Wednesday, October 13, 2010

Ένας αριστερός "δεξιός"


Απόψε έμαθα ότι υπάρχεις. Γιατρέ ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου,σε μεγάλη πόλη της Ελλάδας, που χειρουργείς 30 χρόνια χωρίς να πάρεις ποτέ αμοιβή από ασθενή σου. Μένεις στο πόστο σου, δηλώνοντας "δεξιός", όταν άλλοι συνάδελφοί σου "αριστεροί", μόλις έγιναν φίρμες, άνοιξαν κλινικές και πνίγουν τις "αριστερές" ευαισθησίες τους σε άφθονο χρήμα. Δεν θα σε γνωρίσω ποτέ από κοντά, ποτέ δεν θα μάθεις ότι κάποιος έγραψε για σένα στο μπλογκ του, αλλά, να...απόψε είχα ανάγκη να μάθω ότι υπάρχεις. Εδώ και καιρό πληθαίνουν οι φωνές που απαξιώνουν όλα αυτά που υπηρετείς, την προσφορά στον άνθρωπο, την ανιδιοτέλεια, τη φροντίδα για το δημόσιο αγαθό. Φτωχύναμε τόσο,γιατρέ. Μαζεύουμε το χρόνο μας σαν τις δεκάρες του Σκρουτζ, την προσφορά μας την πουλάμε χρυσή, στοιβάζουμε αμέτρητα "τι με νοιάζει εμένα", κλεινόμαστε όλο και πιο βαθιά στο αυτιστικό μας σύμπαν και γινόμαστε χειρότεροι κι από αυτούς που καταγγέλλουμε ως δυνάστες της ανθρωπότητας, στη δική μας μίζερη κλίμακα. Η πάρτη μας, η βολή μας, η "καψούρα" μας, γίνονται τα ιερά και τα όσια και θυσιάζουμε σ' αυτά εκατόμβες δικών μας "ασθενών". Μόνο που αυτοί δεν πεθαίνουν τόσο θεαματικά όσο οι δικοί σου. Κακοφορμίζουν και δηλητηριάζουν μια ολόκληρη γενιά, μια ολόκληρη χώρα.
Ο φίλος μου απόψε αναρωτιέται για το τι είναι αριστερός, εγώ του συστήνω εσένα. Συγνώμη, γιατρέ...

17 comments:

Χαρ. Αλβερτος said...

ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ!

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ.
ΟΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

Γκιωνης said...

. Καλημέρα. Κι εκεί που απογοητεύεσαι από ένα σωρό γεγονότα, συμπεριφορές, και κυρίως τήν ομίχλη που πάει να τα ισοπεδώσει όλα, πάντοτε έχει ένα φώς εδώ ένα άλλο πιό πέρα να μάς δείχνουν οτι μέσα στην ομίχλη, υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν. Που μένουν όρθιοι.
. Πρέπει να μιλάμε γι αυτούς. Έτσι παίρνουμε όλοι κουράγιο και σιγά σιγά μπορεί κάποτε να γίνουμε πολλοί.
. Γι αυτό, και με την άδειά σου πιστεύω, θα το ανεβάσω στο Fb

vagnes said...

ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ

θυμάσαι το Βαγγέλη,
τον συμφοιτητή μας,
τον αριστερό ντε,
που μας μίλαγε συνέχεια για ισότητα,
τα ’μαθες έγινε χειρουργός,

κορυφή ο Βαγγέλης
πρώτο νυστέρι

πάλι την ισότητα παλεύει,

Στο φακελάκι
δεν κάνει καμιά διάκριση
σε φτωχούς και πλούσιους.

...σου το αφιερώνω για τον δικό μας φίλο, τον αριστερό τον Βαγγέλη τον εξαίσιο χειρουργό...που έχασε όμως τη φωτιά του και βάζει φωτιά στις τσέπες των φτωχών...κρίμα μεγάλο κρίμα

gyristroula2 said...

Ταξιδευτή, καλησπέρα!
Αυτές οι...μετατοπίσεις που θυμίζουν γαλλική επανάσταση είναι τόσο οικείες στην ελληνική κοινωνία και δεν είναι καθόλου...κοντινές. Βλέπεις πχ δεξιό γιατρό να παραμένει δημόσιος και να μην παίρνει φακελάκι και αριστερό να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Αυτοί στη μετακίνηση αλλάξανε ταμπέλες; :)

gyristroula2 said...

Γκιώνη,ευχαριστώ! Να το δημοσιεύσεις όπου θέλεις, άλλωστε δεν μου ανήκει. Ανήκει σ' αυτόν που το ενέπνευσε.

gyristroula2 said...

Αχ, vagnes, πόσο πονάει αυτή η...ισότητα, ειδικά όταν προέρχεται από παλιούς φίλους...

loyk said...

καλησπερα γυριστρουλα..
παθογενειες του συστηματος ειναι ολα αυτα γυριστρουλα μου..παθογενειες ενος βρωμερου και αθλιου συστηματος που πανω απ΄ολα ειναι το κερδος και τα λεφτα...
δες αληθεια ολους αυτους τους ΄΄αγωνιστες΄΄ του Πολυτεχνειου πως εξαγορασαν τις ιδεες τους...με βιλλες στην Εκαλη και παχυλο πορτοφολι...
παντα το θεμα σου φοβαμαι οτι ειναι παρεξηγησιμο
ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ;;
ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ....

τωρα εαν θελουμε να καλυψουμε το αμαρτωλο πασοκικο παρελθον μας[δεν εννοω εσενα φυσικα]ολο και κατι θα βρουμε ..ελα μωρε οι αριστεροι ..που πηγαν στη δεξια...
καλο βραδυ.

gyristroula2 said...

loyk, πραγματικά όλα μπορούν να αναχθούν σε ένα πολιτικοκοινωνικό σύστημα, αλλά δεν είμαστε έρμαια κανενός συστήματος, όταν πχ αρπάζουμε από την τσέπη ενός φτωχού αρρώστου το φακελάκι. Ενεργούμε αυτοβούλως και ενσυνειδήτως ως ιατροί κι ως άνθρωποι. Και καλά να δηλώνουμε υπέρ του καπιταλισμού καιτου νεοφιλελευθερισμού, αλλά όταν δηλώνουμε αριστεροί, συνδικαλιζόμαστε ως τέτοιοι και πολιτευόμαστε κιόλας, ε...ντροπή, μωρέ!
Και να ήταν μόνο στον ιατρικό χώρο!
Ε,λοιπόν όταν βρεις έναν συντηρητικό άνθρωπο τόσο έντιμο, τόσο ταγμένο στο λειτούργημά του, όπως ο γιατρός της ανάρτησής μου, ...τον διεκδικείς για την αριστερά. Πώς αλλιώς;

giorgos_st said...

Η καθημερινή πρακτική και συμπεριφορά είναι που προσδιορίζει την θέση κάθ' ενός όχι στην απλουστευτική κλίμακα δεξιά-αριστερά αλλά αλλά στην κλίμακα των πραγματικών αξιών της ζωής.

Διονύσης Μάνεσης said...

΄Οταν αναφέρω τις λέξεις "αριστερός" και "δεξιός", στην τάξη, στα παιδιά, από τον τρόπο που υποδέχονται την κουβέντα, καταλαβαίνω ότι μιλάω σε περίπου ξένη γλώσσα. Ακόμα κι εγώ ο ίδιος δεν ξέρω αν χαίρομαι ή αν λυπάμαι. Ωστόσο, πέρα από την ταμπέλα που προβάλλουμε, ο ανθρώπινος προσανατολισμός πιστεύω ότι παραμένει ζητούμενο και μέτρο.

Anonymous said...

Ηταν μια εκπληξη η αναρτηση σου.Σ'ευχαριστω εκ μερους του,αν και δεν του αρεσει να μιλαει ποτε γι αυτο.Η προσφορα σ'αυτους που κατακλυζουν τα δημοσια νοσοκομεια και δεν ειναι οι"εχοντες",δειχνει τι πιστευεις και ποσο ψευτικες ειναι οι χρωματιστες ταμπελες των δηθεν "αριστερων"ιδεολογων.
Bασίλης Π.

gyristroula2 said...

Γιώργο, όχι, δεν θα τους χαρίσουμε κι αυτό. Δεν θα χαθεί η αξιακή φόρτιση του όρου αριστερός, όσο και να θέλουν κάποιοι να τα κάνουν όλα σαν τα μούτρα τους. Πληρώθηκε πανάκριβα στην ιστορία αυτό το αξιακό πρόσημο. Και όταν το αποδίδουμε σε κάποιον που το αξίζει, όταν η πολιτική του τοποθέτηση είναι δεξιά, μπορεί να αντιδράσει με χιούμορ ή με ειρωνεία, αλλά δεν το απορρίπτει συνήθως. Έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο η ταύτιση του όρου αυτού με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, όσο και να τον έχουν αμαυρώσει πολλοί "αριστεροί".

gyristroula2 said...

Διονύση μου, και να χαίρεσαι και να λυπάσαι. Το πρώτο γιατί αυτά τα παιδιά ξεκινάνε τη ζωή τους χωρίς προδιαγεγραμμένες αξιακές θεωρήσεις, είναι πιο ελεύθερα να χαράξουν δικούς τους δρόμους. Από την άλλη, τους λείπει αυτό που είναι το οξυγόνο για τους νέους ανθρώπους, ένα συλλογικό όραμα.

gyristroula2 said...

Βασίλη, εγώ σ΄ευχαριστώ. Τώρα ξέρεις γιατί. Απλώς μερικά πράγματα φαινομενικά ασήμαντα κατασταλάζουν μέσα μας αλλιώς, αποκτούν άλλη βαρύτητα μόλις λιγάκι συνειδητοποιήσουμε το νόημά τους. Να' ναι καλά ο γιατρός κι ας μην ξέρει τίποτε για όλο αυτό. Φαντάζομαι τη δική του έκπληξη αν το διάβαζε.

NdN said...

Από "φίρμες" αριστερούς έχουμε χορτάσει Γυριστρούλα. Θεωρώ απίθανο να μην έχει ο καθένας μας κάποιον στον κύκλο του. Ανθρωποι που μόλις έπιασαν τις πρώτες δεκάρες αγόρασαν σπιτια και αυτοκίνητα στην "άλλη" πλευρά της πόλης, αλλάζοντας πολύ, κάνοντας επίδειξη αλλά ταυτόχρονα κάνοντας και "αριστερά" κυρήγματα με την πρώτη ευκαιρία.

Από την άλλη υπάρχουν και οι "άλλοι" που άσχετα με το τι ψηφίζουν έχουν αρχές. Εξάλλου αριστερό δεν σε κάνει η καλπη...

gyristroula2 said...

Ndn, το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτοί οι τύποι βρίσκουν ακροατήριο,οπαδούς και ψηφοφόρους ως αριστεροί. Λες και έχουμε πάθει ομαδική αποβλάκωση. Μια καλησπέρα από την Άνδρο στο Λονδίνο με αγάπη.

meril said...

"απόψε είχα ανάγκη να μάθω ότι υπάρχεις"

στάθηκα πολύ σ' αυτή την κουβέντα και σκεφτόμουνα πόση στέγνια υπάρχει και πόση δίψα να μάθουμε πως υπάρχουν
ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Να σαι καλά
Να ναι καλά

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...