αλλού χάσαμε, αλλού κερδίσαμε, δεν ζούμε σε κόσμο αγγέλων, ούτε εμείς είμαστε άγγελοι, ούτε πια τα παιχνίδια κερδίζονται με ηρωισμό και τσαμπουκά. Και ναι...έχουμε κάνει πολύ μεγάλες χοντράδες στο όνομα του πατριωτισμού μας. Συνθλίψαμε μειονότητες, εκθρέψαμε πικρίες κυνηγημένων "άλλων", έχουμε σκελετούς στη ντουλάπα, δεν είναι τυχαίο που δεν βλέπουν όλοι τα δίκια μας.
ndn, ξενιτεμένε μας, μετράει ιδιαίτερα η γνώμη σου και Μακεδόνας και σε επαφή με πολλούς ξένους. Συμφωνώ απολύτως με τις εκτιμήσεις σου και θεωρώ ότι πρέπει να επιδιώξουμε να μη χάσουμε μια ακόμα ευκαιρία, αξιοποιώντας όποια μέσα διαθέτουμε, γιατί τουλάχιστον τώρα είμαστε σε θέση να πιέζουμε.

gyristroula2 said...

λορελάη μου, καλό απόγευμα, τιμή μου που συμφωνείς μαζί μου, το giorgo φοβάμαι τι θα μου σούρει μόλις έρθει. Αχ, να με υποστηρίξεις, ποιος τον ακούει που αναζωπυρώνω τα...εθνικά πάθη.

Θερσίτης said...

Να πω κι εγώ τη γνώμη μου; Προσυπογράφω απολύτως και μέχρι κεραίας την τοποθέτηση του Vagnes. Για το αύριο τώρα: Αν είχαμε ποτέ σοβαρές ηγεσίες, θα ανασκολοπίζαμε οποιονδήποτε τολμούσε να υψώσει συλλαβή περί αλύτρωτων. Αλλά οι δικοί μας περί άλλα τυρβάζουν. Ο ένας -με τα σουβλάκια και τα γουέστερν- περιμένει τα γκάλοπ, ο άλλος -με τα βαράκια και τα γκάτζετς- ιδρωνει στα γυμναστήρια- κι ο τρίτος -ο μικρός Αλέξης- μάλλον φωτογραφιζεται για το ΜΑΧ.

meril said...

Προσυπογράφω, τα λόγια σου φιλενάδα....Η ραστώνη, η ραθυμία όλων των εποχών μας γνώρισμα.
Έλεος ....

gyristroula2 said...

Πάλι με τον Αλέξη τα έβαλες, θερσίτη μου; Τι φταίει αυτός πάλι που είναι όμορφος;
Σοβαρά τώρα, συνολικά ευθύνεται όλη η πολιτική, μα κυρίως η πνευματική ηγεσία του τόπου, που δεν έχει φωνή. Λένε για το Μίκη, που κι εγώ διαφωνώ με πολλά από όσα είπε, αλλά πώς να του αμφισβητήσεις ότι έχει τουλάχιστον ρόλο καθοδηγητικό πνευματικά.
meril, ετοιμάσου να με υποστηρίξεις τώρα που καταφθάνει ο πατριώτης σου. Έχω ν' ακούσω πάλι! Άσε που θα βάλει ανάρτηση τον καραγκιόζη Μεγαλέξανδρο και τον κατηραμένο όφι. Μαύρο φίδι που μ' έφαγε!

giorgos_st said...

Η ιστορία gyristroula φοβάμαι πως δεν συμπίπτει πάντα με την ιστορική αλήθεια, το πετσόκομα των ινδιάνων στον Νέο Κόσμο,των Αβορίγινων στην Αυστραλία,η διαμόρφωση των συνόρων στην Αφρική δεν είναι πάντα συμβατή με το δίκαιο όπως αυτό προκύπτει από τα ιστορικά γεγονότα, στην περίπτωση μας το δίκιο μας το έχουμε χάσει γιατί πολύ απλά ποτέ δεν πιστέψαμε σ' αυτό σαν λαός, είμαστε πρώτοι στα συνθήματα και τελευταίοι στην ουσία,η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής μόνο από την ύστερη οθωμανική αυτοκρατορία έγινε κατανοητή. Σε κάθε περίπτωση κράτα την "μακεδονομαχία σου" η δική σου τουλάχιστον είναι ανιδιοτελής όπως και του παππού μου...λες μωρέ να γίνεις και σύ κάδρο?

gyristroula2 said...

Καλώς τον! Μα, όλο πικραλήθρες σε ταΐζανε εκεί στην Κρήτη, α πα πα, φαρμάκι στάζεις!
giorgo, πώς να μη συμφωνήσω σε όσα λες και λάθη κάναμε και όπου μπορέσαμε συνθλίψαμε ό,τι δεν μας έμοιαζε και θυμόμαστε την εθνική κληρονομιά μόνο όταν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα.
Εδώ όμως δεν είμαστε μόνο εμείς οι κακοί. Οι γείτονές μας μιμούνται τη χειρότερη εκδοχή μας, την πιο σωβινιστική και εθνοκάπηλη, και μαζί με κάποιους άλλους ισχυρούς προστάτες, πάνε να παίξουν άσχημα παιχνίδια στην περιοχή. Ξέρεις καλά ότι κι εσύ θα μπορούσες να γίνεις μακεδονομάχος σαν το παππού σου αν διακυβεύονταν η σταθερότητα και η ειρήνη στη γειτονιά μας, έτσι δεν είναι;

giorgos_st said...

Μακεδονομάχος? μόνο επίτιμος. Αλλά πορτραίτο ποτέ! Πάντως ειλικρινά σε ΘΑΥΜΑΖΩ για το πάθος και την μαχητικότητά σου. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

gyristroula2 said...

Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν είναι όμως. Οι διαπιστώσεις του αυτονόητου δεν είναι θάρρος ούτε μαχητικότητα, εκτός εάν...το αυτονόητο πλέον απαιτεί τόσα πολλά.

giorgos_st said...

Εχεις τις αμφιβολίες σου ε? κι'όμως μακάρι τα αυτονόητα να ήταν και ευνόητα...

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...