Monday, November 12, 2007

Η εκλογή του αρχηγού και οι...παρενέργειες.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ ήρθε. Το αποτέλεσμα περίπου αναμενόμενο. Όσοι από μας παρακολουθήσαμε λίγο απέξω όλο αυτό, γιατί δύσκολα μας λες φίλους, αν και δεν είμαστε εχθροί, έχουμε την εντύπωση ότι δεν ήταν μόνο μια σύγκρουση προσώπων ή μηχανισμών, δεν ήταν καν μια καθαρή ιδεολογική αναμέτρηση τύπου κεντροαριστεράς vs αριστεράς. Ήταν μια προσπάθεια πολλών ανθρώπων να μετάσχουν στο πολιτικό παιχνίδι, να αρθρώσουν λόγο, να υπογράψουν δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, να λάβουν μέρος σε συγκεντρώσεις διαλόγου κι όχι φιέστες χειροκροτητών. Όποιος από τους τρεις και να το προώθησε αυτό, μακάρι και οι τρεις, καλά θα κάνει να μην το αφήσει να μαραθεί απότιστο. Μπορεί να είναι μειοψηφία αυτοί οι άνθρωποι, αλλά είναι δυναμική, ηγετική μειοψηφία στην κοινωνία. Από αυτές που προχωράνε μπροστά τις ιδέες, τα έργα, την πολιτική πραγματικότητα. Αυτό είναι το πραγματικό "ρεύμα" κι όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια δυναμική που θα ψάχνει αλλού "στέγη και τροφή".

7 comments:

giorgos_st said...

Λυπάμαι που δεν θα συμφωνήσω μαζί σου,μακάρι να μπορούσα, αλλά δεν μ'αφήνει να το κάνω μια απορία.Πως γίνεται όλα αυτά τα σπουδαία και σημαντικά που επισημαίνεις πως συνέβησαν στην κοινωνία μας να τα προκάλεσαν τρεις άνθρωποι που υπηρέτησαν το κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα με ευσυνειδησία, τουλάχιστον ίδια με τους σημερινούς διαχειριστές?
Από την άλλη η ορατή ανασφάλεια του ενός, η υπερεπάρκεια αυτοπεποίθησης του άλλου και το συγκινησιακά φορτισμένο πρόσωπο του τρίτου δεν δημιουργούν ούτε τάσεις,ούτε ρεύματα,ούτε κινήματα.Το μόνο που θα δούμε θα είναι η αξιοπρεπής υποταγή των ηττημένων και ο δήθεν μεγαλόψυχος λόγος των νικητών, τα υπόλοιπα αύριο στον Λαζόπουλο ...

loyk said...

ΣΥΓΝΩΜΗ,εγω ολα αυτα τα θεωρω βαρετα και πολυ κουραστικα.
Ο Γιωργος,ενας ανθρωπος ανεπαρκης για αρχηγος ενος μεγαλου κομματος,ο Βενιζελος,ενας πολυ εξυπνος ανθρωπος,αλλα μπορει να πεισει καποιον σκεπτομενο ανθρωπο οτι ειναι η αριστερα συνιστωσα;
Ο Σκανδαλιδης,ο υποτιθεμενος θεματοφυλακας της ενοτητας και ολα αυτα μεσα σε ενα κλιμα πολεμικο,του τυπου λαμογια νεοπλουτοι τεμπεληδες συνδικαλιστες.
Αληθεια δεν ειναι λιγο βαρετο;
Το σπουδαιοτερο; ολο αυτο το πανηγυρι στοιχισε 3.000,000 ευρω.
ΕΕ ολα αυτα δεν ειναι τροφη για το Λαζοπουλο;

gyristroula2 said...

Οι...παρενέργειες που εγώ αναφέρω δεν περιέχονται στο κυρίως θέμα αυτής της διαδικασίας, που είναι όπως την περιγράφετε ακριβώς. Εξελίχθηκαν ερήμην των μονομάχων και πολύ πιθανόν τώρα δεν θα ξέρουν και πώς να το κατασιγάσουν όλο αυτό. Τουλάχιστον για μένα που δεν είχα εδώ και χρόνια παρακολουθήσει τόσο εκτεταμένο και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Πχ διαβάστε το μπλογκ του Ανδρουλάκη, ιδίως τα σχόλια.

Γιωργος Σακελλιων said...

Tο πρόβλημα gyristroula2 είναι πως τελικά το "ρεύμα" των σκεπτόμενων ανθρώπων όπως λες δεν έφτασε στον προορισμό του. Η πολιτική, φοβούμαι, πως δεν είναι ακριβώς σαν την Ιθάκη του Καβάφη όπου σημασία έχει το ταξίδι. Σημασία έχει το ταξίδι στη διανόηση, στην τέχνη, ίσως ακόμα και στον έρωτα. Στην πολιτική έχει σημασία να φτάνεις στην ίδια την Ιθάκη, να ασχολείσαι με τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Αν μου επιτρέψεις την μεταφορά, την ώρα που ο Οδυσσέας απολάμβανε το ταξίδι, κέρδιζε εμπειρίες και ζούσε μια τυχοδιωκτική περιπέτεια, ο λαός του -μην ξεχνάμε ότι ο Οδυσσέας ήταν βασιλιάς- ήταν ακυβέρνητος, στο έλεος των 50 μνηστήρων - κηφήνων της Πηνελόπης.
Όταν γύρισε ο Οδυσσέας ήταν ήδη αρκετά μεγάλος για να εφαρμόσει τις θετικές επιδράσεις του ταξιδιού του στο λαό του.
Σημασία λοιπόν στην πολιτική έχει η μάχη, αλλά ακόμα μεγαλύτερη έχει η νίκη και το αποτέλεσμα.
Θετικό στοιχείο λοιπόν η συνύπαρξη σκεπτομένων ανθρώπων. Αρνητικό όμως το αποτέλεσμα. Ρίξε μαι ματιά στην ανάρτησή μου για το τέλος της προσδοκίας.

Θερσίτης said...

Μακάρι όσα γράφεις να είναι αντίστοιχα με την πραγματικότητα, υποφώσκουσα η υποβόσκουσα δεν ενδιαφέρει. Γιατί μπορεί όλοι εμείς να φλυαρούμε ίσως για την ικανότητα ή την ανεπάρκεια του ενός και του άλλου, αλλά η ελληνική κοινωνία χρειάζεται σχολειά, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, προστασία από φυσικές καταστροφές κτλ. Όλα αυτά κάποιος επιτέλους πρέπει να τα υλοποιήσει.

gyristroula2 said...

Στο γιώργο σακελλίων: Πολύ ωραία αλληγορία! Νομίζω λοιπόν ότι ο Οδυσσέας, για να φτάσει στην Ιθάκη, πρέπει να περάσει πολλές περιπέτειες, να γνωρίσει "πολλών ανθρώπων άστεα και νόον", αν ήταν πολύ εύκολο, ίσως δεν άξιζε τον κόπο, ίσως καλύτερα να έμενε στο νησί της Καλυψώς, μακριά από έγνοιες και βάσανα. Δεν είναι γενικόλογοι ρομαντισμοί όλα αυτά, γιώργο, αλίμονο αν περιμέναμε να αλλάξει τόσο εύκολα μια τόσο νοσηρή πολιτική πραγματικότητα. Θα πάρει το χρόνο της, αλλά και οι βουλευτικές εκλογές και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι κάτι κινείται στο έλος μας...

gyristroula2 said...

Στον thersites: Έτσι είναι ακριβώς, η ζωή προχωράει και οι απαιτήσεις της το ίδιο, ερήμην των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος τρόπος πάντως να προχωρήσουν πέντε πράγματα, είναι η αλλαγή πολιτικού σκηνικού, από όπου κι αν ξεκινήσει αυτή. Και ναι, κάνει καλό να ξέρουν ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες χειραγωγήσιμοι ή εξαγοράσιμοι κι όσο βρίσκουμε τρόπους να το διαμηνύουμε, αργά ή γρήγορα θα το πάρουν το μήνυμα.

Cyber Sex

  Όταν πρωτομπήκε στο ίντερνετ, εκεί στα μισά της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα, σκέφτηκε ότι είχε μια ωραία ευκαιρία να βελτι...