Thursday, August 28, 2008

Μαθήματα ελευθερίας




Ο φίλος και συνάδελφος ήρθε από ελληνικό σχολείο της Γερμανίας, φέρνοντας στις αποσκευές του ένα βίντεο,(που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το αναρτήσουμε και ίσως ακόμα δεν πρέπει, γι' αυτό και το συναφές θεματικά των Pink Floyd), προϊόν της δουλειάς του με τους μαθητές. Στο σχολείο αυτό επικρατούσε απόλυτα αυταρχικό πνεύμα, απόλυτος έλεγχος και απόλυτη τάξη. Απηυδισμένοι από το ελληνικό εκπαιδευτικό φαινόμενο της πλήρους χαλαρότητας, προχειρότητας και ασυδοσίας, ίσως βιαστούμε να πούμε: "Αυτό είναι σχολείο!" , αλλά ας μη βιαστούμε. Το σχολείο, η παιδεία γενικότερα, έχουν ανάγκη την τάξη, την οργάνωση, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ελευθερία, το διάλογο, την επικοινωνία, τη χαρά. Ο φόβος, η καχυποψία, η ρουφιανιά, η υποταγή στην παράλογη εξουσία, καταπνίγουν ακριβώς αυτές τις δυνάμεις της ψυχής που θέλει να αναπτύξει η παιδεία. Διαμορφώνουν εξαρτημένα, φοβισμένα ανθρωπάκια κι όχι ανθρώπινες υπάρξεις ικανές να σκέπτονται και να πράττουν ελεύθερα.
Σ' αυτές τις συνθήκες οι εκπαιδευτικοί χάνουν το ρόλο τους, γίνονται από δάσκαλοι χωροφύλακες, από επιστήμονες ενεργούμενα μιας τυφλής ιεραρχίας, που τους απαξιώνει στα μάτια των μαθητών τους, πρώτα από όλα. Αν θέλουν να επιβιώσουν εκεί, πρέπει να σιωπούν και να εκτελούν. Κάθε αντίρρηση, κάθε άρνηση εκτέλεσης ισοδυναμεί με καταχώριση στη μαύρη λίστα και τίποτε καλό δεν προμηνύει για τη συνέχεια.
Πάντα όμως βρίσκεται κάποιος που αντιστέκεται. Και στην πιο μαύρη τυραννία.
Εδώ αυτός κατάφερε σε συνθήκες παρανομίας να γυρίσει αυτό το βίντεο με τους μαθητές του. Όλα έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς πρόβες, σε χώρους εκτός σχολείου, στο σχολείο σε ώρες εκτός μαθημάτων, με πλήρη μυστικότητα. Θα μπορούσε ακόμα και αστυνομική δίωξη να επισύρει η πράξη αυτή κατόπιν εντολής της διεύθυνσης!
Τα κατάφεραν όμως. Αυτές οι ωραίες φατσούλες, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί παίζουν τους εαυτούς τους, τους δασκάλους τους, διακωμωδούν και αποδυναμώνουν έτσι τον αυταρχισμό που καταδυναστεύει τις ζωές τους. Με ευρηματικότητα, χιούμορ, ζωντάνια, ουσία, ωραία μουσική, ωραία κίνηση.
Είμαι σίγουρη ότι αυτά τα μαθήματα ελευθερίας δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ.

7 comments:

Θερσίτης said...

Πότε θα το δούμε, αλήθεια; Καλό χειμώνα.

Λορελάη said...

Έτσι κάποιοι δικαιώνουν τον ρόλο τους ως Δασκάλου και Ανθρώπου.
Αυτές είναι οι μάχες και οι νίκες του σήμερα.
Ένα μεγάλο μπράβο στο κέφι και το κουράγιο του συναδέλφου σου!

gyristroula2 said...

Καλό χειμώνα; Με σκότωσες πρωί πρωί, θερσίτη μου. Έχουμε πολύ καλοκαίρι ακόμα, μη βιάζεσαι! Θα το δείτε κατ' ιδίαν μάλλον, γιατί δεν είναι ακόμα ασφαλές για τους μαθητές να το δημοσιεύσουμε.
Πράγματι, Αγγέλα, έχει πολύ κουράγιο αυτός ο άνθρωπος. Να δούμε τι θα μας φέρει τώρα από την Αμερική. Τον βοήθησα να φτιάξει ένα μπλογκ να τα γράφει ο ίδιος, αλλά δεν ξέρω αν θα το αξιοποιήσει. Του το ζητάω κι από δω αν δεν έχει ξεχάσει κιόλας τους κωδικούς.

meril said...

Να το δούμε ναι;

Υ.Γ. "Αυτό είναι σχολείο;"
Άμα το λέγανε μαθαίνω να μαι υπάκουος....

Anonymous said...

Στο Τέξας πάλι μόλις ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στους καθηγητές να οπλοφορούν. Φανταστείτε την miss Piggy με όπλο!

gyristroula2 said...

μέριλ, είναι γενικό το φαινόμενο στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας; Δεν νομίζω. Κι από αυτά που μου είπε ο φίλος μου, μάλλον ήταν ακραία περίπτωση.
Εσύ aurora μη βλέπεις πολλά θρίλερ, κορίτσι μου!

meril said...

Γενικό; Μάλλον ναι.
Μακάρι να χουν αλλάξει πράγματα μα δεν νομίζω...

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...