Friday, October 28, 2011

Στην αναβροχιά, καλές κι οι παρελάσεις


Θυμάστε μια παλιά συζήτηση για τις παρελάσεις που είχε απασχολήσει και τον ανεμόμυλο;
Ε να, που σήμερα αποδείχτηκε ότι βιάστηκαν τότε πολλοί να τις χαρακτηρίσουν φασιστικό κατάλοιπο και να τις εξοβελίσουν από μια Ευρώπη σύγχρονη και κοσμοπολίτισσα. Να, που η Ευρώπη η σύγχρονη, όχι μόνο υπερεθνική και ενωτική δεν είναι, αλλά ο καθείς οχυρώνει όσο μπορεί καλύτερα τον οίκο του και ρίχνει στα θηρία των αγορών τον...ψωριάρη εταίρο, για να μη μεταδώσει την ψώρα του.
Και τότε αποκαθίστανται και οι παρελάσεις!
Ακόμα και οι αριστερίστικες συσπειρώσεις διαμαρτύρονται που τις χάνουν οι μαθητές λόγω καταλήψεων. Και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκουν μια ευκαιρία να εκφράσουν μέσα από αυτές τη διαμαρτυρία τους και οι αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να τις ματαιώσουν. Αν κατάλαβα καλά όμως, κανείς δεν ήθελε να ματαιωθούν, τους πολιτικούς ήθελαν να αποδοκιμάσουν και να διώξουν από αυτές. Και όπου το κατάφεραν, συνέχισαν να παρακολουθούν με σεβασμό την παρέλαση, να χειροκροτούν, να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο όλοι μαζί.
Αμαυρώνουν άραγε αυτές οι διαμαρτυρίες την ιστορική επέτειο;
Μα τι είναι η ιστορική επέτειος νεκρώσιμη ακολουθία που οφείλουμε όλοι να παρακολουθούμε με ευλάβεια και σιωπή;
Τα γεγονότα αυτά είναι ακόμα γεμάτα αίμα αληθινών ανθρώπων, πόνο αληθινών ανθρώπων, ψυχή αληθινών ανθρώπων, και κανείς δεν μπορεί να τα μουμιοποιήσει και να τα στήσει εκθέματα μουσειακά, όταν εκεί έξω αληθινοί άνθρωποι ματώνουν και πονάνε. Αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν μέσα στη δοκιμασία τους ένα αποκούμπι για την ψυχή τους στην ιστορία των γονιών τους και των παππούδων τους. Είναι δικαίωμά τους κληρονομικό και σιγά μη ζητήσουν την άδεια από τους κατά συνθήκη θεματοφύλακες των εθνικών επετείων.
Εδώ δεν σέβονται ούτε τις συντάξεις των αναπήρων πολέμου, όσων απέμειναν, οι εθνικές επέτειοι τους μάραναν!
Α,και πριν αποφασίσουμε να πετάξουμε στη χωματερή της παγκοσμιοποίησης κάτι που μας φαίνεται μπαγιάτικο ή ξεπερασμένο,όπως οι παρελάσεις, ας το σκεφθούμε λίγο καλύτερα, γιατί τώρα στα χρόνια της ξηρασίας που έρχονται μπορεί να αποδειχθεί ότι:"Στην αναβροχιά, καλές κι οι παρελάσεις"

3 comments:

Διονύσης Μάνεσης said...

Καλημέρα, καλημέρα!

Επιτέλους, διαφωνούμε! ( Αν και μερικώς..Δύσκολο πράμα η απεξάρτηση, βλέπεις:-) )

Τα σχετικά με τις αντιδράσεις, διαμαρτυρίες κλπ, με βρίσκουν σύμφωνο. Γιατί αυτά όμως πρέπει να συνδυαστούν με την αναγκαιότητα της παρέλασης κι αυτή με τη σειρά της με τον τρόπο μας που επικοινωνουμε με το παρελθόν μας και τις αξίες; Μήπως, αγκιστρωμένοι στη συνήθεια κρίνουμε; Μήπως η περηφάνια, π.χ, μπορεί να αποτελεί στοιχείο ταυτότητας πολλών και ποικίλων συμπεριφορών και να μην περνά αναγκαστικά από τους δρόμους ντυμένη τα γαλανόλευκα; Μήπως αν καλλιεργώντας ψυχή και πνεύμα σιγά σιγά αρθούμε πάνω από αυτούς τους ( επιφανειακούς, θεωρώ) συμβολισμούς της περηφάνιας του έθνους;

Ναι, βέβαια, "θέλει δουλειά πολλή". Αλλά βοηθάει να μένουμε σε διλήμματα που δε σκάβουν μέσα μας;

( Τα ερωτήματα είναι ερωτήματα, δεν είναι ρητορικές αρνήσεις)

Κι επίσης: Την αναβροχιά πώς να τη γυρίσουμε σε λιακάδα, καλή μου Γυριστρούλα;

Πολλά φιλιά, καλή δύναμη.

gyristroula2 said...

Μακάρι να σε είχα πιο κοντά να διαφωνούμε κάθε μέρα, ομότεχνε!
Ίσως το ότι πάντα για μένα οι παρελάσεις είχαν την κλίμακα μιας μικρής κοινωνίας, με έκανε να τις βλέπω ως έθιμα περισσότερο, αναχρονιστικά μεν, όπως όλα τα έθιμα, αλλά συνδεδεμένα με ωραίες στιγμές και οπωσδήποτε μακριά από μιλιταριστικές κορώνες (με τι προσόντα;).
Όπως και να 'χει...αντιστέκονται.
Και μετεξελίσσονται, όπως φάνηκε, σε ...διαδηλώσεις χωρίς δακρυγόνα και ματ.
Είσαι σίγουρος πως πρέπει να τις καταργήσουμε;
Χαχαχαχα! Ξανασκέψου το Διονύση!
Εγώ λέω να κάνουμε μια και στο Πολυτεχνείο!

Anonymous said...

Παπα κ. Μάνεση τι είναι αυτό το πράγμα!!Παντού μπροστά μου σας βρίσκω!!ΧΑΧΑ!!

Στο θέμα!!Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις που εκφράζονται.Όσο για τις παρελάσεις διαφωνώ έντονα με τους αριστεριστές!!Κάθε έθνος έχει τους νεκρούς του!!Με το να παρελαύνουν οι απόγονοι των νεκρών αυτών τιμώνται,αλλά δεν γίνεται να τιμηθούν μπροστά σε κλέφτες,απατεώνες και προδότες!!Αυτοί πέθαναν για μια ελεύθερη πατρίδα και εκείνοι την κατάντησαν περίγελο του κόσμου,μια χώρα σε βύθιση!!Ας μην ξαναμολύνουν τους νεκρούς τόσο με την παρουσία του όσο κυρίως με τις δηλώσεις τους,γιατί αυτές είναι μνημεία ξύλινου λόγου!!!

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...